Rumunjska kupuje francuske podmornice?

(Foto: US Navy / Mass Communication Specialist 2nd Class Sara Eshleman)

Prema informacijama koje je 15. srpnja 2022. objavio rumunjski poslovni list Bursa, ministar obrane Vasile Dîncu izjavio je da je potpisao Pismo namjere za kupnju podmornica klase Scorpène, kao i helikoptera zasad neimenovanog tipa, sve francuske proizvodnje. Rumunjski ministar najavu kupnje doveo je u vezu s projektom Armed Forces 2040, koji je prije dvije godine prošao Vrhovno vijeće nacionalne obrane. Rekao je također da se u Ministarstvu radi na dokumentima čije bi usvajanje ubrzalo procedure nabave opreme za obrambeni sektor. Dodao je i da bi nacionalna obrambena industrija mogla imati koristi od NATO-ova tzv. Akceleratora obrambenih inovacija (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA), koji se u prvoj fazi financira s dvije milijarde eura.
Scorpène je klasa dizelsko-električnih jurišnih podmornica koju su zajednički razvili francuski vojnobrodograđevni konglomerat Naval Group i španjolska brodograđevna tvrtka Navantia. Klasa ima četiri podtipa, uključujući konvencionalnu dizelsko-električnu inačicu CM-2000, inačicu sa zračno neovisnim pogonom (AIP) AM-2000, manju podmornicu za djelovanje u priobalnim područjima CA-2000 i povećanu inačicu S-BR razvijenu za potrebe brazilske mornarice, bez AIP-a. Podmornice klase Scorpène u operativnoj su uporabi ratnih mornarica Čilea (jedna od dviju podmornica na fotografiji), Malezije, Indije i Brazila.
Podmornica Scorpène ima sposobnost izvršavanja različitih podmorničkih zadaća i misija, poput protupovršinskog i protupodmorničkog djelovanja, napada s velikih udaljenosti, specijalnih operacija ili prikupljanja obavještajnih podataka. U skladu s taktičko-tehničkim značajkama, teško je zamjetljiva i brza, a može biti opremljena širokim spektrom naoružanja (torpedi, projektili, mine). Podmornica Scorpène u osnovnoj inačici može nositi 18 torpeda i projektila ili 30 morskih mina. Opremljena je sa šest 21-inčnih torpednih cijevi smještenih na pramcu, što omogućuje lansiranje salvi torpeda, odnosno istodobno i/ili simultano lansiranje. Može lansirati protubrodske i protupodmorničke torpede, kao i projektile za udare na površinske ciljeve. Rukovanje naoružanjem te njegovo punjenje potpuno je automatizirano.

Maja Ptić Grželj