Specijalistička izobrazba liječnika na Temeljnoj časničkoj izobrazbi

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega od 23. listopada do 17. studenog s polaznicima 5. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe (TČI) zdravstvene službe opće medicinske specijalnosti proveden je specijalistički dio izobrazbe. Pohađalo ju je i uspješno završilo šest mladih liječnika koji su ušli u sustav OSRH u rujnu ove godine.
”Specijalistički dio izobrazbe proveli su djelatnici Središta za obuku i doktrinu logistike Požega uz neizostavnu potporu tima Vojnog zdravstvenog središta pod stručnim vodstvom pukovnice Vesne Majić, dr. med.,” rekao je voditelj specijalističkog dijela izobrazbe bojnik Stjepan Pitlović.
Polaznici su upoznati s temeljnim pojmovima i načelima taktike, s postupcima, dužnostima i radnjama časnika i postrojbi zdravstvene službe u procesu organiziranja zdravstvene potpore OSRH te su za njih osposobljeni. Upoznati su također i sa specifičnošću zbrinjavanja u borbenim uvjetima te osposobljeni za rješavanje sanitetsko-taktičkih problema u zbrinjavanju ranjenih i oboljelih na razini ROLE 1 (trijaža, stabilizacija i resustitacija ranjenih, zbrinjavanje u različitim zemljišnim i vremenskim uvjetima, evakuacija). Stečeno znanje imali su priliku primijeniti tijekom vježbe ”Uspostava ROLE 1- MTF u terenskim uvjetima“ u trajanju od pet dana, a kroz različite scenarije s većim brojem ozlijeđenih. Mladi su liječnici iskazali svoje zadovoljstvo djelatnicima koji su proveli izobrazbu te praktičnim radom i vježbom koju su im pripremili.

Tekst i foto: Antun Mandić