Snajperska obuka

Instruktorski tim iz sastava Grupe za obuku Zapovjedništva specijalnih snaga proveo je Snajpersku obuku za pripadnike grana i postrojbi OSRH. U praktičnom dijelu obuke polaznici su primjenjivali stečeno znanje i vještine vezane za snajpersku taktiku te proveli bojna gađanja stacionarnih i pokretnih ciljeva, u dnevnim uvjetima i uvjetima ograničene vidljivosti, na malim, srednjim i velikim udaljenostima…

Instruktorski tim iz sastava Grupe za obuku Zapovjedništva specijalnih snaga proveo je Snajpersku obuku za pripadnike grana i postrojbi OSRH. Na obuci su bili samo oni kandidati koji su u potpunosti zadovoljili kriterije ulaznog testiranja koje je sadržavalo pismenu provjeru općeg vojnog znanja, sposobnost memorijskog zapažanja, provjeru sposobnosti preciznog gađanja, psihološko testiranje te provjeru motoričkih sposobnosti kandidata. U prvom dijelu obuke provode se teorijska predavanja o snajperskoj taktici i djelovanju, te obuka osposobljavanja polaznika u pravilnom i učinkovitom korištenju tehničkih sredstava i snajperskog naoružanja koja se trenutačno koriste u OSRH. Osim toga, u prvom dijelu obuke svakodnevno su se provodila gađanja na simulatoru i gađanja zračnim puškama pa su polaznici naučili i usavršili vještine, radnje i postupke potrebne za učinkovito gađanje ciljeva snajperskim oružjem.
U praktičnom dijelu polaznici su primjenjivali stečeno znanje i vještine iz prvog dijela obuke. Aktivnosti su obuhvaćale praktičnu primjenu radnji i postupaka vezanih za snajpersku taktiku te provedbu bojnih gađanja stacionarnih i pokretnih ciljeva, u dnevnim uvjetima i uvjetima ograničene vidljivosti, na malim, srednjim i velikim udaljenostima. 
Uspješan završetak obuke svečano je obilježen u vojarni ”Josip Jović“ u Udbini. Prvi dočasnik ZSS-a časnički namjesnik Hrvoje Kranjčina uspješnim je polaznicima Snajperske obuke čestitao na postignutim rezultatima te uručio diplome.

OJI