Pukovnija VP-a provela tečaj za vodiče službenih pasa čuvarske namjene

U Obučnom centru vodiča službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u Dugom Selu završio je 26. veljače tečaj za vodiče i službene pse čuvarske namjene. Tečaj je trajao četiri mjeseca i osposobljena su tri vodiča i četiri službena psa čuvarske namjene za potrebe Bojne za opću logističku potporu ZzP-a OSRH.

U OCVSP-u “Satnik Krešimir Ivošević” za potrebe OSRH trenutačno se provodi šestomjesečni tečaj za vodiče i službene pse za detekciju eksploziva, petomjesečni tečaj za vodiče i službene pse zaštitne namjene, sedmomjesečni tečaj za vodiče i službene pse dvostruke namjene (detekcija eksploziva i zaštitna namjena), petomjesečni tečaj za vodiča službenog psa tragačke namjene i dvomjesečni temeljni tečaj za vodiča službenog psa. Za potrebe Carinske uprave Ministarstva financija obučavaju se vodiči i službeni psi za detekciju duhana, droga i eksploziva.

Cilj je navedenih tečajeva obučiti vodiče i službene pse za izvršavanje zadaća prema namjeni psa. Vodiče se upoznaje s osobinama psa, ishranom, njegom i zdravstvenom zaštitom. S obzirom na to da je riječ o dugom i osjetljivom razdoblju obuke, potrebna je velika upornost, razumijevanje, kvalitetna prosudba psihofizičkih sposobnosti psa, kao i znanje vodiča.

Po završetku tečaja vodiči polažu teorijski i praktični ispit. Nakon uspješno položenog ispita dodjeljuje im se licencija za rad u trajanju od 12 mjeseci, koja jamči da mogu samostalno održavati stečenu razinu obučenosti službenih pasa i da znaju upotrijebiti službene pse u različitim situacijama i zadaćama.

Foto: PVP / D. Zajec