Snajperi

Protupobunjeničke i protuterorističke operacije diljem svijeta dale su novi poticaj razvoju optičkih ciljnika. Korisnici traže moderne, lagane dnevne i noćne ciljnike koji se mogu rabiti u najtežim uvjetima

Foto: USMC – Ciljnik ACOG na jurišnoj pušci M16

Moderni gerilci i pobunjenici trude se što bolje prikriti u civilno okružje, među nedužne građane. Otkrivanje potencijalnih ciljeva i izbjegavanje kolateralnih žrtava jedan je od važnijih zadataka koji se postavlja pred vojnike, osobito u mirovnim misijama.

Zato važnost optičkih ciljnika raste, a sve se više vojnika oprema oružjem s optičkim ciljnikom. Američka je vojska zbog veličine i tehnološke naprednosti uzor mnogim drugim manjim i siromašnijim vojskama. Trenutačno vodeći program nabave optičkih ciljnika provodi američka kopnena vojska (US Army). Riječ je o opremanju pušaka M14 koje dobavlja tvrtka Smith Enterprise. Te bi puške trebale doći kao vrijedna taktička dopuna postojećoj standardnoj jurišnoj puški M16A4 i skraćenoj inačici (označavaju je kao karabin) M4A1.

Američka je vojska rabila M14 tijekom 50-ih i 60-ih godina XX. stoljeća, ali je nakon uvođenja modernije i lakše M16 povučena iz naoružanja. Operacija u Afganistanu pokazala je potrebu za puškom jačeg kalibra od današnjeg 5,56×45 mm pa se M14 koja rabi jači metak 7,62×51 mm nametnula kao logičan izbor. Preživjeli modeli su povučeni iz skladišta, a mnogi su opremljeni optičkim ciljnicima da bi se povećala preciznost. Tako je učinkovit domet sa 400 metara (koliko prosječno ostvaruje metak 5,56 mm) povećan na 800 metara, koliko je domet metka 7,62 mm. Američka je kopnena vojska potrošila više od 10 milijuna dolara na modifikacije i prilagodbu na danas prevladavajući NATO-ov standardni metak kalibra 7,62×51 mm.

Obavljene su i druge nužne prilagodbe, tako su brojne puške opremljene sklopivim nožicama, univerzalnim šinama za montažu dodatne opreme, prigušivačima i sličnom opremom. Istodobno, neki su proizvođači pokrenuli projekte modernizacije postojećih M14. Tako su drveni dijelovi zamijenjeni kompozitnim, dodavani su napredniji ergonomski prilagodljivi kundaci, bolji rukohvati pištoljskog tipa, nove cijevi, a neke su puške modificirane ugradnjom sklopivog kundaka.

Uz te se puške isporučuju razni ciljnici, od jednostavnijih refleksnih pa do snajperskih ciljnika s velikim povećanjem. Tvrtka Smith Enterprise je svoju posljednju seriju modificiranih pušaka oznake M14SE Crazy Horse Squad Designated Marksman (SDM) američkoj kopnenoj vojsci dostavila opremljene ciljnikom Leupold Mark 4 3.5-10X40 M2 Illum TMR Dark Earth.

Foto:SelexGalileo – Kombinirani dnevni i noćni ciljnik za talijanski program Soldato futuro

Osim optičkih ciljnika, na puške se stavljaju i termalni ciljnici koji znatno podižu učinkovitost noćnih borbenih djelovanja. Tako je američka kopnena vojska s tvrtkom BAE Systems u ljeto 2007. potpisala ugovor o isporuci termalnih ciljnika, program TWS-II, koji su masom i dimenzijama prilagođeni ugradnji na puške. Vrijednost ugovora je 183 milijuna dolara, a pokriva isporuku 26 000 termalnih ciljnika. No, tvrtka se nada kako je to samo početak jer su potrebe znatno veće, pa vjeruju kao bi u konačnici mogli zaključiti poslove vrijedne oko milijardu dolara.

U sklopu istog programa TWS II i tvrtka DRS Technologies je sklopila ugovor o dostavi svojih ciljnika AN/PAS-13D. Riječ je o obitelji nehlađenih termalnih ciljnika u tri inačice: lakoj, srednjoj i teškoj. Laki je za postavljanje na puške M16 i M4. Srednji se postavlja na strojnice M240 i M249 dok je teški za tešku strojnicu M2, automatski bacač granata Mk19 i teške snajperske puške. Domet detekcije kreće se od 500 m kod lake do 2200 m kod teške inačice ciljnika.

Standardne jurišne puške američke vojske, M16 i M4 mogu prihvatite razne tipove ciljnika i dodatne ciljničke opreme. Od termalnih ciljnika tu je Raytheonov AN/PAS-13 i Insight Technology AN/PEQ-2A IC označivač i iluminator.

Američka kopnena vojska trenutačno provodi program zamjene stare snajperske puške Remington M24 kalibra 7,62 mm. Riječ je o klasičnoj repetirki, a zamjenjuje se poluautomatskim snajperom Knight M110. Planira se nabava više od 4400 novih poluautomatskih snajpera. M110 će standardno dolaziti opremljen optičkim ciljnikom Leupold XM151 Spalding.

Američki marinski korpus (USMC) također planira nabavu novog pješačkog oružja. No, oni planiraju zamjenu lake strojnice M249 kalibra 5,56 mm. Kao dio paketa nabavit će se i optički ciljnici kao bi se povećala preciznost i učinkovitost. Praksa iz Iraka i Afganistana pokazala je da se to oružje vrlo često rabi za blisku borbu pa i s tim treba voditi računa pri izboru odgovarajućeg ciljnika.
M249 će biti standardna laka strojnica marinskog korpusa idućih nekoliko desetljeća, očekuje se oko 40 godina službe za tu strojnicu. Marinski će korpus najvjerojatnije ići na kombiniranu inačicu pojačalo slike/termovizija. Tako će se, u prvoj fazi uporabe vjerojatno oslanjati na kombinaciju te dvije tehnologije. Daljnji će razvoj tehnologije vjerojatno rezultirati primatom termovizije zbog boljih značajki te očekujećeg pada cijene, dimenzija i mase tremovizijskih ciljnika.

Marinski je korpus do 2003. nabavio više od 150 000 optičkih ciljnika, do 2005. taj je broj skočio na 500 000. Naravno, dio ciljnika se tijekom uporabe troši i oštećuje, osobito u postrojbama raspoređenim u Iraku i Afganistanu. Plan im je da svaki vojnik strijelac na svojoj pušci ima optički ciljnik s najmanje četverostrukim optičkim povećanjem. Time bi se vojnicima dala znanto veća preciznost u borbi u odnosu na tradicionalni mehanički ciljnik koji obavezno prati “uvježbano oko i mirna ruka”, kako to tradicionalisti vole opisati.
Jedan od optičkih ciljnika koji je nabavljen u većim količinama je ACOG (Advanced Combat Optical Gunsight) tvrtke Trijicon. Nabavljeno je više od 100 000 komada, vrijednost nabave veća je od 63 milijuna dolara. ACOG-om se opremaju jurišne puške M16 i M4.

ACOG omogućava vojnicima povećanu preciznost i veću učinkovitost u borbi. Zamišljen je kao dnevni i noćni ciljnik. Po noći i kad nema dovoljno ambijentalnog svjetla rabi se tricij, a tijekom pune dnevne svjetlosti na vanjskom se dijelu ciljnika, kroz optička vlakna prikuplja i pojačava ambijentalna svjetlost te se rabi da bi se pojačao kontrast i svjetlina.

Tvrtka Eotech je 2004. sklopila ugovor o isporuci 6000 optičkih ciljnika M552 marinskom korpusu. Američka mornarica (US Navy) rabi inačicu M550AA koja može izdržati zaranjanje u vodu do dubine od 20 metara.

Tvrtka Optical Systems Technology marinskom korpusu, prema ugovoru iz 2006., isporučuje 4700 noćnih ciljnika AN/PVS-27 Magnum Universal Night Sight (MUNS). Ono što je zanimljivo je činjenica da se ciljnik AN/PVS-27 jednostavno postavi na već postojeći standardni dnevni optički ciljnik. Postavljanje je jednostavno, ne zahtijeva nikakav dodatni alat, ne utječe na ciljnu crtu optičkog ciljnika, ne zatijeva dodatno upucavanje i uvijek je precizno poravnan s postojećim ciljnikom.

To je znatan napredak u odnosu na postojeće stanje kad su strijelci dobivali dva posebna ciljnika, dnevni i noćni te su ih postavljali i skidali prema potrebi. Kod većine je ciljnika ta zadaća sve samo ne jednostavna i rutinska te zahtijeva vrijeme i vještinu. MUNS je moderan i lagan uređaj temeljen na pojačavanju dostupne svjetlosti. Ima dobar domet detekcije, u uvjetima bez mjesečine domet detekcije vozila je oko 3000 metara, a čovjeka 1250 metara. Ako ima mjesečine, ti se dometi još povećavaju. Masa uređaja je 1,44 kg, energijom se napaja iz dvije AA baterije koje omogućavaju oko 60 sati rada pri vanjskoj temperaturi od 25 stupnjeva Celzija.
I tvrtka Premiere Reticles iz Winchestera u saveznoj državi Virginiji opskrbljuje američki marinski korpus optičkim ciljnicima koji se rabe na snajperskim puškama M40A2 i A3 te M82. Do 2010. tvrtka bi trebala isporučiti 7500 ciljnika.

Foto: US DoD Ciljnik Elcan Specter OS

Zapovjedništvo za specijalne operacije američke vojske planira nabavu novih optičkih ciljnika za nove jurišne puške SCAR. Proizvođač, renomirani belgijski FN odnosno njegova američka podružnica FN Herstal USA, nudi tri inačice SCAR-a. Zapovjedništvo za specijalne operacije naručilo je 2700 pušaka ali se još ne zna za koji će se optički ciljnik odlučiti.

Kanadska vojske za svoje jurišne puške Diemaco C7 kalibra 5,56 mm i za lake strojnice C9 rabi optički ciljnik Elcan Spector OS 3X. Isti je ciljnik i na puškama danskih i nizozemskih vojnika. Za puške M16A4 i M4 američke vojske Elcan je dostavio ciljnike M145 s povećanjem 3,4X.

Vojnici budućnosti
Francuska tvrtka Sagem glavni je voditelj razvoja opreme za francuskog vojnika budućnosti Felin. Sagem razvija monokular OVD (Oculaire de Vision Deportee) koji se, kao dio opreme programa Felin nosi na kacigi i u stvari je naglavni zaslon na kojem se prikazuje slika s ciljnika na pušci Famas. To u praksi znači da vojnik opremljen OVD-om može ostati u zaklonu, izvan zaklona gurnuti pušku i s njezina optičkog ciljnika proslijediti sliku na zaslon. OVD trenutačno ima masu od 380 grama, a i dalje će se smanjivati kao bi se dobio što lakši i manji uređaj. Famas za program Felin je zasad opremljen kombiniranim dnevno noćnim ciljnikom. Ciljnik je, sudeći prema dostupnim fotografijama još uvijek velik i nezgrapan, ali i tu razvoj teče dalje pa se može očekivati primjetno smanjenje. Isti se taj ciljnik rabi i na snajperskoj pušci F2.

I Njemačka ima sličan program, nazvan IdZ (Infanterist der Zukunft). Glavni ugovarač je tvrtka EADS. Na standardnu njemačku jurišnu pušku H&K G36A2 postavljen je optronički ciljnik kojeg razvijaju tvrtke Carl Zeiss Optronics i Jena Optronik.

Uz njemački, EADS vodi i sličan španjolski program Comfur (Combatiente Futuro). On za opremanje španjolskih vojnika budućnosti opremljenih novim jurišnim puškama G36 predviđa napredni optronički ciljnik. Vjerojatno je riječ o ciljniku sličnom njemačkom rješenju. Španjolski optronički blok obuhvaća video kameru, laserski daljinomjer te nešto što su opisali kao “ciljnik visoke rezolucije”. Očekuje se kako će u optronički blok biti dodan nehlađeni termalni ciljnik ili pojačivač slike za noćno gledanje.

Sličan talijanski program nosi naziv Soldato Futuro, a njihovi bi vojnici trebali rabiti novu jurišnu pušku Beretta AX 260. Optički, ustvari optronički ciljnik Individual Combat Weapon Sight razvija tvrtka Selex Galileo, dio talijanskog koncerna Finmeccanica. To je kombinirani dnevno noćni ciljnik s trostrukim povećanjem. Ciljnik je još uvijek relativno velik, ali tvrtka aktivno radi na daljnjem usavršavanju za što veću operativnu učinkovitost.

Ostatak svijeta
Indijska agencija za obrambena istraživanja DRDO radi na razvoju novog noćnog ciljnika. Predviđen je za uporabu u programu razvoja indijskog vojnika budućnosti Future Infantry Soldier System (F-INSAS). Za početak je planirana nabava 43 000 novih pušaka, a većina bi trebala biti opremljena novim noćnim ciljnikom. Dugoročni planovi predviđaju nabavu do 300 000 novih pušaka, a većina bi trebala imati neki oblik naprednog ciljnika, uključujući i mogućnost noćnog djelovanja.

Postrojbe za specijalne operacije indijske vojske opremljene su izraelskom jurišnom puškom IMI TAR21 Tavor. Naručeno je najmanje 4000 pušaka, a tvrtka ih nudi s više vrsta dnevnih optičkih i noćnih ciljnika. Osim toga, IMI razvija i napredni optronički modul koji objedinjuje optički ciljnik i sustav za upravljanje paljbom. Taj modul ima oznaku Viper, proizvod je tvrtke OTL Optronics, a masa mu je jedan kg.

Ista tvrtka proizvodi i jednostavniji optički ciljnik MARS (Multiporpose Aiming Reflex Sight) refleksnog tipa s dodatnim laserskim označivačem, s povećanjem od 1X i masom od 400 grama. Za rad rabi jednu alkalnu bateriju tipa AA, koja mu omogućava 200 sati rada refleksnog ciljnika s crvenom točkom, odnosno 10 000 osvjetljavanja laserskom zrakom u trajanju od 5 sekundi. Osim sigurnog posla za izraelsku i indijsku vojsku izraelska tvrtka računa i na moguće druge kupce jer se njihovi ciljnici mogu instalirati na bilo koju jurišnu pušku.

Novozelandska vojska planira modernizaciju jurišnih pušaka F88 (ustvari Steyr AUG) koje planiraju opremiti modernijim ciljnicima. Jedan od kandidata je tvrtka Qioptiq s naprednim termalnim nehlađenim ciljnikom Vipir-2. Postavlja se ispred postojećeg optičkog ciljnika ili samostalno, napajaju ga četiri AA baterije. Masa Vipira 2 je 950 grama, autonomija sa setom baterija iznosi 24 sata. Uređaj ima optičko povećanje od 2,7X te 2X elektroničko, a vidno mu je polje 9 stupnjeva.

Modernizaciju standardne jurišne puške R-4 planira i južnoafrička vojska. Opremit će je refleksnim ciljnikom s crvenom točkom, a planirana je nabava i noćnog ciljnika. Uz to, planira se i opremanje teleskopskim ciljnikom dvojicu najboljih strijelaca u svakom odjeljenju. Tako bi se postiglo najviše rabeći dostupnu tehnologiju uz optimalno izdvajanje. Opremanje kvalitetnih strijelaca skupljim i učinkovitijim teleskopskim ciljnicima te ostalih jednostavnijim i pristupačnijim refleksnim ciljnicima odjeljenje bi dobilo potrebnu mogućnost preciznijeg djelovanja na maloj udaljenosti te pokrivanje većih udaljenosti.

Britanska vojska je tijekom 2007. pokrenula program vrijedan 20 milijuna dolara koji uključuje izbor novih optičkih dnevnih i noćnih ciljnika. Jedan od izglednih kandidata za dnevni optički ciljnik je Trijicon ACOG koji u raznim inačicama rabe razne grane američkih oružanih snaga. Tvrtka Trijicon je jedan od većih isporučitelja ciljnika, vrijednost poslova mjeri se u stotinama milijuna dolara. Procjenjuje se kako bi u konačnici moglo biti načinjeno i kupcima isporučeno više od 800 000 ciljnika ACOG (Advanced Optical Gun Sight).

Foto: US Army – Termalni ciljnik AN/PVS-10 na snajperskoj puški M110

Norveška vojska je u procesu nabave dva nova pješačka oružja. Kupili su novu jurišnu pušku, Heckler&Koch 416 i kratku strojnicu Heckler&Koch MP7. Kratka strojnica MP7 nabavljena je kao zamjena za staru, i legendarnu, kratku strojnicu MP5 istog proizvođača. Heckler&Koch će isporučiti 6500 kratkih strojnica MP7 norveškoj vojsci.

Temeljni optički ciljnik za oba oružja je isti, riječ je o proizvodu poznate tvrtke Aimpoint iz švedskog Malmoa i to modelu Comp M4. Riječ je o refleksnom optičkom ciljniku s crvenom točkom koji energiju za njezino prikazivanje dobiva od baterije tipa AA. Jedno punjenje omogućava rad od 80 000 sati u standardnim uvjetima. Može se rabiti i pri uporabu uređaja za noćno gledanje. U američkoj vojsci ima oznaku M68 Close Combat Optics, rabe se na puškama M4 i M16. Ukupno je američkoj vojsci isporučeno oko 270 000 tih ciljnika. Načinjen je od ekstrudiranog aluminija, mase 265 grama, dužine 120 mm, a može izdržati potapanje pod vodu do dubine od 45 metara. Osim američke vojske, švedska je vojska također naručila 50 000 komada, a talijanska 24 000.

Budućnost preciznog gađanja
Iako je optički ciljnik tek zadnjih dvadesetak godina postao dio opreme većine, a u nekim bogatijim državama i svih, pješaka strjelaca razvoj je i dalje vrlo dinamičan i brojne tvrtke koje su krenule razvijati masovne, jednostavnije i jeftinije optičke ciljnike nastoje ponuditi što bolja rješenja.

Tako je tvrtka Elcan, inače dio velike korporacije Raytheon, specijalizirana za proizvodnju ciljnika predstvila ciljnik SpecterDR. DR je kratica za Dual Role (dvije namjene) i oslikava specifičnost ciljnika.

Ciljnik sjedinjuje značajke ciljnika za blisku borbu i ciljnika za precizno gađanje na većim udaljenostima. To je postignuto uporabom tehnologije dvostrukog vidnog polja i napredom konstrukcijom.

Riječ je o kompaktnom ciljniku koji korisniku nudi dva načina ciljanja. Prvi način je s povećanjem 1X uz uporabu tzv. crvene točke i ciljanja s oba otvorena oka. Taj je način osmišljen za blisku borbu, pretragu zgrada i drugih malih prostora.
Drugi je način ciljanja s povećanjem od 4X za precizno ciljanje na većim udaljenostima, do 600 metara.

Izbor između povećanja od 1X i 4X vrlo je jednostavan, na ciljniku je posebna poluga kojom se biraju dva moguća položaja. Promjena stupnja povećanja obavi se unutar 1 sekunde, jednostavnim povlačenjem poluge. Tako je vojniku omogućeno brzo i praktično iskorištavanje mogućnosti ciljnika, ovisno o trenutačnoj taktičkoj situaciji.

Ciljnik SpecterDR dugačak je 153,1 mm, širok 70 i visok 67,5 mm. Masa mu je 575 grama, konstruiran je tako da bude otporan na grublje uvjete rada, optički su elementi posebno zaštićeni od udaraca. Vidno polje kod povećanja 1X iznosi 26 stupnjeva, a kod povećanja 4X ono je 6,5 stupnjeva. Na ciljnik je postavljen i pomoćni mehanički ciljnik za djelovanje u otežanim uvjetima (npr. jaka kiša) ili u slučaju bilo kakve druge nužde koja bi onemogućila uporabu optičkog elementa.

Izraelska tvrtka Corner Shot razvila je oružni sustav za pucanje “iza ugla”. U osnovi je riječ o pištolju koji se postavi na nosač u obliku puške. Prednji dio nosača pištolja je pokretan i omogućava da cijev “gleda” iza ugla dok je strijelac u sigurnosti s druge strane. Da bi takav sustav uopće funkcionirao treba razviti odgovarajući optički ciljnik koji će omogućiti “razlomljeno” ciljanje i pri tom zadržati dobru preciznost.

Foto: Australian DoD Ciljnik OAVD

Corner Shot je to riješio videokamerom koja se postavlja na prednjem dijelu gdje i pištolj, pažljivo je poravnata s cijevi oružja i a cijeli sustav treba naknadno precizno upucati kako bi se dobili najbolji rezultati. Slika se kamere se prikazuje na zaslonu strijelca u realnom vremenu a moguće ju je odašiljati i drugim korisnicima kako bi imali bolji uvid u taktičku situaciju “iza ugla”.

Rješenje sa sličnim rezultatom ali i drukčijim pristupom je OAVD australske vojske. Riječ je o novom ciljniku OAVD odnosno Off-Axis Viewing Device. OAVD je mali dodatak koji se integrira s postojećim ciljnikom Aimpoint na australskoj jurišnoj puški F88.

Zahvaljujući OAVD-u, koji djeluje kako neka vrsta periskopa, strijelac može ciljati i pucati iza ugla ili iz zaklona izloživši samo oružje i motreći cilj preko ciljnika. OAVD je malen i lagan i ne narušava balans puške. Može se nositi stalno pričvršćen na pušku ili se može brzo pričvrstiti kad se ukaže potreba.

Za razliku od drugih rješenja, Australci su se odlučili za relativno “niskotehnološko” i jednostavno rješenje. Drugi slični sustavi koji omogućavaju ciljanje i pucanje iza ugla oslanjanu se na kamere postavljene uzdužno na os cijevi puške, zaslon koji prikazuje sliku s kamere te bateriju za napajanje. To su sve skupe i komplicirane naprave koje znatno podižu cijenu ali i povećavaju mogućnost kvara.
Australsko je rješenje jednostavno, jedan optički “produžetak” na postojeći ciljnik koji djeluje na poznatom i provjerenom načelu periskopa. Jednostavno i jeftino te dovoljno učinkovito. Za razliku od ostalih visokotehnoloških rješenja ne zahtjeva izvor energije i odmah je dostupan po prihvatljivijoj cijeni. OAVD su osmislili australska agencija DSTO i tvrtka BAE Systems Australia. Nadaju se kako će osim lokalnog interesa u Australiji biti zanimanja i na globalnom tržištu.

Igor SKENDEROVIĆ