Kadetski Kamp 2 u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a

Kadeti 13. naraštaja HVU-a i učenici-letači 4. naraštaja izvan projekta Kadet od 24. srpnja do 11. kolovoza boravili su na ljetnom Kampu 2. Najzanimljivija, ali i najizazovnija i najatraktivnija bila je obuka iz preživljavanja koja je bila povezana s obukom izvlačenja pilota iz okruženja na kopnu i iz mora čiji se praktični dio provodio u Divuljama…

Središte za obuku HRZ-a i PZO-a ”Rudolf Perešin“ provelo je ljetni Kamp 2 s kadetima 13. naraštaja HVU-a i učenicima-letačima 4. naraštaja izvan projekta Kadet (IPK). Kamp se provodio od 24. srpnja do 11. kolovoza u okviru programa školovanja za vojnog pilota. Kadeti pristupaju granskom Kampu 2 nakon druge godine studija Aeronautika – vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti. U sklopu Kampa 2 prošli su obuku iz Crew Resource Managemenet (CRM), taktičku obuku, obuku iz preživljavanja u izoliranom području, taktike, tehnike i procedure izvlačenja pilota iz okruženja na kopnu i iz mora te taktičke radnje i postupke obrane aerodroma. Najzanimljivija, ali i najizazovnija i najatraktivnija bila je obuka iz preživljavanja koja je bila povezana s obukom izvlačenja pilota iz okruženja na kopnu i iz mora čiji se praktični dio provodio u Divuljama s instruktorima Zapovjedništva specijalnih snaga i helikopterskom posadom Eskadrile transportnih helikoptera 93. zb HRZ-a i PZO-a. Provodila se u tjednu ekstremno visokih temperatura što je obuku učinilo još zahtjevnijom. Polaznici su učili kako pronaći hranu i vodu, zapaliti vatru, napraviti improvizirano sklonište, zaštititi se od nepovoljnih vremenskih uvjeta, kako pripremiti mjesto za slijetanje helikoptera te uspostaviti komunikaciju s posadom helikoptera. Na ovaj su način upoznati s metodom izvlačenja i spašavanja pilota nakon iskakanja ili zrakoplovne nesreće. U sklopu programskog područja CRM-a usvajali su znanja kako što kvalitetnije upravljati rizikom s kojim se mogu susresti prilikom provedbe letačkih zadaća, kako optimalno funkcionirati u sastavu posade ili grupe zrakoplova te na taj način povećati situacijsku svjesnost, individualni i kolektivni pristup provedbi zadaće i u konačnici poboljšati sigurnost letenja. Obuku iz CRM-a proveli su zrakoplovni psiholog Pilotske škole bojnica Stela Ferić-Živaljić te pukovnik Tomislav Pušnik koji je praktičnim primjerima pokazao primjenu CRM-a.
Nakon ljetnog kampa kadeti imaju kratki odmor, a potom se vraćaju na HVU svojim redovitim studentskim i vojničkim obvezama.

Leida Parlov; Foto:  SzO,  Leida Parlov