Radionica američkih specijalista u ZzP-u

U Zapovjedništvu za potporu u vojarni “Croatia” provedena je od 11. do 15. rujna aktivnost bilateralne vojne suradnje s SAD-om pod nazivom Water Treatment Specialist Training. Aktivnost je provedena temeljem plana međunarodne obrambene suradnje za 2017. godinu, a u cilju implementacije NATO-ova Cilja sposobnosti. Važno je naglasiti da je Zapovjedništvo za potporu zaprimilo 14. rujna taktičku opremu za pročišćavanje vode na načelu inverzne osmoze. Riječ je o dvama uređajima nabavljenim putem američkog donacijskog programa.

Radionicu su vodila četvorica američkih specijalista za pročišćavanje vode, pripadnika NG-a Minnesote, koji su prezentirali vlastita iskustva. Aktivnosti je nazočilo 11 pripadnika Voda za pročišćavanje i opskrbu vodom ZzP-a, dvoje pripadnika Vojnog zdravstvenog središta te djelatnik Hrvatskog vojnog učilišta (Laboratorij NBKO). Postrojba koja je u fazi implementacije zahtijevane sposobnosti je Vod za pročišćavanje i opskrbu vodom, organska sastavnica Satnije za usluge Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.
Aktivnost je nastavak dobre suradnje s američkom vojskom koja je na tom polju započela još 2010. na vježbi Silver Flag 2010 u bazi “Ramstein” u Njemačkoj, a nastavljena 2013. i 2014. provedbom dviju tematskih radionica pod vodstvom i organizacijom EUCOM-a Stuttgart te Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu i uz sudjelovanje specijalista za pročišćavanje vode iz NG-a Minnesote.
Republika Hrvatska obvezala se opremiti i osposobiti vojne postrojbe sukladno NATO-ovim standardima za sudjelovanje u aktivnostima Saveza (operacije, misije, vježbe, obuka). Preuzela je također i obvezu formiranja, opremanja i obuke postrojbe razine voda sa sposobnosti pročišćavanja vode u terenskim uvjetima, skladištenja pročišćene vode te prijevoza i distribucije pročišćene vode na četirima odvojenim lokacijama istodobno. Sposobnost tima za pročišćavanje vode podrazumijeva provedbu navedenih aktivnosti u sklopu NATO-ovih i EU-ovih operacija, UN-ovih misija, kao i na teritoriju Republike Hrvatske.    

OJI