Šestan-Busch sinonim za vrhunsku kacigu

“Protekla 2015. bila je rekordna godina za Šestan-Busch. Tako nešto teško će se ponoviti,” kaže nam Alojzije Šestan u svojem uredu u Prelogu. No, on je i taj izniman uspjeh već ostavio za sobom. Tvrtka nastavlja jednakim smjerom, svake godine nastoji steći dva-tri nova velika kupca, proširiti se u nove kutke svijeta, razviti nove proizvode i projekte…

Radna energija u uredima i halama gotovo je opipljiva. Djelatnici, fokusirani na posao, sve drže u vidljivom redu, a prostora je mnogo i svijetao je. Strojevi nisu glomazni ni bučni, modernih su linija i čisti. Mnogi su proizvod vlastite podružnice u Njemačkoj. Zato se Šestan-Busch ne može nazvati tvornicom u onom “staromodnom” smislu koji podrazumijeva mrak, buku i teški zrak. Cijela ta slika potvrđuje da je riječ o modernoj, zdravoj tvrtki koja je postala svjetski brend, za koju se govori da je u svojem proizvodnom području najbolja na svijetu, da je svojevrstan sinonim za vrhunsku kacigu. U dvadeset godina postojanja, koje je nedavno proslavila, hrvatska je tvrtka proizvela i isporučila više od 1,6 milijuna kaciga!

(Ilustracija: Šestan-Busch)

Tržišta budućnosti
Posjet preloškom proizvođaču odgađali smo nekoliko puta. Razlog je, pogađate, pretrpan raspored Alojzija Šestana, osnivača i čelnika tvrtke. On i njegovi suradnici neprestance sklapaju nove poslove, razvijaju nove kacige i druge oblike individualne zaštite, ali i osmišljavaju te realiziraju sasvim nove projekte. No, krenuli smo redom, ovo je vrijeme za zaokruživanje dojmova iz protekle godine.
“Još u veljači 2015. rekli ste da ste za tu godinu sasvim popunili svoje proizvodne kapacitete,” podsjećamo Šestana i njegove najbliže suradnike, Božu Bujanića i Snježanu Mikec. “Poklopile su se sve okolnosti, naš povećani asortiman bio je usklađen s aktualnim zahtjevima na tržištu. To je za nas s više od 80 000 kaciga bila rekordna godina po proizvodnji, zatim po broju isporučenih komada kaciga, pa i kompletnog asortimana. Tako nešto teško će se ponoviti”, kaže nam Šestan. No, on je i taj izniman uspjeh već ostavio za sobom jer tvrtka nastavlja jednakim smjerom, svake godine nastoji steći dva-tri nova velika kupca, proširiti se u nove kutke svijeta. U 2016. fokus je na Africi i Južnoj Americi. “Radimo velike napore da dođemo do tog tržišta koje je budućnost, u Europi je tendera malo.” Ipak, u ovom trenutku najaktivnije je tržište u Aziji. Primjer su zemlje oko Perzijskog zaljeva gdje se izdvajaju tenderi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Saudijskoj Arabiji. U arapskom svijetu razvija se i posao s Egiptom. Intenzivni su kontakti i s bivšim sovjetskim republikama: Azerbajdžanom, Kazahstanom, Turkmenistanom…

Integrirana unutarnja oprema SHOTECK, patent Šestan-Buscha, najčešća je prevaga kojom hrvatska tvrtka pobjeđuje na međunarodnim tenderima (Foto: Šestan-Busch)

Ekstremno visoko
Za razliku od prošle, u tvrtki ne mogu već sad predvidjeti kakva će biti ova godina. No, dio vremena može se usmjeriti na nove razvojne projekte. Prvi je bijela kaciga, tj. od polietilena, koja daje spektakularno veća zaštitna svojstva prema balističkom parametru V50 pa je danas svojevrstan trend. Predstavljanje prototipa na kojem se intenzivno radi trebalo bi uslijediti sredinom godine. Tvrtka istodobno razvija i polietilenske ploče za zaštitne prsluke. Nadalje, za Ujedinjene Arapske Emirate prema njihovim je posebnim zahtjevima napravljena nova borbena kaciga BK-M3 (BK-ACH) u koju su integrirani mnogi dodaci, primjerice prihvati za kamere, baterijske svjetiljke, sustave za noćno gledanje… U vrijeme našeg razgovora u tijeku je bila isporuka prvih cca 700 kaciga. Kaciga će biti odskočna daska i za druga tržišta. Referencija iz UAE-a izvrsna je: “Uvijek traže ekstremno visoku kvalitetu kacige, a mi smo pobijedili,” kaže vlasnik tvrtke. BK-ACH razlikovala se od konkurentnih kaciga drugih proizvođača, ponajviše američkih, po integriranoj unutarnjoj opremi SHOTECK, poznatom patentu Šestan-Buscha. “BK-ACH nema veću zaštitnu vrijednost, nego udarac u nju izaziva manju traumu zahvaljujući apsorpciji koju pruža SHOTECK, a i ergonomski je naprednija, udobnija,” obrazlažu nam čelnici tvrtke.

Vojna kaciga BK-3 s elektronikom

Cijeli svijet proizvođača
Kvaliteta je dovela tvrtku iz Međimurja i do pobjede na egipatskom natječaju. Egipat u zadnje vrijeme puno ulaže u sigurnost, a kupuje brendirano: francuske i američke avione (Rafale i F-16), francuske brodove (LPD klase Mistral), i – hrvatske kacige. “Na tamošnjem je tenderu bio okupljen praktički cijeli svijet relevantnih proizvođača. Riječ je o manjoj količini, ali ona je izvrstan početak,” zadovoljan je Šestan. Tijekom razgovora u nekoliko je navrata istaknuo da je kod kaciga najbitnija kvaliteta, samo se njome pobjeđuje na natječajima, a ona pruža najbolju zaštitu onog najvažnijeg, ljudskih života i zdravlja. “To je naša misija, poslanje i odgovornost,” kategoričan je vlasnik Šestan-Buscha.
Vidljivo je napredovao projekt zaštite od glave do pete, kako su nam ga u tvrtki predstavili još prije izvjesnog vremena.. U tu se svrhu Šestan-Busch udružio s hrvatskom tvrtkom Croshield koja proizvodi balističke prsluke i zajedno nastupaju na sajmovima i tenderima nude kompletnu zaštitu, a već su pobijedili na tenderu za policiju u Tunisu. Jedan od upita uputili smo i u smjeru razvoja tzv. modularne hrvatske kacige, čiji smo prototip predstavili u Hrvatskom vojniku prije dvije i pol godine, a ubrzo potom pojavila se i u drugim medijima. Kaciga koja može služiti u mnogim vrstama vojnih i policijskih operacija, posebno specijalnih, dobila je i neke inovatorske nagrade, no nekako je nestala iz središta zbivanja u tvrtki. Međutim: “Ona i dalje ostaje najveći ponos tvrtke.” Šestan još želi neke dorade, da kaciga bude još polivalentnija, jer su i drugi počeli raditi slične kacige, a: “Mi želimo biti korak ispred, za koji nam treba još otprilike godinu dana.”

Konkurencija je sve veća pa tvrtka uz razne tipove želi razvijati i što više mogućnosti za pojedine kacige kako bi bile u skladu sa željama kupaca (Foto: Domagoj Vlahović)

Sajam kao izlog
Konkurencija slijedi standarde koje Šestan-Busch postavlja. Na svjetskim sajmovima naoružanja i vojno-policijske opreme poput Milipola ili IDEX-a, na kojima je tvrtka redovita, vidi se da proizvođača ima sve više. “Sajmovi su naš izlog, mi na njima pokazujemo svoju moć, znanje, vještine, proizvod, ako nas ne bi bilo samo jedne godine na onima na kojima smo uobičajeni, već bi se svi počeli pitati poslujemo li uopće,” kaže Šestan, dodajući da je tvrtka dosad predstavljena na 22 velika sajma. Naravno, to je prilika da se vidi i dokud su stigli ostali. Svima u maloj, ali dobroj hrvatskoj obrambenoj industriji preporučuje da slijede taj smjer: “Sajam je skup, prošle smo godine na njih potrošili više od 150 000 eura. To nije malo, ali bez toga nas ne bi bilo.” Sve veći broj proizvođača i veća ponuda kupce dovode u bolju poziciju i povećavaju njihove zahtjeve, ne samo one vezane uz samu kacigu. “Česte su želje kupaca da proizvodnju organiziramo u njihovim zemljama. Nije to tako jednostavno, SHOTECK patent ne možemo prenositi. Trenutačno o tome razgovaramo s kupcima s Arapskog poluotoka. Postoji mogućnost da bi se ondje proizvodili neki dijelovi, ali proizvodnja osnove ostala bi ovdje. Druga je mogućnost da im predložimo remont kod njih. Na Arapski poluotok dosad smo isporučili oko 300 000 kaciga i jednog dana moraju proći remont.”

Kompozit na sveučilištu
Nama je teško povjerovati da bi kacige Šestan-Buscha mogle biti bolje izrađene igdje drugdje no u Prelogu. Nije stvar samo u tehnologiji, nego u ljudima, o kojima tvrtka itekako vodi računa: “Našu razinu kvalitete možeš postići samo s dobrim kadrovima. Gotovo svi naši ljudi ispekli su zanat ovdje.” S druge strane, tehnički direktor inženjer Bujanić došao je sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje na kojem je bio asistent. Danas, uz posao u tvrtki, predaje na dvama veleučilištima s kojima proizvođač kaciga surađuje. Šestan ističe da su se zadnjih godina hrvatske obrazovne institucije posvetile i novim tehnologijama i materijalima (primjerice kompozitnim) koje tvrtka koristi. U Prelogu stoga u budućnosti očekuju sve pripremljenije i obrazovanije nove kadrove.
Mnogi su od djelatnika Šestan-Buscha uključeni u dva nova projekta: laboratorij za ispitivanje kaciga i drugih antibalističkih proizvoda te pogon za reciklažu starih kaciga i drugih zaštitnih proizvoda i materijala.

OSRH i Šestan-Busch surađuju od osnutka tvrtke, a prve su kacige isporučene već krajem 1995. godine. Hrvatski vojnici svojim željama i sugestijama pomažu u njihovu razvoju (Foto: Josip Kopi)

Laboratorij i reciklaža
Laboratorij je u naprednijoj fazi i imali smo priliku obići njegove prostorije koje su praktički završene te dosad vjerojatno spremne za početak prijma i integracije potrebne opreme. Otvorenje se očekuje krajem proljeća ili početkom ljeta. “Mi već imamo vlastiti laboratorij za proizvodno-industrijska ispitivanja te tunel za ispitivanja dug pet metara. U novim prostorima tunel će biti dug 30 metara, a laboratorij će biti dopunjen najmodernijom ispitnom opremom. Projekt će biti dostupan fakultetima elektrotehnike, računarstva i strojarstva s kojima tvrtka usko surađuje. “Želimo napraviti akreditirani laboratorij te pružati usluge i vanjskim korisnicima, prije svega fakultetima, a zatim MUP-u, MORH-u, zaštitarskim tvrtkama, klijentima iz inozemstva…,” navodi Šestan, dodajući da će u laboratoriju biti primijenjena iskustva suradnje koju Šestan-Busch već godinama, pri ispitivanju vlastitih proizvoda, ima s poznatim europskim i američkim balističkim institutima i laboratorijima. Štoviše, u drugom je koraku razvoja novog laboratorija predviđena i suradnja s medicinskim fakultetima i strukom jer Šestan-Busch želi otići najdalje u ispitivanju posljedica prouzročenih balističkim udarima u kacige. “Zasad znamo da naše kacige najbolje zaustavljaju metak, da je trauma najmanja, ali želimo znati i više,” temeljna je misao vezana uz laboratorij.

Modularna hrvatska kaciga, jedan od najambicioznijih projekata iz Preloga, treba još neke dorade kako bi bila još polivalentnija (Foto: Domagoj Vlahović)

Projekt Pulpa
Ne odustaje se od pogona za reciklažu, ali tvrtka trenutačno ne raspolaže s dovoljno materijala koji bi se mogli reciklirati da bi projekt bio isplativ. Uskoro će Šestan-Busch, kao prva tvrtka iz svojeg sektora, svojim kupcima kompozitnih kaciga predložiti zbrinjavanje onih koje su otpisane. Prostor za pogon već je izgrađen, a stekli smo dojam da će se tvrtka tu zahuktati kad profunkcionira laboratorij. Bit će također uključene znanstvene institucije kako bi se odgovorilo na pitanje: “Kamo s recikliranim materijalom?” On se definitivno neće moći rabiti za proizvodnju novih kaciga, no svakako će biti primjenjiv drugdje. U ovom trenutku kreće pilot-projekt reciklaže Šestan-Buscha i partnera nazvan Pulpa u kojem će se reciklirani materijal rabiti kao punilo prilikom proizvodnje automobilskih guma, ojačavanja optičkih kabela, za izradu brtvi, pa čak i tepiha…

Najbolja referencija
“U dvadeset godina ne da smo se uspjeli održati, nego stalno rastemo. Stvorili smo mnoge patente, što ovdje u Hrvatskoj, što kod naših partnera u Njemačkoj. Ne znam hoće li poslovni rezultati ove godine biti tako veliki kao 2015., ali kod nas je uvijek tako, jedna je godina uspješnija, druga manje uspješna. Mnogi su zainteresirani za Šestan-Busch, neke velike tvrtke čak nas žele i kupiti, najviše zbog našega imena, brenda. Takvoj se opciji opiremo, ali nikad ne znaš što donosi sutra,” kaže Alojzije Šestan. Svih tih dvadeset godina s tvrtkom su neraskidivo povezani MORH i OSRH, još otkad je našim vojnicima krajem 1995. iz Preloga isporučeno prvih 1000 kaciga. “Suradnja je izvrsna, nastojimo što više koristiti iskustva hrvatskih vojnika i policajaca. Oni definitivno znaju prenijeti svoja iskustva i ono što im treba,” zaključuje Šestan i kao zorni primjer suradnje navodi kacigu za borbeno oklopno vozilo koja je razvijena zajedno s OSRH. “Nama je bitno što i naši vojnici u inozemnim misijama vide da su po kacigi ispred ostalih, a to vide i njihovi kolege. Imali smo slučajeva da su se interesenti javili upravo zbog onoga što su vidjeli na glavama naših vojnika,” ističe vlasnik najpoznatije tvornice kaciga na svijetu…

Domagoj VLAHOVIĆ