Prvenstvo u krosu

U Našicama je 21. travnja 2022. održano 21. prvenstvo OSRH u krosu. Organizirali su ga pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a staza je bila postavljena u park-šumi. Natjecalo se pojedinačno i ekipno, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Muškarci su trčali na stazi duljine deset, a žene na pet kilometara.

Odaziv i konkurencija bili su veliki – 24 natjecateljice i 82 natjecatelja. Sudjelovali su pojedinci i ekipe iz GS OSRH, GOMBR-a, GMBR-a, Bojne veze, HVU-a, Zapovjedništva za potporu, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Pukovnije PZO-a, Doma GS OSRH, Doma Zapovjedništva HKoV-a, Obavještajne pukovnije, MORH-a, Središnjice za upravljanje osobljem, Počasno-zaštitne bojne, Zapovjedništva specijalnih snaga, Bojne NBKO, Topničko-raketne pukovnije i ZOD-a.

Na dan utrke vremenski uvjeti bili su idealni, tako da je sve bilo spremno za vrhunski sportski događaj. Natjecatelji su pokazali visoku motivaciju i psihofizičku pripremljenost, a oni najbolji ostvarili su odlične rezultate. U apsolutnoj konkurenciji najbolja je bila satnica Sanja Đapić Štriga (OP), koja je u cilj ušla s vremenom 24:05, dok je od muškaraca najbrži bio desetnik Nikola Špoljar (ZzP), s rezultatom 36:26.

U kategoriji seniorki zlatnu medalju osvojila je satnica Sanja Đapić Štriga, srebrnu vojnikinja Ana Antolić (PZB), a brončanu vojnikinja Mateja Kaniški (GMBR). U kategoriji veteranki zlato je osvojila nadnarednica Valentina Županić (bVeze), srebro Željka Kaurić (GS), a brončanu desetnica Ružica Rajić (MORH). Ekipno su najbolje bile pripadnice HVU-a, drugo je mjesto pripalo PZB-u, a treće TRP-u.

U muškoj konkurenciji u kategoriji mlađih seniora zlato je osvojio skupnik Antonio Đurčević (GMBR), drugi je bio kadet Dominik Mališa (HVU), a treći skupnik Vedran Tomić (TRP). U kategoriji starijih seniora najbrži je bio desetnik Nikola Špoljar, srebro je osvojio desetnik Ivan Gale (HRM), a broncu desetnik Krunoslav Bošnjaković. U kategoriji mlađih veterana zlato je osvojio bojnik Renato Žic (ZSS), srebro narednik Dalibor Vondra (OP), dok je brončani bio stožerni narednik Dražen Henc (SUO). U kategoriji starijih veterana najbrži je bio stožerni narednik Martin Dubovečak (ZzP), srebro je osvojio časnički namjesnik Zvonko Artić (MORH), a broncu pukovnik Dražen Despotović (GS).

Ekipno su najbolji bili pripadnici GOMBR-a, drugoplasirani ZzP, a treći HRM.

Završna ceremonija održana je u vojarni “132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama. Natjecateljima je u ime načelnika GS OSRH pehare i medalje uručio načelnik Stožera GOMBR-a brigadir Valentin Skroza, koji im je zahvalio i naglasio kako razina psihofizičke spremnosti koju su pokazali može biti uzor ostalim pripadnicima OSRH.

Tekst i foto: OJI