PZO sustav Falcon

(Ilustracija: Lockheed Martin)

Na međunarodnoj vojnoj izložbi i konferenciji u Abu Dhabiju industrijski tim predvođen Lockheed Martinom predstavio je 18. veljače novi mobilni sustav protuzračne obrane kratkog do srednjeg dometa Falcon Weapon System.
Prema riječima tima, sustavom se namjerava riješiti trenutačni nedostatak u ponudi zemaljskog PZO-a kratkog i srednjeg dometa. Prijetnje kojima bi se sustav trebao suprotstavljati u prvom su redu naoružane besposadne letjelice, krstareći projektili i letjelice s fiksnim i rotirajućim krilima, koje imaju sposobnost kinetičkog djelovanja s udaljenih položaja.
Falcon je rezultat sporazuma o udruživanju iz 2016. između tvrtki Lockheed Martin, Saab i Diehl Defence. Sustav sadrži Diehlov presretački projektil IRIS-T-SLM (Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled, Medium range) i pripadajući 360º okomiti sustav lansiranja. IRIS-T-SLM inačica je projektila zrak-zrak IRIS-T, može djelovati u svim vremenskim uvjetima i ima infracrveno navođenje, a radar mu šalje podatkovnu vezu s informacijama o cilju. Bojna glava je visokoeksplozivna fragmentacijska. Saab sudjeluje s AESA radarom Giraffe 4A, a Lockheed Martin sa zapovjedno-nadzornim sustavom za upravljanje borbom SkyKeeper. Falcon je u prvom redu ponuđen UAE-u kao zamjena za postojeće Raytheonove PZO sustave srednjeg dometa MIM-23 Hawk, no konzorcij ima i šire izvozne ambicije.

Doris RAVLIĆ