Prvenstvo Oružanih snaga RH u krosu

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” održano je natjecanje Oružanih snaga RH u krosu. U utrci je sudjelovalo 72 natjecatelja u muškoj i ženskoj konkurenciji pojedinačno i ekipno, u kojoj su muškarci trčali na stazi duljine 9250 m, a žene 5900 m

Sportska aktivnost i redovito treniranje iznimno su važni za fizičko i mentalno zdravlje. Imajući tu činjenicu na umu Hrvatska vojska održava natjecanja kako bi potaknula pripadnike Oružanih snaga na redovito treniranje i održavanje fizičke kondicije. Jedno od tih natjecanja je i Prvenstvo Oružanih snaga RH u krosu koje je u organizaciji Središta za borbenu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” održano tijekom travnja.  Ova atletska disciplina, koja je početkom XX. st. bila olimpijska disciplina, danas postoji u okviru olimpijskog natjecanja samo kao jedna od disciplina petoboja. Ono što kros čini prilično izazovnim jest činjenica da se trči po neravnom i nepripremljenom terenu. Trči se po šumama, livadama, planinama pa se tako i na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik“ trčalo na prilično zahtjevnom terenu. Zbog toga se ova atletska disciplina, što se tiče motorike i koordinacije, smatra iznimno teškom jer osim kondicije i dobre sposobnosti ravnoteže i reakcije traži i snalaženje u prostoru.

Ostvareni vrhunski rezultati

Vremenske prilike na samom startu utrke nisu bile povoljne jer je temperatura bila oko 10 stupnjeva, a nebo je izgledalo kao da će se svakog trena iz oblaka sručiti kiša biblijskih razmjera. Zakazano vrijeme starta utrke bilo je 9:30 i točno u to vrijeme glavni je sudac zviždaljkom naznačio početak utrke na što je 72 sudionika potrčalo najbrže što je moglo ne bi li se odmah u startu domogli najboljih pozicija. Kad se uzme u obzir duljina staze u muškoj i ženskoj kategoriji fascinantno je da su se prvi natjecatelji mogli vidjeti na ciljnoj ravnini nešto prije isteka 30 minuta od početka utrke što pokazuje izvrsnu utreniranost pripadnika OSRH. Pojedinci koji su u stanju pretrčati, u muškoj konkurenciji 9250 m za 32 minute, odnosno u ženskoj 5900 m za 26 minuta, vrhunski su i predani sportaši, ovdje su to pripadnici OSRH. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila skupnica Renata Pazarac, koja je u cilj ušla s vremenom 26:18. Druga je kroz cilj prošla nadnarednica Valentina Županić, stazu je svladala za 26:34, a treće je mjesto zauzela satnica Danijela Vrhovski, koja je kroz cilj prošla za 28:05. Pobjednica u ženskoj kategoriji, skupnica Pazarac, rekla je kako je staza bila zahtjevna i naporna, ali kad se trenira pet puta na tjedan nema izazova koji se ne može svladati te je dodala kako će sudjelovati na natjecanju i iduće godine.

Skupnik Antonio Đurčević bio je najbrži u muškoj konkurenciji, a stazu je svladao s vremenom 32:22. Drugo mjesto osvojio je desetnik Nikola Špoljar, koji je ovu zahtjevnu stazu svladao za 32:54. Treće mjesto zauzeo je desetnik Ivan Gale, koji je stazu prešao za 35:35. Prekaljeni i iskusni atletičar, skupnik Đurčević, naglasio je kako i u civilnom dijelu života trenira svaki dan u tjednu osim nedjeljom te kako je staza bila zahtjevna, ali zahvaljujući motivirajućoj konkurenciji uspio je proći kroz cilj prvi. U ekipnom dijelu natjecanja u muškoj konkurenciji najbolja je bila ekipa Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Odmah iza njih našla se ekipa Gardijske mehanizirane brigade dok je treće mjesto pripalo ekipi Zapovjedništva za potporu. Na završnoj svečanosti u ime načelnika Glavnog stožera OSRH medalje i pehare uručio je zapovjednik Simulacijskog središta brigadir Radovan Palmović koji je istaknuo kako su ovakva natjecanja jako važna za Oružane snage kako bi poticale pripadnike da uvijek budu u vrhunskoj fizičkoj pripremljenosti te na taj način uvijek spremni za izvršavanje svih zadaća koje su pred njih postavljene.


Poredak u kategoriji ženskih seniorki

 1. skupnica Renata Pazarac
 2. satnica Danijela Vrhovski
 3. kadetkinja Leona Biki

Poredak u kategoriji ženskih veteranki

 1. nadnarednica Valentina Županić
 2. državna službenica Ružica Raić
 3. stožerna narednica Manuela Jurković

Poredak u kategoriji mladih seniora

 1. vojnik Karlo Ciban
 2. vojnik Jan Vajčner
 3. skupnik Ante Jurčić

Poredak u kategoriji starijih seniora

 1. skupnik Antonio Đurčević
 2. desetnik Nikola Špoljar
 3. desetnik Ivan Gale

Poredak u kategoriji mladih veterana

 1. narednik Igor Baniček
 2. bojnik Renato Žic
 3. stožerni narednik Tomislav Bičanić

Poredak u kategoriji starijih veterana

 1. pukovnik Dražen Despotović
 2. nadnarednik Željko Brnas
 3. časnički namjesnik Zvonko Artić

TEKST  Tomislav Vidaković; FOTO  Josip Kopi