SCALP NAVAL – Francuska krstareća raketa za litoralni udar na kopnene ciljeve

Bolje poznavatelje prilika na međunarodnoj sceni razvoja novih vrsta i tipova raketnog naoružanja nije iznenadila vijest koja je objavljena sredinom listopada ove godine da konzorcij MBDA (Minority Business Development Agency) ulazi u završnu fazu razvoja nove krstareće rakete namijenjene ponajprije francuskoj ratnoj mornarici za izvođenje raketnih udara po protivničkim ciljevima smještenim duboko na kopnu

Iako baziran na Storm Shadowu, Scalp Naval je namijenjen za naoružavanje brodova i podmornica

Kompanija MBDA je početkom prosinca 2002. potpisala ugovor vrijedan 30,5 milijuna eura (37,5 milijuna $) s francuskom agencijom za razvoj naoružanja DGA (Délegation Géneral pour l´ Armament) o početku predrazvojne faze rakete Scalp Naval koja je ponajprije namijenjena za novih 17 francuskih multifunkcionalnih fregata projekta FREMM i šest budućih nuklearnih napadnih podmornica klase Barracuda.
Projekt nove krstareće rakete zamišljen je tako da se omogući njezina uporaba s različitih platformi: sa zrakoplova, s broda i podmornice u zaronjenom stanju. Taktički zahtjevi francuskih naručitelja bili su prvobitno usmjereni prema univerzalnosti primjene, dubokopenetrirajućim prodorom u protivnički teritorij od barem 1000 km, preciznošću pogodaka, niskoj radarskoj zamjetljivosti te visoko razarajućim učincima klasične bojne glave na dobro utvrđenim ciljevima.
Vrlo je važno istaknuti da takva francuska odluka nije došla ishitreno nego je plod razmišljanja pretočenih u petogodišnji obrambeni plan objavljen prošlog rujna u kojem se preferira izgradnja raketnih potencijala za duboki kopneni precizni udar na protivničke visokovrijedne i strateške ciljeve. Smještaj tih raketnih potencijala je gotovo isključivo na brodovima i podmornicama. Osim toga važno je reći da udruženi europski proizvođači ulaze i na dio tržišta u kojem je dosad gotovo bez konkurencije bio američki Rayeton sa svojim Tomahawkom TLAM (Tomahawk land attack missile) za napad na kopnene ciljeve. Sada je na tržištu i Scalp Naval (Systeme de Croisere Autonome Longue Portée version Navale). Zbog toga američka mornarica radi na daljnjem usavršavanju varijante Block III za TacTom (Tactical Tomahawk).

Projektil Storm Shadow ..

Povijest projekta
Koncept krstareće rakete Scalp Naval (baziran je na anglo-francuskom uspješnom projektu krstareće rakete Storm Shadow. Francuska inačica gotovo identične rakete onoj koju koristi britanski RAF je SCALP/ EG (Systeme de Croisere Autonome Longue Portée d Emploi General). Namijenjena je za lansiranje sa zrakoplova tipa Tornado GR4, Tornado IDS, Eurofighter Typhoon, Harrier GR7, Mirage 2000 i Dassault Rafale. Raketa je izrađena u “stealth” dizajnu tako da se odlikuje vrlo malom radarskom zamjetljivošću. Turbomlazni motor pokreće raketu tešku 1300 kg i dijametra 1m (raspona krila od 3 m) podzvučnom brzinom od 0,8 Macha. Domet rakete je 150 milja/270 km. Opremljena je 450 kg teškom bojnom glavom tipa BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge) koja je namijenjena za uništavanje dobro utvrđenih bunkera i zapovjednih mjesta, zrakoplovnih pista, lučkih postrojenja, komunikacijskih centara, utvrđenih skladišta, mostova, ali i brodova i podmornica. Inicijalni ugovor za Storm Shadow MBDA je potpisan u veljači 1997. s britanskim ministarstvom obrane. Već u siječnju 1998. Francuska je naručila 500 raketa SCALP, a Britanija oko 900 komada Storm Shadow. Prvo uspješno testno ispaljivanje rakete Storm Shadow/Scalp EG izvedeno je na probnom poligonu Biscarosse u Francuskoj u prosincu 2000. Lansiranje je izvedeno sa zrakoplova Mirage 2000 N.
Pola godine kasnije, 25. svibnja 2001. izvedeno je lansiranje s RAF-ovog Tornada na poligonu Warton u Velikoj Britaniji. Storm Shadow/Scalp EG ulazi u operativnu uporabu 2002. godine. Raketa je uporabljena u ratnim operacijama 2003. godine tijekom invazije na Irak. Osim oružanih snaga Velike Britanije i Francuske kojima je isporučeno ukupno 1400 komada, raketa je prodana Italiji (200 komada – po jediničnoj cijeni od 1,35 milijuna američkih dolara) i Grčkoj (56 komada – narudžba u kolovozu 2000). Osim navedenim državama raketa je uspješno prodana i izvan europskog NATO tržišta. Pod imenom Black Shahen neidentificirani broj raketa prodan je Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

.. namijenjen je za naoružavanje Tornada ..

Konstrukcija
Krstareća raketa Scalp Naval će se prema službenim izvješćima iz MBDA koristiti najvećim dijelom konstrukcijskih komponenti koje se ugrađuju i u zrakoplovnu inačicu – raketu Storm Shadow/Scalp EG ali će određene modifikacije na njoj svakako biti potrebne zbog prilagodbi koju zahtijevaju uvjeti lansiranja iz torpednih cijevi zaronjene podmornice ili vertikalnog brodskog lansera.
Usvojen je isti sustav navođenja kao i kod svog prethodnika koji se sastoji od kombinacije inercijalnog vođenja, mapiranja terena i GPS-a sa infracrvenim (IR) navođenjem u završnoj fazi napada rakete. Osim sustava navođenja gotovo istovjetni će biti i sustavi raketne propulzije (boosteri) i turbomlazne propulzije. Glavne promjene odnose se na kutijasti oblik “zrakoplovne” inačice koji će se pretvoriti u cilindrični da bi se raketa mogla lansirati kroz klasičnu 21 inčnu (533 mm) torpednu cijev. Pritom je prema tvrdnjama iz MBDA zadržan stupanj niske radarske zamjetljivosti postignutog kod zrakoplovne inačice.
Ostale modifikacije odnose se na dio baznog “interfacea” rakete i kapsuliranog sustava za ispaljivanje iz zaronjenog stanja.
Scalp EG i Scalp Naval dijelit će i aplikacijski sustav planiranja misije s tim da će se kod pomorske verzije rakete programiranje leta (trajektorija) rakete taj sustav moći prilagoditi specifičnim željama pojedinog naručitelja. U konstrukciji Scalp Naval krstareće rakete otišlo se i korak dalje u primjeni naprednih tehnologija, ne samo u konstrukciji oblika i površina nego i u primjeni radarsko-upijajućih materijala i boja.

.. Eurofighter Typhoona ..

Službeni izvori u MBDA zasad odbijaju točno specificirati domet, brzinu i preciznost nove krstareće rakete ali se zna da će to biti kako zapadni izvori navode “oružje klase 1000 km dometa”.
Prema izjavama Luca Boureaua, direktora za sektor razvoja i prodaje u MBDA, daljnji razvoj i nadogradnja mogućnosti dometa rakete kretat će se u dva smijera. Prvi se odnosi na optimiziranje putanje rakete (koji će uskoro postati primjenjiv), a drugi na povećanje količine pogonskog goriva za 20 % (što bi se moglo odraziti na gabarite rakete i težinu). U idućem srednjoročnom razdoblju predviđena je primjena učinkovitijih raketnih boostera i turbomlaznog pogonskog motora.
Sljedeća nadogradnja naprednih tehnologija je sustav BDI (Battle damage indication) za koji se upravo izrađuje programski demonstratorski program (TDP) koji će zahtijevati “down-link” posljednje infracrvene slike koju je IR-pretraživač rakete snimio neposredno prije pogotka u cilj. TDP će se koristiti komunikacijskim linkom baziranim na postojećoj raketnoj telemetrijskoj tehnologiji. Istodobno se ispituje primjena i drugih nadogradnji i poboljšanja kao što je “Link 16” – dvostruka link veza koja bi omogućila preprogramiranje na novu putanju u tijeku prvobitno zadanog leta rakete
MBDA je definirao i startne raketne motore (boostere) za oba načina lansiranja: površinsko i podmorsko. Njih će ispručiti DCN. Ruelle koji je već daleko odmakao u ispitivanju koja se provode po posebnom programu demonstracija i smanjenja rizika (PDRR) – Programme demonstration and risk reduction. Ruelle se odlučio za pokretni mlaznički sustav ali oficijelni izvori iz MBDA ističu da će izbor boostera biti otvoren najširoj ponudi tijekom procesa ispitivanja rakete.
Oko bojne glave rakete Scalp Naval još uvijek se lome koplja. U igri su dvije opcije: prva se odnosi na ugradnju nešto umanjene verzije bojne glave tipa BROACH kakva je ugrađena u zrakoplovnu inačicu rakete. Druga inačica bojne glave odnosi se na ugradnju novog multifunkcionalnog kinetičkog penetratora.

.. i Rafala

Program ispitivanja
Program ispitivanja aerodinamičnih i ostalih mehaničkih karakteristika same rakete i boostera izvedeni su na modelima. Za potrebe ispitivanja izrađeni su i modeli lansera za obje vrste lansiranja: DCM – “dispositif de changement de millieu” – za podmorsko (kapsulirano) lansiranje, i CTV – “contenur de tit vertical”. Ispitivanja na njima su izvođena po programu demonstracija i smanjenja rizika (PDRR). Prototipovi lansera su poslužili za ispitivanje i demonstraciju svih faza lansiranja rakete i njihove kompaktibilnosti. Prilikom konstrukcije lansera za površinsko (brodsko) lansiranje vodilo se računa da se iskoriste sva dostignuća koja su uporabljena za razvoj vertikalnog lansera za PZO raketni sustav “Aster”. Isto tako prilikom razvoja sustava za podmorsko lansiranje primijenjena su iskustva i prednosti sustava kapsuliranog lansiranja razvijenog za rakete SM-39 Exocet.
Početak ispitivanja podvodnog lansiranja kapsuliranog modela rakete Scalp Naval predviđena su za početak veljače sljedeće godine u CEAPU – Centre d achevement et d essasis des propulseurs et engins- Centru za ispitivanje propulzije i motora.
Drugo zanavljanje ICD-a (Interface Control Documentacion) planirano je istodobno i za fregate FREMM i podmornice Barracuda. Redefinirani treći set ICD trebao bi po planu biti završen do svibnja 2005. godine.
Završna ispitivanja vertikalnog ćelijskog lansirnog sustava Sylver A70 za rakete Scalp Naval otpočet će koncem ove godine u sklopu FREMM programa (Fregate multimission). Tijekom razvoja vertikalnog lansera za raketu Scalp Naval Francuzi su se obilato koristili iskustvima stečenim u dosadašnjem razvoju lansera iz porodice Sylver (Systeme de Lancement Vertical) – A43 Sylver za rakete Aster 15 i većeg sustav A50 Sylver za rakete Aster 30 (koji prolazi kroz tri palube) za razvoj najvećeg među njima – A70 Sylver.
Odmah je donesena odluka da se taj sustav konstruira kao multifunkcionalna platforma tako da će se iz njega moći lansirati osim krstareće rakete Scalp Naval još i PZO raketa tipa Aster 30 Block III, američki Tactical Tomahawk i buduća protupodmornička raketa (koja je još u razvoju).
Francuzi su već dogovorili prezentaciju krstareće rakete Scalp Naval s talijanskom RM i britanskom Royal Navy, a MBDA je također predložila podmorničku varijantu rakete španjolskoj RM za njezin program podmornica S-80A.

Scalp Naval je namijenjen za udare po ciljevima u dobokoj unutrašnjosti neprijateljskog područja

Narudžbe
Očekuje se da će kroz sljedeću godinu dana uspjeti završiti sva predviđena ispitivanja rakete i njenziih komponenti predviđenih planom PDRR. Ako ne dođe do nekih nepredviđenih problema tijekom ispitivanja i probnih lansiranja raketa, serijska proizvodnja krstareće rakete Scalp Naval predviđena je za prvo tromjesečje 2006. godine.
Prema dostupnim podacima francuska mornarica je naručila prvih 240 raketa za svoje nove multifunkcionalne fregate projekta FREMM i napadne podmornice Barracuda. Na svakoj fregati bit će ukupno 24 rakete, a na podmornicama po 12 raketa. Ugradnja na fregate se očekuje do 2011. a na podmornice do konca 2013. godine.
Cijena te narudžbe procjenjuje se na oko 300 milijuna američkih dolara. Osim Francuske RM za Scalp Naval je vrlo zainteresirana i Royal Navy koja u svojim planovima ima ugradnju te rakete na razarače Type 45 u skoroj budućnosti.

Zaključak
Nesumnjivo je da će uvođenjem u službu nove krstareće rakete za duboku penetraciju u protivnički teritorij francuska ratna mornarica znatno povećati svoje ofenzivne mogućnosti.
Osim taktičkih mogućnosti koju će pružiti Scalp Naval možda je važnija jedna druga stvar a to je činjenica da se na zapadnom tržištu, osim američkog Tomahawka, pojavio još jedan takmac koji traži za sebe svoj dio tržišnog kolača. Za Francusku je od krucijalnog značenja bio razvoj takvog raketnog oružja budući da je svojedobno njihov zahtjev za kupnjom 50 TLAM (Tomahawk Land Attack Missile) u SAD-u bio glatko odbijen. Ostale zemlje kao Nizozemska, Italija i Španjolska, koje su također pokazivale slične želje, od njih su odustale. Zbog toga su se Europljani (ponajprije Francuzi) okrenuli drugim opcijama. Vjerojatno je američko odbijanje prodaje krstarećih raketa TLAM Francuzima inspriralo MBDA i francusko ministarstvo obrane da uđu u projekt razvoja krstareće rakete dugačkog dometa za napade na kopnene ciljeve. Francuska RM je u raketi Scalp Naval dobila vrlo kvalitetno oružje koje ispunjava sve zahtjeve koje nameću razmišljanja o modernom litoralnom ratovanju a MBDA se potvrdio kao najveće ime i kompanija na području raketne tehnologije u Europi, ali i jedna od vodećih u svijetu (više od 10 000 zaposlenih, s 2 milijarde eura godišnje zarade i s 14 milijardi eura vrijednosti upisanih u knjige narudžbi za sljedećih nekoliko godina).
Osim kvalitetnog oružja ništa manje nije važna činjenica da je Francuska razvojem te rakete još jednom pokazala da u segmentu proizvodnje specifičnih oružnih sustava može biti i strateški neovisna o velikom prekoatlantskom savezniku uz maksimalno angažiranje svih kapaciteta i domaće pameti.

Igor SPICIJARIĆ