Let koji život znači

Posada Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i medicinski tim OSRH angažirani na aktivnosti hitnog zračnog medicinskog prijevoza u Zračnoj luci “Rijeka” na otoku Krku imali su na blagdan Velike Gospe dvjestotu intervenciju. Od početka godine to je 241 pacijent koji je zbrinut s područja otoka Raba, Malog Lošinja, Cresa i Gospića…

Posada helikoptera Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb HRZ-a i PZO-a stacionirana na Krku 15. je kolovoza 2017., s medicinskim timom Oružanih snaga, uspješno izvršila svoju dvjestotu zadaću hitnog zračnog medicinskog prijevoza ove godine. Brzom intervencijom posada je s otoka Raba do Zračne luke ”Rijeka“ na otoku Krku, prevezla dvogodišnjeg slovačkog državljanina. U nepunih osam mjeseci ove godine timovi hitnog zračnog medicinskog prijevoza, koji su u 24-satnom dežurstvu stacionirani u Zračnoj luci ”Rijeka” na Krku, prevezli su 241 osobu te na taj način stanovništvu i gostima Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i dijela Zadarske županije osigurali brže medicinsko zbrinjavanje. U svakoj rotaciji su dva tima koja se od petka do petka smjenjuju u 12-satnim smjenama na dežurstvu. Osim letačkog kadra, u posadi su liječnik i medicinski tehničar, te dodatni član – tehničar koji pomaže u odražavanju helikoptera te je tijekom noći odgovoran za paljenje svjetala, osiguravanja vozila i osoblja hitne medicinske pomoći. Ovi letovi iznad Kvarnera koji život znače ulijevaju sigurnost u zdravstvenu skrb otočke populacije te turista prilikom odmora na našim otocima.


Pukovnik Ratimir Benčić, dr. med., časnik za sanitet HRZ-a i PZO-a
”Aktivnost Hitnog zračnog medicinskog prijevoza kontinuirana je vojno-civilna aktivnost od 1. svibnja 2016. kojom smo s ispostavama Hitne medicinske pomoći na otocima, zbrinuli 508 pacijenata; od pedijatrijskih slučajeva, do odraslih s različitim indikacijama za žurni transport: akutni infarkt miokarda, politraume, opekline, utopljenici, cerebrovaskularni inzul te  posebice osjetljiva kategorija trudnica. Zadaća zahtijeva posebno uvježban i pripremljen medicinski tim s obzirom na razne indikacije na intervencijama. Sa sigurnošću mogu kazati da su medicinski djelatnici OSRH angažirani na hitnom zračnom medicinskom prijevozu selektiran, visokomotiviran i stručno osposobljen kadar za aktivnost na koju su angažirani. Također, s obzirom na to da su neki od pacijenata koje zbrinjavamo strani državljani, presudno je poznavanje stranog jezika radi lakše uspostave komunikacije. Prema statističkim podacima najviše intervencija imamo s Malog Lošinja, potom slijede otoci Rab i Cres te iz Opće bolnice u Gospiću. Kao liječnik s dugogodišnjim iskustvom, mogu reći da svaki odlazak, bez obzira na pripremljenost, iziskuje dozu stresa, no sve se zaboravi kad zaprimimo pacijenta u helikopter i počnemo s radom. I svakako je nemjerljiv osjećaj spoznaja da se našim plemenitim letom spašava toliko vrijedan i dragocjen ljudski život.”


Bojnik Igor Vratić, pilot, 91. zb HRZ-a i PZO-a
”Iako mi s ljudske strane nije drago da je 200 puta ove godine nekome trebala naša pomoć, činjenica je da ljudi trebaju ovakvu vrstu pomoći, i mi smo tu da im je pružimo. Koliko god se trudio biti profesionalan i u provedbu svakog zadatka uložiti svoj maksimum, provedba bilo kojeg medicinskog leta ispunjava me ponosom upravo zbog plemenitosti cilja tog zadatka. Tako i taj 200-ti let nije bio nešto teži ili lakši od ostalih, ali ipak će ostati upamćen po tome da smo pomogli malom dječaku i njegovim roditeljima kojima je odmor i uživanje u ljepotama našeg mora lako mogao završiti vrlo loše. Drago mi je da je ovim povodom meni pripala čast predstaviti rad svih članova posada i zemaljskih ekipa koje su ostvarile tih 200 intervencija i koje su ih spremne i u budućnosti svakodnevno provoditi. Provedba ovih letova sjajna je prilika za zbližavanje civilnog društva s vojnim sustavom jer pokazujemo da se vojska ne bavi samo oružjem, nego da je i neposredna potpora svakom građaninu i to kad mu je pomoć najpotrebnija.”


Iva Muškardin, dr. med., voditeljica ispostave HMP-a Mali Lošinj
”Bez obzira na sve mane, život na otoku je predivan, vrlo često su naše odluke teške, ali svakodnevno smo u prilici raditi svoj posao, najbolje što znamo i možemo, te na taj način omogućiti našim sugrađanima da se osjećaju sigurno u svako doba dana i noći. Aktivnost HZMP-a od neprocjenjive je važnosti za zdravstvenu skrb naših otočana, pošto nam položajna dislociranost diktira brzinu transporta, a samim time i uspješnost realizacije zdravstvene skrbi pacijenta. S obzirom na brojnost stalnog stanovništa, koja se u ljetnim mjesecima gotovo učetverostruči pristizanjem turista, neprestano dolazimo u situacije da nam je transport HZMP-om od velike važnosti, posebice za vitalno ugrožene pacijente. Evidentno je da je suradnja HZMP-a s HMP-om dislociranih ispostava, spasila mnoge živote. Nama kao profesionalcima takva aktivnost ulijeva dodatnu sigurnost da ćemo svoj posao moći što uspješnije obavljati, na korist naših pacijenata koji su se nemali broj puta vraćali u Ispostavu uz riječi zahvale za samo postojanje ovakve suradnje. Kao liječnica, ali i kao voditeljica Ispostave HMP-a Mali Lošinj, mogu samo izraziti zadovoljstvo zbog profesionalnosti i ljudskosti na koju naiđemo prilikom svake suradnje s medicinskim osobljem OSRH.“


Valentina Malović; fotoarhiva 91. zb