Šestan-Busch: Juriš na civilno tržište

Hrvatski vojnik dobio je definitivnu potvrdu: proizvođač kaciga iz Preloga spreman je za novi golemi tržišni iskorak iza kojeg stoje inovativni proizvodi tzv. dvojne namjene

Šestan-Busch želi multifunkcionalnom zaštitnom kacigom pokriti širok spektar primjene i to u mjeri kakve još nema na tržištu

Obiteljska tvrtka iz međimurskog gradića Preloga već je odavno stekla globalni status najboljeg proizvođača protubalističkih kaciga. Tijekom 25 godina postojanja oznaka SB raširila se na svim kontinentima, a dva i pol milijuna kaciga štite živote i zdravlje pripadnika vojnih, policijskih i drugih sigurnosnih postrojbi i organizacija iz 75 zemalja. Ipak, spavanje na lovorikama i uživanje u tim rezultatima bilo bi pogrešno, ponajviše zbog rastuće konkurencije i tržišne ponude, često one koja preferira niske cijene u odnosu na kvalitetu. Nakon novog posjeta pogonima tvrtke, Hrvatski vojnik dobio je definitivnu potvrdu: Šestan-Busch spreman je za novi golemi tržišni iskorak iza kojeg stoje inovativni proizvodi tzv. dvojne namjene.

Iako se za novo osvajanje pripremaju projekti koji su brižljivo planirani i zapravo se na njima radi već dulje vrijeme, silom prilika u proteklih su godinu i pol još više došli u prvi plan. Pogađate, riječ je o nizu prirodnih katastrofa koje su pogodile Hrvatsku, Europu i svijet, od pandemije do potresa, poplava, požara, ekstremnih oluja i suša. E, pa u Šestan-Buschu misle da njihovi novi proizvodi – multifunkcionalna zaštitna kaciga i zaštitna polumaska – mogu pružiti dodatnu dozu zaštite i sigurnosti ne samo pripadnicima državnih obrambeno-sigurnosnih organizacija nego i djelatnicima različitih tvrtki, kao i širem krugu korisnika.

Tri godine razvoja

Projekt istraživanja i razvoja Multifunkcionalna zaštitna kaciga sufinanciran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (Europski fond za regionalni razvoj). Tvrtka je na njemu radila točno tri godine: počeo je 1. lipnja 2018., a završen je nedavno, 1. lipnja 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1 135 206 eura, a EU-ovo sufinanciranje iznosilo je 683 247 eura (60,2 %). Rezultat je stajao na stolu za kojim smo razgovarali s Božom Bujanićem, tehničkim direktorom Šestan-Buscha. “Na tržištu postoji niz različitih kaciga s različitim značajkama i namjenama. Mi želimo jednom kacigom pokriti širok spektar primjene i to u mjeri kakve još nema na tržištu. Određenim i jednostavnim modifikacijama koje korisnik sam može napraviti na licu mjesta, kaciga se može koristiti među ruševinama, na vodenim površinama, u gorskim područjima, tijekom građevinskih radova… Ona neće zaustaviti metak ili neki drugi iznimno brz projektil, ali zadovoljava sve civilne norme koje se traže za takvu kacigu, dakle, norme u različitim područjima,” ističe Bujanić. Svestranost multifunkcionalne kacige može od nje napraviti, recimo, proizvod koji je idealan za zalihe neke zemlje u slučaju različitih prirodnih katastrofa ako je brzo potrebna distribucija većeg broja kaciga za, npr., civilnu zaštitu ili stanovništvo ugroženog područja. S druge strane, kaciga se može adaptirati i za svakodnevne poslove poput građevinskih, rad u skladištima, pa čak i za planinarenje.

O tome koliko u Prelogu ozbiljno računaju na multifunkcionalnu kacigu govori činjenica da se proizvodni pogon dograđuje zato što su i tehnologije i materijali koji se primjenjuju kod izrade civilnih kaciga drukčiji od onih koje vežemo uz protubalističke kacige. Potrebno je određeno vrijeme i ulaganja, a dio sredstava došao je iz spomenutog europskog fonda.

Objedinjavanje više standarda

Bujanić obećava da će, iako se razlikuju od protubalističkih, i njihove civilne kacige slijediti najviše standarde u svojoj klasi i da su u njih implementirana sva moguća znanja, iskustva i rješenja koja su i proslavila Šestan-Busch. S obzirom na multifunkcionalnost, kaciga je “multitestirana” i bit će certificirana u skladu s više različitih, ali najviših civilnih normi. “Postavljamo novi standard koji će zapravo objediniti više standarda,” kaže Bujanić. Prva je istaknuta značajka spomenuta multifunkcionalnost. Nadalje, za razliku od približno sličnih kaciga na tržištu koje se izrađuju od, pojednostavnjeno rečeno, plastike, multifunkcionalna zaštitna kaciga izrađuje se od kompozitnih materijala (staklenih, aramidnih i ugljičnih vlakana) koji su po kvaliteti nekoliko koraka ispred “klasičnih”. Kaciga je manje mase, izdržljivija na mehanička opterećenja, bolje amortizira kinetičku energiju… Tu je i interno ugrađen zaštitni vizir za oči koji je, kad se ne koristi, smješten s unutarnje strane kacige i time zaštićen od mehaničkog opterećenja, grebanja, sunca… Podbradne trake osiguravaju da se kaciga dobro pričvršćuje, prilagođava veličini glave i da je udobna za nošenje. U unutrašnjosti, ponajprije na tjemenu, ergonomski su jastučići. Nama je pokazan tzv. bazni model, ali kaciga će se nuditi s više “izreza” (kao i protubalističke), moći će imati i Picatinny šine za montažu svjetiljki, kamera i različitih senzora.

Zaštitna polumaska u taktičkoj varijanti oznake SB-TPM-01

Na policama trgovina

I ono najzanimljivije: u Šestan-Buschu definitivno razmišljaju o otvorenom civilnom tržištu, dakle, o maloprodaji. Kacigu ne bi mogle kupiti samo različite institucije, nego i pojedinačni korisnici, naći ih na policama trgovina. Moći će se kupovati cijeli set, tj. uz kacigu će biti priložena kutija u kojoj će se nalaziti dodaci za nadogradnju za različite namjene. Što će biti s cijenom? Ona će biti konkurentna europskim proizvodima. Tvrtka je blizu početka serijske proizvodnje, zainteresiranih kupaca već ima i do kraja godine mogle bi biti isporučene prve količine. Očekivani uspjeh kacige znači i proširenje proizvodnje u novoj niši, a time i zaposlenje novih djelatnika.

Drugi su novi proizvodi kojima se posvećuje Šestan-Busch zaštitne maske. Prva je u razvojnom programu zaštitna polumaska, što znači da štiti respiratorni sustav (usta i nos). Bujanić odmah prelazi na stvar s podatkom da je onaj koji je nosi zaštićen od udisanja čestica definiranih razredom P3, što znači da filtrira praktički sve moguće bakterijske i virusne čestice, uključujući i virus COVID-19. Maska je pogodna za različite namjene: od medicinskih do nošenja u zatvorenom i napučenom prostoru poput trgovine. Korištenje je višekratno: laka je, napravljena od polimernih materijala i ima zamjenjivi filtar koji radi na principu lijevka, može se dezinficirati alkoholom, ali i toplinski (npr. prokuhavanjem u vodi). “U manje-više normalnoj atmosferi, dakle ne u uvjetima ekstremne prašine kao u kamenolomu, računamo da će se filtar moći rabiti barem jedan mjesec, a maska je već certificirana u skladu s visokim standardima,” naglašava Bujanić.

Nova generacija

Iako je maska nov proizvod, tvrtka i s njom gleda dalje u budućnost. U razvoju je njezina ponešto modificirana inačica, taktička polumaska koja će se nuditi vojnim i policijskim snagama. Naravno, prema zamisli tvrtke, ona neće zamjenjivati “klasične” zaštitne maske koje štite cijelo lice, primjerice M95 i M98 kojima raspolaže Hrvatska vojska. No, može se rabiti u zadaćama pomoći civilnoj zajednici kao što je otklanjanje ruševina, a može i štititi respiratorni sustav policajaca i vojnika od štetnih plinova koje streljačko naoružanje stvara prilikom bojnih gađanja. U čemu je glavni novitet? Kod polumaski je uobičajeno da imaju dva usisna filtra sa strane i ispušni ventil u sredini, ali inženjeri tvrtke Šestan-Busch stavili su usisni filtar u sredinu i dva ispušna ventila sa svake strane. “Na taj način omogućili smo lakši protok zraka, filtar neće smetati policajcu i vojniku kod gađanja puškom, a dovoljno je velik za jasniju verbalnu komunikaciju,” nabraja Bujanić. Naravno, polumaske će biti kompatibilne za nošenje zajedno sa Šestan-Buschevim protubalističkim kacigama, ali i multifunkcionalnom kacigom. Interes tržišta postoji i za polumasku, koja će se također naći u slobodnoj prodaji. Tvrtka ima ambiciozan cilj da maskama opremi niz hrvatskih javnih institucija, pa i bolnice te škole, kako bi i cijelo društvo bilo pripremljenije za moguće loše scenarije. No, ne staje na tome: razvoj polumaski trebao bi dovesti do razvoja potpunih zaštitnih maski za cijelo lice. Naime, dosad je tvrtka bila glavni zastupnik za Hrvatsku poznatog proizvođača maski Scott. Nakon nekoliko preuzimanja, zadnji vlasnik odlučio je prekinuti vojni program te se M95 i M98 više neće moći nabaviti. Šestan-Busch trenutačno razmatra koliko bi brzo i kvalitetno mogao sam razviti masku nove generacije koja bi u odnosu na M95 i M98, koje su već starijeg dizajna, imala inovacije prilagođene potrebama suvremenog vojnika ili policajca.  

Ključno je biti prvi

Dakle, Šestan-Busch nikako ne zanemaruje svoj vojni program: “Počeli smo s protubalističkim kacigama i s njima ćemo nastaviti, bez obzira na to koliki će biti uspjeh civilnog programa.” Zadnja je inovacija na kojoj se radi zajedno s Hrvatskom vojskom protuuteg koji se pričvršćuje na stražnji dio kacige i tako daje protutežu masi naočala za noćno gledanje ili drugog dodatka. Glava se time vraća u stabilan položaj, a: “Rješenje je još jedan primjer suradnje u kojoj su nam potrebe i zahtjevi korisnika iz HV-a dragocjeni.” Što se tiče polietilenske (“bijele”) protubalističke kacige koja uz manju masu treba pružiti veću zaštitu, kod nje se provode završne modifikacije i testiranja, a prva manja količina uskoro bi trebala biti isporučena vojsci jedne članice NATO-a. Budućnost je vojnih kaciga u većoj razini zaštite uz smanjenje mase, ali to ne znači da pripada isključivo polietilenu ili aramidu. Zahtjevi korisnika uvijek će biti različiti: neki traže veću razinu zaštite, neki manju masu, neki dulju trajnost, neki nižu cijenu…

“Evo, nedavno smo na prestižnom natječaju za opremanje francuske policije pobijedili domaćeg proizvođača i isporučili prvu količinu kaciga. Za ovu nam je godinu, a i za početak iduće, već sad rezervirano više od 90 % trenutačnih proizvodnih kapaciteta, makar je broj državnih natječaja u svijetu manji. Osjeća se i veći tržišni pritisak američkih proizvođača na Europu, no još uvijek nemaju našu kvalitetu i cijenu. Ključno je da uvijek budemo prvi, da nudimo nešto što drugi još nemaju i ostavljamo ih nekoliko koraka iza sebe,” zaokružuje priču Bujanić.


Goran Basarac, direktor strateškog razvoja i projekata Šestan-Buscha, o projektu multifunkcionalne zaštitne kacige i fondovima EU-a

Sufinanciranje projekta Multifunkcionalne zaštitne kacige sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (European Regional Development Fund – ERDF) rezultat je provedbe Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine, koja je u svojim prioritetnim područjima identificirala područje tzv. dvojne namjene – DUAL USE, kao jedan od prioriteta RH u financiranju istraživanja i razvoja. Aktivnostima Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, Hrvatska je pozicionirala svoju obrambeno-sigurnosnu industriju u okvire navedenog strateškog dokumenta. Važno je naglasiti i da je RH jedina članica EU-a koja je uspješno pozicionirala to područje te je time omogućila korištenje Europskih strukturnih i investicijskih fondova (European Structural and Investment Funds – ESIF) za potrebe svoje obrambeno-sigurnosne industrije. Dosad je okvirno 500 milijuna kuna ugovoreno putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., za projekte koji tematski spadaju u područje SIGURNOST-DUAL USE, a jedan je od takvih projekata i Multifunkcionalna zaštitna kaciga. Usudili bismo se reći i da je to prvi “konkretan” projekt u tom području, čak i na razini EU-a, jer govorimo o razvoju zaštitne kacige koja je vrlo “opipljiv” proizvod. Određena će znanja stečena u istraživanjima iz tog projekta biti primijenjena i u razvoju balističkih kaciga nove generacije za potrebe vojski i policija, i upravo je to ta dvojna namjena na koju projekt cilja i operativno demonstrira. Projekt daje i podlogu i punu podršku konceptu domovinske sigurnosti, koji je započeo prethodni ministar Damir Krstičević, a u punom ga pogledu operacionalizira ministar Mario Banožić. Naime, “plastično” rečeno – kad HV izlazi na teren u slučaju civilnih ugroza i nepogoda (tipa potres, poplava i sl.), u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu nalaže se da svi zaposlenici (u tom slučaju pripadnici HV-a) imaju adekvatnu zaštitu. Kacige koje vojska trenutačno koristi pri pružanju pomoći tijekom stanovitih civilnih ugroza i nepogoda nisu napravljene za tu namjenu, iako mogu poslužiti svrsi. Nova zaštitna kaciga nadopunjavat će upravo taj segment i dati punu podršku HV-u u civilnim ugrozama i rizicima, kao i cijelom sustavu domovinske sigurnosti. Za kraj, reći ćemo da je projekt pružio nemjerljiva znanja u vezi s korištenjem ESIF fondova, a otvorio je i mogućnost nastavka istraživanja te prijenosa određenih stečenih znanja i u okviru novog financijskog instrumenta EU-a za obranu i sigurnost: Europskog obrambenog fonda (European Defence Fund – EDF).

Tekst: Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Tomislav BRANDT, arhiva tvrtke Šestan-Busch