Prve Koale u Portugalu

(Foto: Força Aérea Portuguesa)

Portugalsko ratno zrakoplovstvo zaprimilo je 16. veljače u bazi u gradu Beji na jugu zemlje prva dva iz buduće male flote od pet lakih višenamjenskih jednomotornih helikoptera AW119 Mk II Koala tvrtke Leonardo. Vlada Portugala i Leonardo potpisali su u listopadu 2018. ugovor vrijedan 20 milijuna eura, koji uključuje i mogućnost isporuke dodatnih dviju letjelica. Helikopteri će u portugalskom RZ-u izvršavati više zadaća, uključujući obuku, medicinsku evakuaciju, prijevoz vojnika, protupožarno djelovanje te traganje i spašavanje na moru. Isporučuju se iz Leonardove tvornice u Philadelphiji, SAD, a zamijenit će Aérospatialeove zastarjele lake jednomotorce Alouette III, koji su u operativnoj uporabi još od šezdesetih godina, a aktivna su još tri.
Duljina Koale iznosi 12,92 m, visina 3,60 m, a promjer rotora 10,83 m. Masa praznog helikoptera je 1483 kg, a najveća poletna 2850 kg s unutarnjim, odnosno 3150 kg s vanjskim teretom. Uz jednog ili dva člana posade helikopter prevozi još šest do sedam osoba. Najveća brzina je 282 km/h, krstareća 244 km/h, dok je brzina penjanja 9,1 m/s. Najveći je dolet 954 km, a trajanje leta 5 sati i 20 minuta.
Nabava Koala samo je nastavak suradnje dviju strana. Portugal je za RZ već kupio 12 srednjih helikoptera AW101 za akcije traganja i spašavanja na širokom području doleta te zaštitu ribolovnog područja. Za ratnu mornaricu nabavljeno je pet helikoptera Super Lynx.

Domagoj VLAHOVIĆ