Razvoj odora OSRH: Odore Simfonijskog orkestra OSRH

Među manje poznate, a s druge strane, jedne od zanimljivijih odora, spadaju one Simfonijskog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. Njihovo uvođenje, razvoj, uzori, motivi i krojevi nisu povezani s razvojem drugih odora i kao takve zaista su specifične

Najkasnije u svibnju 1993. godine izrađene su odore Simfonijskog orkestra Oružanih snaga, poznatog kao Orkestar Hrvatske vojske. Uzori odora potječu iz američke, nizozemske i francuske vojske, a kad se pojave u kojoj zbirci ili muzeju uvijek plijene pozornost. Posjetitelji često pomisle da je riječ o odori počasne postrojbe ili odori za svečani postroj, a kod objašnjenja o kakvim je odorama zapravo riječ dolazi do konfuzije jer ih ne mogu povezati s drugim odorama hrvatskih oružanih formacija.

Odora pripadnika Simfonijskog orkestra sastoji se od kape, bluze, košulje, hlača, opasača i cipela, a izvedena je u četiri inačice: zimskoj, proljetnoj, ljetnoj i svečanoj. Zimska odora sastoji se od bluze i kaputa tamnoplave boje, proljetna od bluze bijele boje, a svečana od fraka. Ljetna odora sastoji se od košulje kratkih rukava. Bluze zimske i proljetne odore kopčaju se jednoredno, sa sedam gumba. Na bočnim stranama ušiveni su džepovi, na uzdužnim prorezima bluze ušiven je crveni opšiv, a na stražnjem je dijelu izrez. Rukav odore presavijen je i učvršćen s pet gumba. Na ovratniku je našiven ispust crvene boje na koji se pričvršćuje oznaka pripadnosti. jedina službena oznaka pripadnosti.

Svečana odora sastoji se od frak bluze i hlača, odnosno suknje za žene te kravate. Bluza je izrađena od tkanine tamnosive boje s duplim ovratnikom. Na pozadini su izvedena dva nabora, a džepovi su urezani i s opšivkom. Gumbi su metalni i presvučeni tkaninom u boji odore. Hlače su izrađene od tkanine crne boje s ispustom duž bočnih strana. Kravata je od tkanine sive boje.

Kapa službene odore pripadnika glazbene struke izrađena je od tkanine u boji bluze s blago povijenim tjemenom. Opasač odore Simfonijskog orkestra izrađen je od pletenih vrpci zlatne i crvene boje učvršćenih na bijeli kožnati remen s kopčom izrađenom otiskom na limu, koja sadrži motiv dvopleta i na sredini oznake učvršćen osnovni motiv koji odgovara osnovnom motivu službene kape i oznake za zapučak. Osim u svečanoj inačici, predviđeno je i nošenje troplete vrpce (akselbendera) izveden zlatovezom s ušivenom crvenom niti.

Marin Sabolović

Fotografije: Stalni postav Domovinskog rata