Protupožarne zračne snage na vježbi Modex Cres 2019

Protupožarne zračne snage iz sastava 93. zb Hrvatskog ratnog zrakoplovstva počele su 8. travnja pružati potporu Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na međunarodnoj vatrogasnoj vježbi Modex Cres 2019, koja se od 7. do 10. travnja provodi na otoku Cresu. Uz hrvatske zračne snage, prvi su put na vježbi sudjelovala i dva aviona Canadair CL-415 talijanskih protupožarnih snaga, koja su bila bazirana u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

U zajedničkoj akciji simuliranja gašenja šumskog požara letačka posada hrvatskog Canadaira bila je u ulozi vođe talijanskih posada, koje su na lokaciji provedbe vježbe zajedničkim djelovanjem pružale potporu u gašenju. Uz Canadaire, na vježbi će biti predstavljeno i djelovanje Air Tractrora AT-802, dok je helikopter Mi-8MTV iz Eskadrile transportnih helikoptera pružao potporu u prijevozu i desantiranju pripadnika Državne intervencijske postrojbe.

Voditelj djelovanja zračnih PP snaga na vježbi bojnik Željko Žugaj rekao je kako je Protupožarna eskadrila prvi put bila u ulozi prihvata talijanskih Canadaira, a kroz primjenu procedura i postupaka pri pozivanju i neposrednom zajedničkom radu na požarištu potvrđena je puna spremnost rada hrvatskih posada zajedno s kolegama iz Italije. “Imamo dragocjena iskustva u pružanju pomoći drugim zemljama u gašenju velikih požara i ovo je prvi put da u Hrvatskoj predstavljamo timski rad zajedno s posadama iz Italije. Sve su radnje i postupci primjenjivani kao da je riječ o stvarnoj situaciji te je ovo značajan korak u izgradnji što kvalitetnijeg i uspješnijeg sustava protupožarne zaštite ne samo na nacionalnoj razini nego pridonosi i sveukupnoj sigurnosti zemalja Europske unije,” istaknuo je.

Vatrogasna vježba Modex Cres 2019 provodi se u sklopu EU-ova projekta Romex, pri kojem se aktivira Mehanizam civilne zaštite Europske unije čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Naime, veliki šumski požari postali su zadnjih godina jedan od većih rizika u zemljama Europske unije te se provedbom te vježbe provjeravaju standardni operativni postupci, interoperabilnost, koordinacija te zajedničko djelovanje i suradnja međunarodnih zračnih modula u gašenju šumskih požara otvorenog prostora. Vježba je poslužila također i za pripremu Europske unije za ovogodišnju protupožarnu sezonu.

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić