Prvi mimohod Hrvatske vojske: Pobijedit ćemo! Gledajte!

I dok je postrojavanjem u Kranjčevićevoj prvi put javnosti odaslana poruka kako Hrvatska ima svoju vojsku, poruka mimohoda na Jarunu bila je drukčija, primjerena upravo toj, vatrenoj i prijelomnoj 1995. godini, a glasila je – Pobijedit ćemo. Gledajte!

Prvi vojni mimohod na Jarunu, 30. svibnja 1995., dao je snažan poticaj nacionalnom ponosu i zajedništvu. Odaslana poruka zajedničke snage i obećanje skore pobjede ostvarili su se već u kolovozu, pobjedonosnom Olujom i podizanjem hrvatskog barjaka nad Kninom

Četiri godine nakon prvog i povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde u svibnju 1991. na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj, 30. svibnja 1995. na Jarunu je održan prvi vojni mimohod Oružanih snaga Republike Hrvatske. I dok je postrojavanjem u Kranjčevićevoj prvi put javnosti odaslana poruka kako Hrvatska ima svoju vojsku, poruka mimohoda na Jarunu bila je drukčija, primjerena upravo toj, vatrenoj i prijelomnoj 1995. godini, a glasila je: Hrvatska vojska će pobijediti! Gromkost i važnost te poruke postaje jasnija ako se sagleda širi kontekst vremena u kojem je odaslana. Republika Hrvatska tad živi u žrvnju višegodišnjih vojnih napada neprijatelja i diplomatskih pritisaka, broj ranjenih i poginulih branitelja i civila stalno raste, neki dijelovi zemlje godinama su okupirani i odsječeni, a uz stotine tisuća svojih prognanika Hrvatska zbrinjava i izbjeglice iz BiH.

Svibanj 1995. završava mimohodom kojeg se volimo sjećati. Isti taj svibanj počinje vojno-redarstvenom akcijom Bljesak u kojoj je Hrvatska vojska dominantnom silom i briljantnom provedbom skršila višegodišnji teror prosrpskih snaga i oslobodila dotad okupiranu zapadnu Slavoniju, a nastavlja se raketnim napadima na hrvatske gradove, među kojima i Zagreb, čija su se dječja bolnica u Klaićevoj ulici ili zgrada Hrvatskog narodnog kazališta kao mete našle na nišanima neprijateljskih teških cijevi. Suze radosti i jecaj očaja, slike pobjede i slike tuge posljednjih ispraćaja najvoljenijih. Kršio je taj svibanj i one najjače.

Svega nekoliko tjedana nakon što su s asfalta zagrebačkih ulica isprani tragovi krvi poginulih civila, a razasuti zvončići kasetnih bombi još uvijek su skupljani s krovova i krošanja, uz zvukove koračnice i uzdignutih glava jarunskom obalom defilirali su pripadnici Hrvatske vojske – jučer stigli s jednog bojišta, sutra će na drugo, a stižu tek toliko da zemlji i svijetu, prijateljima i neprijateljima kažu Pobijedit ćemo! Gledajte!

Na Jarunu, tog 30. svibnja, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga dr. Franjo Tuđman uz ratnog ministra obrane Gojka Šuška obilazi i pregledava postrojene nizove pješačkih i mehaniziranih postrojbi Hrvatske vojske. Nakon intoniranja hrvatske himne i prijavka koji je predsjedniku Tuđmanu predao načelnik Glavnog stožera stožerni general Janko Bobetko, Predsjednik je pozvao na minutu šutnje za sve one koji su živjeli, patili, umirali i ginuli za slobodnu hrvatsku državu, a onda je zapovjedio da mimohod krene. I tad, gromko i moćno, nad Jarunom su zatutnjila tri aviona MiG-21 bis za kojima se nebom rasprostrla crveno-bijelo-plava boja, a zatim je uz zvukove fanfara i koračnicu krenuo mimohod kojim je zapovijedao general-bojnik Ivan Basarac.

Pred prepunim tribinama i okupljenim mnoštvom, pred kamerama brojnih televizijskih kuća i svečanom binom nizali su se pripadnici povijesnih postrojbi predvođenih sinjskim alkarima, pa postroji gardijskih brigada, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice, Ministarstva unutarnjih poslova. Tutnjila su u mimohodu oklopna vozila, protuoklopni topovi, Maljutke, Fagoti, haubice, dalekometni PZO sustav Strijela 10-CRO proizveden u Hrvatskoj, višecijevni lanseri raketa Grad, Vulkan, Tajfun, Grom, Uragan, tenkovi, nadlijetali su ih helikopteri Mi-17, Mi-8MTV-1, Mi-24 i Mi-24V, a na jezeru su svoje sposobnosti demonstrirali policijski gliseri, desantni gumeni čamci, amfibijska rasklopna inženjerijska splav, dvosjedna ronilica proizvedena u Hrvatskoj. Činilo se, krajem tog svibnja mukotrpne 1995. godine, kako su zajedništvo i odlučnost odjednom eksplodirali u moć koja sad nezaustavljiva preplavljuje i vode, i zemlje, i nebo. I srca ljudi.

U povijesti, vojni mimohodi imaju ulogu u manifestaciji vojne moći zemlje, čimbenik su jačanja nacionalnog ponosa i osjećaja zajedništva te ovisno o okolnostima u kojima se održavaju odašilju ciljanu, bitnu poruku.

Pobijedit ćemo! Gledajte!, poručila je Hrvatska vojska na mimohodu 30. svibnja 1995.

A u kolovozu 1995. hrvatski barjak zavijorio se nad Kninom.

Lada Puljizević

Foto Tomislav Brandt