Prvo raketno gađanje 5. HRVCON-a u Poljskoj

Peti hrvatski kontingent koji se nalazi u Poljskoj u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), proveo je 27. studenog na vojnom poligonu “Bemowo Piskie – Gaudynek” svoje prvo raketno bojno gađanje iz samohodnih višecijevnih lansera raketa 122 mm Vulkan M92.

Bojno gađanje bitnice SVLR provedeno je u cilju dostizanja pune operativne sposobnosti za provedbu dodijeljenih zadaća u području aktivnosti.

Zapovjednik kontingenta bojnik Marijan Žukina pohvalio je pripadnike te im čestitao. Naglasio je kako je bitnica, usprkos otežanim meteorološkim uvjetima, zadaću izvršila u potpunosti.

Republika Hrvatska od 2017. sudjeluje u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti na istočnim granicama NATO-a usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Hrvatski vojnici, zajedno s pripadnicima oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije, dio su Borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih država, koja je pridodana 15. mehaniziranoj brigadi Republike Poljske. Osnovna je zadaća Borbene grupe – Poljska zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO-ovoj aktivnosti.

ČOJI 5. HRVCON eFPBG-POL

Foto: Odjel za odnose s javnošću eFPBG-POL