Najbolji vojnik i dočasnik veljače – razvodnik Vladimir Prekupec i stožerni narednik Ante Lapić

”Uloga je sustava prepoznati najbolje po sposobnostima i vještinama te na njima temeljiti budućnost,” rekao je prigodom proglašenja najboljih načelnik GS OSRH general-pukovnik Mirko Šundov

Tradicija proglašenja najboljeg vojnika i dočasnika mjeseca ušla je u treću godinu. No, pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su se našli na vrhu u veljači 2016. prvi je put u prostorijama GS-a 25. ožujka kao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH primio general-pukovnik Mirko Šundov. General Šundov je ovom prigodom uručio i priznanje najboljem vojniku za 2015. godinu, mornaru Toniju Čančaru.
Zbog postignutih izvanrednih rezultata najboljim vojnikom za veljaču 2016. proglašen je razvodnik Vladimir Prekupec, a najboljim dočasnikom stožerni narednik Ante Lapić.
General Šundov čestitao im je i zahvalio te odao priznanje na doprinosu koji daju Oružanim snagama. Istaknuo je nezaobilaznu ulogu Dočasničkog lanca potpore u funkcioniranju Oružanih snaga RH, a obraćajući se nagrađenima rekao je kako su oni potvrda da su ljudi ono najbolje što Oružane snage RH imaju. ”Uloga je sustava prepoznati najbolje po sposobnostima i vještinama te na njima temeljiti budućnost,“ rekao je general.
Razvodnik Vladimir Prekupec pripadnik je OSRH od listopada 2010. Nakon ustrojavanja Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava (KIS), na temelju kompetencija i sposobnosti te dosadašnjeg rada i zalaganja, Prekupec je postavljen na dužnost tehničara za računalnu potporu.
Za najboljeg vojnika veljače 2016. odabran je zbog velikog broja izvršenih zadaća tijekom mjeseca te zbog njegova cjelokupnog rada i angažiranja u razvoju sposobnosti komunikacijsko-informacijskih sustava u OSRH. Posebno valja istaknuti njegovo angažiranje i rad u zadaćama instaliranja, umrežavanja cjelokupne Središnjice KIS-a te stavljanja u funkciju administrativno-računalne opreme. Mladi je informatičar sam instalirao, uvezao i umrežio više od 72 računala, printera i ostale opreme. Tijekom izvršavanja ove zadaće, razvodnik Prekupec je svakodnevno izvršavao i svoju redovitu zadaću: komunikacijsko-informacijsku potporu svih korisnika na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman”.
Stožerni narednik Ante Lapić odlikovani je sudionik Domovinskog rata, od 1991. kao pripadnik MUP-a, a u OSRH je od 1994. Priznati stručnjak za razne vrste vojne obuke, tijekom veljače 2016. sudjelovao je u obučavanju kadeta u sklopu Zimskog kampa kadeta 11. i 12. naraštaja u ulozi višeg instruktora. Osim toga tijekom veljače obučavao je kadete Kadetske bojne Časničke škole HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” tijekom Zimskog kampa na vojnom vježbalištu “Gakovo”. Tijekom obučnog procesa bio je zadužen za provedbu obuke iz područja alpinizma, taktike i bojnog gađanja. Stručnost, profesionalnost, sposobnost obučavanja, iskustvo te veliko specijalističko znanje koje je pokazao tijekom obuke, značajno su pomogli mlađim instruktorima, ali i samim kadetima da pruže svoj maksimum. Motivacijske, ljudske i vojničke osobine stožernog narednika Lapića posebno su dolazile do izražaja za vrijeme provedbe obuke u iznimno zahtjevnim vremenskim uvjetima (hladnoća, kiša, snijeg) kad je uspio motivirati polaznike za obuku i usmjeriti ih kako na najbolji način zaštititi sebe i ostale polaznike.
Razvodnik Prekupec kaže da voli svoj posao, za koji je svjestan da ima sve veći značaj za moderne oružane snage. “Stalno težim naučiti nešto novo od iskusnijih i nadređenih kolega, ali i pratim trendove i novu literaturu.” Vrlo je pohvalno što, unatoč poslu koji više podrazumijeva zatvorene prostore, brine o svojoj tjelesnoj spremnosti i redovito dobiva ocjenu “izvrstan”. “Zainteresiran sam i za rad u operativnim postrojbama, terenski rad i rad u međunarodnom okruženju,” rekao je, dodajući da je priznanje dobar korak k ostvarivanju ambicija.
Stožerni narednik Lapić istaknuo je da mu od priznanja više znači sam njegov posao. “Ja sam instruktor, to me ispunjava, a činjenica da prenosim znanje i iskustvo na mlade daje mi dodatni poticaj.” O kadetima s kojima je radio ima najljepše riječi: “Imaju veliku volju i želju, istu kakvu smo imali i mi 1991. godine, samo što oni dobivaju mnogo više znanja. Izrazito su motivirani i zato je i meni mnogo ljepše raditi.” I nakon dugog vojničkog staža Lapić i dalje ističe da mu je svaki teren i dandanas izazov, “svaki je različit od prethodnog, s novim ljudima i novim saznanjima.”


Mornar Toni Čančar, najbolji vojnik OSRH za 2015. godinu, pripadnik je Odreda rezidencijalnih brodova Flotile Hrvatske ratne mornarice. Po mraku i nevremenu 1. je kolovoza 2015. na Malom Brijunu spasio život djevojčici koja je pala u more između obale i broda. Uočivši djevojčicu u moru požrtvovno se u odori bacio u more i izvukao dijete riskiravši pritom vlastiti život. Svojim postupkom mornar Čančar pokazao je da se građani RH u svakom trenutku mogu osloniti na pripadnike OSRH, a za svoje plemenito i hrabro djelo dobio je i nagradu “Ponos Hrvatske”.


Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Branimir GAĆINA-BILIN