Sharp Lynx 2023 – uspješan ispit spremnosti za Multinacionalnu bojnu vojne policije

Glavni cilj vježbe u Češkoj bilo je testiranje sposobnosti NATO MNMPBAT-a u slučaju kolektivnog razmještaja tijekom operacije potpore stabilnosti. Velik doprinos uspješnoj provedbi dali su pripadnici Pukovnije Vojne policije kroz rad u upravljačkom dijelu vježbe i ocjenjivačkom timu te kao stožerno osoblje i pripadnici voda VP-a u Bojni

Multinacionalni planski tim pripremio je različite scenarije, uključujući provedbu osnovnih vojnopolicijskih zadaća u skladu s NATO-ovom doktrinom vojne policije

 Na vojnom poligonu “Libava” u Češkoj provedena je tijekom listopada velika međunarodna vježba vojne policije Sharp Lynx 2023, s ukupno 362 sudionika. Glavni organizator bila je NATO-ova Multinacionalna bojna vojne policije (NATO Multinational Military Police Battalion – NATO MNMPBAT). Riječ je o inicijativi u kojoj uz vodeću naciju Poljsku sudjeluje i Hrvatska, Češka te Slovačka. Uz pripadnike vojnopolicijskih postrojbi zemalja članica, na vježbi su sudjelovali i vojni policajci iz partnerskih zemalja Mađarske i Gruzije. Vježba Sharp Lynx 2023 slijedila je ciklus taktičkih terenskih vježbi (tzv. LIVEX) NATO MNMPBAT-a Black Bear. Ona je i nastavak vježbe na zapovjednom mjestu CPX Sharp Lynx 2023 provedene od 11. do 15. travnja ove godine u Hrvatskoj, preciznije u vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju. Organizator CPX-a bila je Pukovnija Vojne policije. Glavni cilj vježbe u Češkoj bilo je testiranje sposobnosti NATO MNMPBAT-a u slučaju kolektivnog razmještaja tijekom operacije potpore stabilnosti. U ostvarenju tog cilja potporu Pukovniji Vojne policije pružile su snage Zapovjedništva za potporu OSRH. Posebno se provjeravala sposobnost zapovjednika MNMPBAT-a i njegova stožera da uz potporu partnera planiraju operaciju i njom upravljaju u međunarodnom okruženju.

Tijekom LIVEX-a ocjenjivan je brz i ispravan odgovor postrojbe na incidente

Velik broj scenarija

Multinacionalni planski tim pripremio je različite scenarije, uključujući provedbu osnovnih vojnopolicijskih zadaća u skladu s NATO-ovom doktrinom vojne policije. Među tim su zadaćama: uspostavljanje reda narušenog u većem obujmu (Crowd Riot Control – CRC), operacije sprečavanja ulaska u područje i pretraživanja (Cordon and Search – C&S), zajedno s operacijama zadržavanja i privođenja (Detention Operations – DetOps) i operacijama bliske zaštite (Close Protection – CP). Incidenti koje je predvidio scenarij obuhvaćali su napad dronom na bazu, napad na konvoj vozila koji je rezultirao ozljedom, prekidanje i ometanje radiokomunikacije, postavljanje magnetske improvizirane eksplozivne naprave na vojno vozilo, prometnu nesreću vojnog i civilnog vozila, zaustavljanje kampanje dezinformiranja uz informiranje predstavnika medija.

Tijekom LIVEX-a ocjenjivan je brz i ispravan odgovor postrojbe na incidente. Prvi su put uključeni incidenti s kibernetičkim prijetnjama i napadima, obuhvaćajući na taj način i kibernetički prostor kao novu domenu vojnih operacija. U sklopu toga tijekom vježbe simulirani su napadi na pojedince s pomoću osobnih mobitela (Caller ID Spoofing, Hoey Trapping, SMS Phishing), te prikupljanje informacija iz otvorenih izvora (OSINT) preko stvarnih društvenih platformi sudionika vježbe. Incidenti su prikazali učinak takvog djelovanja na tijek cijele operacije te nužnost za odgovornim ponašanjem svih pojedinaca. Dan uvaženih gostiju održan je 10. listopada. Na njemu je bio načelnik Vojne policije OS-a Češke, njegov zamjenik, te visoki predstavnici vojnopolicijskih ustrojstvenih cjelina iz Austrije, Bugarske, Gruzije, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Poljske i Slovačke.

Glavni dio vježbe trajao je intenzivno pet dana, 24 sata dnevno

“Nadogradnja za svakodnevne zadaće”

U okviru vježbe održano je individualno te timsko natjecanje nacija u situacijskom gađanju iz jurišne puške i pištolja. Pripadnici hrvatskog voda VP-a ondje su demonstrirali zavidnu razinu sposobnosti i znanja te osvojili treće mjesto u timskom dijelu. Zapovjednik hrvatskog voda VP-a u Češkoj bio je natporučnik Marko Jambrišak, inače zapovjednik voda u Satniji antiterorističke Vojne policije Pukovnije Vojne policije. Komentirajući vježbu, istaknuo je da je njezin glavni dio trajao intenzivno pet dana, 24 sata dnevno, a hrvatski vod provodio je vojnopolicijske zadaće u skladu sa zapovijedima zapovjednika Multinacionalne bojne. “Naglasak je bio na međunarodnoj suradnji, odnosno suradnji vodova iz članica NATO-a i partnerskih zemalja. Najveći izazov bila je komunikacija te koordinacija u izvršavanju zadaća. Treba naglasiti da smo pokazali profesionalnost i kvalitetu u međunarodnom okruženju, što je prepoznao zapovjednik i drugi pripadnici NATO MNMPBAT-a. Rad u međunarodnom okruženju nadogradnja je za naše svakodnevne zadaće i obuku koju smo ove godine imali priliku testirati rame uz rame sa stranim kolegama. Smatram da je provedba vježbe bila na vrlo viskoj razini”, zaključio je natporučnik Jambrišak za Hrvatski vojnik. Vježba LIVEX Sharp Lynx 2023 kruna je godišnjih aktivnosti NATO MNMPBAT-a i kruna češkog predsjedanja projektom. Početkom 2024. odgovornost predsjedanja na dvije godine preuzima Republika Hrvatska. Najveća obveza za hrvatske vojnopolicijske ustrojstvene cjeline te sve koji će im biti u potpori organizacija je LIVEX vježbe Sharp Lynx 2025.

TEKST I FOTO: Pukovnija Vojne policije