Spojili smo ljubav prema motorima i vojnoj službi

“Zeleni vitezovi MMC Green Knights Croatia“ hrvatska je podružnica vojnog motociklističkog kluba osnovanog početkom 2000. u New Jerseyju, a u Hrvatskoj djeluju već sedam godina. Glavni su im ciljevi humanitarni rad i promicanje sigurnog motociklizma pa tako organiziraju humanitarne akcije, a redovito se odazivaju i pozivima za darivanje krvi

Iako vlasnike limenih ljubimaca na dva kotača najčešće povezujemo uz brzu vožnju i divljanje na cestama, ovi su bajkeri nešto drugačiji. Kod njih je najvažnija disciplina i red, u klubu vladaju stroga pravila, a glavni su im ciljevi humanitarni rad i promicanje sigurnog motociklizma. Njihovi članovi isključivo su djelatnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga, a prije nego što postanu punopravni članovi, predstoji im polaganje probnog roka uz mentorstvo u trajanju od najmanje šest mjeseci. Oni su članovi vojnog motokluba ”Zeleni vitezovi MMC Green Knights Croatia“, a njihov broj raste iz godine u godinu.

Riječ je o hrvatskoj podružnici vojnog motociklističkog kluba Zeleni vitezovi osnovanog početkom 2000. u New Jerseyju, a u Hrvatskoj odnedavno imaju i drugu podružnicu.

”Prvu podružnicu, koju čine članovi iz Istre, Primorja pa sve do Zagreba osnovali smo 2013. U početku nas je bilo pet, a krajem prošle godine osnovana je i druga podružnica u Splitu. Sad nas je ukupno 18, a naš je cilj da nam se priključi što više ljudi i da što više humanitarno djelujemo,” objašnjava nadnarednik Davor Fak, predsjednik Green Knights Croatia 1.

Budući da je humanitaran rad jedan od glavnih ciljeva ovog bajkerskog kluba, članovi imaju obvezu organizirati najmanje jednu humanitarnu akciju godišnje.

”Sav novac koji prikupimo u nekoj humanitarnoj akciji mora biti strogo namjenski potrošen,” pojašnjava nadnarednik Fak. Dosad su članovi Kluba skupljali novac za djecu s posebnim potrebama, zatim liječenje kolege, prikupljali su pomoć za beskućnike, a redovito se odazivaju i pozivima za darivanje krvi.

Pravila ponašanja

”Svi mi u splitskoj podružnici Kluba volimo voziti motore, a radimo na različitim brodovima i nemamo se priliku često družiti. Zajedničko nam je to što volimo pomagati ljudima, a i svi smo darivatelji krvi,“ kaže predsjednik splitske podružnice Green Knights Croatia 2 skupnik Marko Svirčić.

Zadnju takvu akciju splitska podružnica Zelenih vitezova imala je prije desetak dana kad su se članovi odazvali pozivu za darivanje krvi Kliničkog bolničkog centra Split.

Važno je napomenuti kako su Statutom članovima Kluba propisana stroga pravila ponašanja što znači da moraju čuvati njegov ugled te da za svako neprimjereno ponašanje slijedi disciplinska mjera. Za red i stegu u Klubu brine  se narednik Tomislav Biljak, koji uz smijeh ističe kako je njegova uloga simbolična te da zapravo ima najmanje posla.

”Kako Hrvatsku vojsku predstavljamo kroz odoru i službu, tako je predstavljamo i na motorima na cesti. Iako motor vozim već 30-ak godina, nisam nikad bio član nekog motokluba. Osim zajedničkog druženja, ovom klubu najviše me privuklo to što prezentiramo Hrvatsku vojsku. Spojili smo ljubav prema motorima i službi u jedno. Kao i u vojnoj službi, moramo voditi računa prije svega o ugledu Hrvatske vojske što znači da se na cesti držimo svih propisa i pravila, a na zaštitnim odijelima svi nosimo i službene oznake,“ tumači narednik Biljak.


Zelena je službena boja Kluba, a na amblemu se nalazi službeni grb i funkcija koja se obnaša u Klubu te međunarodna oznaka, koja je zajednička za sve klubove u svijetu. Pripadnici ukupno 121 vojske članovi su ovog međunarodnog vojnog motociklističkog kluba i upravo pripadnici Hrvatske vojske nose taj broj na svojim službenim oznakama

Tekst Martina Butorac

Snimio Tomislav Brandt