Sloboda se njegovim imenom zove

Studeni, mjesec sjećanja na žrtve Domovinskog rata i ovogodišnja 30. godišnjica stradanja Vukovara bili su povod za postavljanje izložbe Sloboda se njegovim imenom zove, koja je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bila otvorena od 4. do 30. studenog 2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svojem je atriju, u suradnji sa suorganizatorom Večernjim listom, te Udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest i Gradskom knjižnicom Vukovar kao partnerima, predstavila pravo bogatstvo fotografija, knjiga, rukopisa, novinskih članaka i ostale građe oživljavajući time sjećanje na krvavi vukovarski studeni 1991.; na borbu i žrtvu onih ljudi koji su stvorili današnji Vukovar – grad heroj.

Središnji dio izložbe povezuju stručni tekstovi povjesničarke i kustosice izložbe Vlatke Filipčić Maligec kojima ona daje uvid u Bitku za Vukovar i njezine prijelomne točke – od zbivanja u vukovarskoj bolnici, preko događanja u Borovu Selu, Borovu naselju, na Ovčari. Tekstovi su praćeni fotografijama hrvatskih ratnih fotoreportera, naslovnicama Večernjeg lista tiskanim krajem 1991. kao i reprezentativnom knjižničnom građom o ratu u Vukovaru iz Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

U okviru izložbe predstavljena je virtualna izložba Kultura u Vukovaru danas Gradske knjižnice Vukovar, kojom su na planu grada Vukovara predstavljene ustanove koje danas čuvaju kulturu i tradiciju grada te time izgrađuju i nose nacionalni i kulturni identitet. Kultura u Vukovaru danas tako je obuhvatila digitaliziranu vizualnu i kartografsku građu koja daje presjek vukovarske prošlosti i sadašnjosti, kao i knjige, brošure, dokumente koji govore o dugovječnosti, kulturi i povijesti Vukovara.


Autori izložbe Sloboda se njegovim imenom zove su Hrvoje Špac, Maja Priselac i dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Autori izloženih fotografija su Damir Radnić, Davorin Višnjić, Drago Havranek, Emica Elveđi, Goran Pichler, Igor Kralj, Josip Bistrović, Marko Mrkonjić, Mišo Lišanin, Robert Belošević, Robert Šipek i Siniša Hančić.

Autori virtualne izložbe Kultura u Vukovaru danas su Jelena Miškić, Borivoj Čalić i Eleonora Đekić iz Gradske knjižnice Vukovar.

Izložba Sloboda se njegovim imenom zove održana je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te u okviru programa Godina čitanja.


Otvarajući izložbu Sloboda se njegovim imenom zove, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je Vukovar za svakog Hrvata mjesto identifikacije s patnjom svih žrtava, s hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja te s teškim procesom stjecanja hrvatske samostalnosti, neovisnosti i suverenosti te je naglasio kako izložba svjedoči o gradu koji je pretrpio najnevjerojatnija i najokrutnija razaranja na području Europe nakon Drugog svjetskog rata


Održana izložba izrasla je na dugogodišnjem i sustavnom radu Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu, koja okuplja i daje na korištenje svu relevantnu građu o Domovinskom ratu. Utemeljena kao dio nacionalne zbirke Croatica, Zbirka knjižnične građe o Domovinskom ratu prikuplja, čuva, obrađuje i daje na korištenje građu objavljenu u Hrvatskoj i svijetu, knjižnu i neknjižnu, bez obzira na medij, na bilo kojem jeziku, inozemnih ili hrvatskih autora koja se bavi temom Domovinskog rata. Tijekom 12 godina postojanja Zbirka  je prikupila više od 3000 naslova kojima je Domovinski rat tema, povod ili nadahnuće.

Priredila: Lada Puljizević

Foto: Mladen Čobanović