Pukovnik Barišić ostvario rekordnih 2000 sati naleta

Pukovniku Damiru Barišiću, zamjeniku zapovjednika Eskadrile aviona 93. zb HRZ-a i PZO-a uručen je danas 19. svibnja u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku certifikat za ostvarenih 2000 sati naleta na avionu Pilatus PC-9M, što je do sada najveći nalet koji je jedan pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostvario na tom tipu aviona.
Rekordni nalet pukovnik Barišić ostvario je u ulozi pilota, nastavnika letenja, probnog pilota i pilota akro grupe „Krila Oluje“. Tijekom svoje karijere uz 2000 sati na avionu Pilatus PC-9M, ostvario je i 250 sati naleta na avionima za osnovnu letačku obuku UTVA-75 i Zlin 242L.
Cerifikat i pripadajuće oznake, u ime proizvođača Pilatus Aircraft Ltd, uručio mu je zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Željko Harapin koji mu se tom prigodom zahvalio  na doprinosu koji daje u razvoju ove Eskadrile.
Pukovnik Barišić je istaknuo da je ovo samo još jedno od brojnih zapaženih ostvarenja u svakodnevnom radu eskadrile te se zahvalio svojim kolegama i zrakoplovnim tehničarima na iznimnom trudu i ostvarenim rezultatima u provedbi svih zadaća Eskadrile aviona. „Nakon jubilarnih 2000 sati sa ovim avionom mogu reći da se i dalje veselim svakom letu kao i prvog dana.“ – rekao je pukovnik Barišić. Tijekom više od 20 godina korištenja aviona Pilatus PC-9M u Eskadrili aviona ostvareno je preko 56000 sati naleta. Prvih devet certifikata za ostvarenih 1000 sati na avionu Pilatus PC-9M dodijeljeni su pilotima HRZ i PZO 2009. godine (Hrvatski vojnik br. 276., 22. siječanj 2010.), a do danas je preko 30 pilota ostvarilo više od 1000 sati naleta na ovom tipu aviona.

OJI