Sava Star 21: Tradicijom do jačeg savezništva

Vojnu vježbu Sava Star 21 od 6. do 16. rujna proveo je satnijski tim sastavljen od 100 pripadnika 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi ojačan tenkovskim vodom iz tenkovske bojne Kune GOMBR-a te 68 pripadnika 3. mehanizirane bojne pješačke pukovnije Rifles Kopnene vojske Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva

Nalazimo se na vojnom poligonu ”Gašinci“. Na užegloj slavonskoj ravnici prašina koju dižu borbena vozila pješaštva miješa se s dimnom zavjesom bombi i tenkova M84. Čujemo brujanje motora oklopnih vozila i djelovanje njihova oružja po cilju, a sve počinje snažnom topničkom pripremom. U tijeku je već tradicionalna bilateralna vojna vježba Sava Star Hrvatske vojske i britanskih savezničkih snaga.

BVP-ovi se zaustavljaju. Iz iskrcajnog dijela izlaze pješački timovi i zauzimaju položaje. Čujemo poznate zvukove rafalne paljbe VHS-a pomiješane sa zvukovima jurišne puške SA80 L85A2. Rame uz rame, hrvatski i britanski vojnici prebacivanjem napreduju prema protivničkim položajima. S velikim gubicima, protivnik se povlači. Ostaje mu još jedan utvrđen puškostrojnički položaj. Iz šume pored utvrđenog položaja čujemo rafale dok se prema njemu kroz zavjese dimnih bombi kreću britanski i hrvatski vojnici. Zajedničkim snagama uništavaju protivnički položaj. Vježba Sava Star 21 uspješno je završena. Brujanje motora oklopnih vozila približava se te preko uzvisine kroz oblak prašine izviru BVP-ovi koje slijede tenkovi. Dolaze do mjesta za postrojavanje, parkiraju u liniju, iskrcajni dio postrojava se ispred vozila. Zastave britanskih postrojbi ispred BVP-ova i tenkova M-84 te osmijesi na maskiranim licima pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade i 3. mehanizirane bojne pješačke pukovnije Rifles potvrđuju uspješno provedenu vježbu.

Napadna operacija

Ovogodišnju vježbu Sava Star 21 od 6. do 16. rujna proveo je satnijski tim sastavljen od 100 pripadnika 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi ojačan tenkovskim vodom iz tenkovske bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade te 68 pripadnika 3. mehanizirane bojne pješačke pukovnije Rifles Kopnene vojske Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni cilj vježbe bio je unapređenje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti s naglaskom postizanja kompatibilnosti u djelovanju u međunarodnom okruženju. U fokusu vježbe bila je provedba napadne operacije multinacionalnog satnijskog tima na utvrđene protivničke obrambene položaje. Drugim riječima, razmjena specifičnih taktika, tehnika i procedura. Tako su se pripadnici pukovnije Rifles prvi put susreli s BVP-om.

 Zapovjednik voda britanskih snaga poručnik Thomas Hunter objašnjava nam kako njegova satnija koristi motorizirana vozila i drugačiju taktiku te da je ova vježba bila prilika da on i njegovi vojnici prvi put koriste oklopna vozila i provode ovakve napadne operacije.

”Iako koristimo drugačije taktike, vozila i naoružanje, ovom vježbom dokazujemo da kao saveznici možemo raditi rame uz rame jer se u mirovnim misijama nalazimo u multinacionalnom okruženju. Ova mi je vježba bila novo i zanimljivo iskustvo iz kojeg sam puno naučio, a uvjeren sam da su i moji vojnici,“ zaključio je poručnik Hunter.

S druge strane, desetnica Sandra Špoljarić, zapovjednica vozila BVP s osmijehom na licu dijeli s nama dojmove rada sa saveznicima. ”Svakodnevan rad s britanskim snagama bio je novo iskustvo. U integracijskoj fazi upoznali smo saveznike s našim vozilima, taktikom i naoružanjem te smo provodili noćna izviđanja protivničkih položaja i uvježbavanja. I oni su nas upoznali sa svojim taktikama, tehnikama i procedurama, kao i naoružanjem. Zadovoljna sam cjelokupnom vježbom te bih i u budućnosti voljela sudjelovati na ovakvim vježbama,“ kaže desetnica Špoljarić.

Obrambena suradnja

Zapovjednik 1. oklopno-mehanizirane bojne bojnik Josip Granat zadovoljan je vježbom i ističe kako su u integracijskoj fazi vježbe postigli cilj unapređenja operativnih sposobnosti i interoperabilnosti te da je ostvarena kompatibilnost djelovanja u međunarodnom okruženju. ”Saveznici su pristupačni i zanimljivo je raditi s njima. Vojnici su međusobno našli zajedničke teme s obzirom na to da im je u pozadini vojnički poziv. Čak se i vrijeme odmora koristilo za prijateljske nogometne utakmice, a imali su priliku posjetiti i Županju gdje su Englezi donijeli prvu nogometnu loptu 1880. godine. Posjetili su i Vukovar gdje su upoznati s  njegovim značajem tijekom Domovinskog rata za neovisnu Republiku Hrvatsku,“ naglasio je bojnik Granat.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Simon Thomas zahvalio je svim sudionicima vježbe te istaknuo kako je obrambena suradnja bitna Republici Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovakve vježbe dokazuju da NATO savez nije samo slovo na papiru, već ”čvrsta čizma na tlu“. Zajedničke vježbe, testiranje interoperabilnosti, razmjena znanja i sposobnosti na terenu i uspostava prijateljstava koja traju vrijednosti su koje jačaju savezništvo. U ovim nesigurnim vremenima NATO savez je jako važan, a ovakve vježbe potvrđuju savezništvo. Ovo što smo vidjeli danas vrlo je impresivna vježba i interakcija među postrojbama što dokazuje vrlo uspješnu suradnju na bojištu i izvan njega, na što sam jako ponosan te sam siguran da je to od iznimne važnosti britanskoj i hrvatskoj vladi.“

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić najavljuje dodatno proširenje sposobnosti OSRH u vježbi Sava Star uključivanjem helikopterskih sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. ”Ministarstvo obrane i Oružane snage izradile su vrlo ambiciozan plan bilateralne suradnje s Ujedinjenim Kraljevstvom koje će uključiti i niz drugih vrlo zahtjevnih aktivnosti. Vježba je izvrstan oblik suradnje s Ujedinjenim Kraljevstvom. Na vježbi su prvi put sudjelovali profesionalni vojnici 3. mehanizirane bojne pješačke pukovnije Rifles. Posebna je vrijednost mogućnost neposrednog kontakta i zajedničkog rada vojnika, dočasnika i časnika na razini bojne – njihovo međusobno upoznavanje, zajednički rad, stvaranje prijateljstava i međusobno učenje.” Osim vojne suradnje general Olujić vrijednost bilateralne suradnje prepoznaje i u razmjeni kulturoloških i povijesnih posebnosti kroz posjete Vukovaru i Županji.

Tekst: Jelena Dedaković

Foto: Mladen Čobanović