Razvoj nove klase američkih balističkih podmornica

Dužnosnici američke mornarice objavili su 4. siječnja početak razvoja nove klase Columbia s 12 podmornica na nuklearni pogon naoružanih balističkim projektilima. Bit će rezultat programa zamjene postojećih 14 nuklearnih podmornica klase Ohio naoružanih jednakim projektilima. Frank Kendall, direktor nabave Pentagona, potpisao je odluku o nabavi programa “Milestone B”, koja ukazuje na to da je taj program potencijalne vrijednosti 128 milijardi dolara ušao u fazu razvoja same podmornice, kao i njezine proizvodnje, odnosno cjelokupnog inženjeringa s odobrenim osnovicama za troškove, radne norme i terminski raspored.

(Ilustracija: US Navy)

Da bi program “Milestone B” prošao, mora imati potvrđene i prihvaćene taktičko-tehničke zahtjeve, neovisne procjene troškova te cjelovito financiranje u idućih pet godina. Prethodno odabrani glavni izvođač radova je brodograđevna kompanija General Dynamics Electric Boat (GDEB), dok će brodogradilište Newport News Shipbuilding kompanije Huntington Ingalls Industries (HII) biti primarni podizvođač koji će dijeliti posao s GDEB-om.
Američka mornarica već je izjavila da je isporuka plovila klase Columbia prioritet te planira početi gradnju tijekom 2021. godine.

M. PTIĆ GRŽELJ