Spomenik koji povezuje Zagorje i otok Brač

Spomenik od bijelog bračkog kamena idejno su osmislili i izradili učenici Klesarske škole iz Pučišća na Braču pod mentorstvom profesora i akademskog kipara Emila Trutanića i akademskog restauratora Siniše Martinića Cezara, a Domagoj Brajković, učenik 4. razreda, njegov je autor. Spomenik je svečano otkriven u Kraljevcu na Sutli prigodom obilježavanja Dana Općine

Otkrivanjem spomenika Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima u Kraljevcu na Sutli i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine i Župe, koji se slave na blagdan Presvetog Trojstva, a svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Iznimno je važno da su autori ovog spomenika naši mladi, to je dokaz u kojoj su mjeri oni itekako svjesni važnosti obrane domovine i doprinosa hrvatskih branitelja”, poručio je ministar Medved. Rekao je kako je u našoj nacionalnoj svijesti itekako prisutna činjenica da slobodu koju imamo, kao i sva postignuća koja smo zajedno postigli, dugujemo hrvatskim braniteljima. “Raduje me da ovo spomen-obilježje povezuje naše zeleno Zagorje i otok Brač. Ta je poveznica posebno značajna i simbolična, baš onako kao što su branitelji iz Hrvatskog zagorja odlazili na sva bojišta od krajnjeg istoka do krajnjeg juga Hrvatske“, kazao je ministar Medved.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako je ovo velik dan ne samo za Kraljevec na Sutli nego i cijelu županiju. “Stara je izreka Navik on živi ki zgine pošteno. Svi su naši dečki zginuli pošteno znajući zbog čega se bore, znajući da postoji opasnost da neće doživjeti ono za što se bore. Mi koji smo imali sreće dajemo sve od sebe da njihova žrtva ne bude uzaludna”, istaknuo je župan.

Načelnica Blanka Stipčić Berić istaknula je da je ovaj spomenik za nju iznimno važan jer nosi veliku poruku i zahvalu svima koji su stali u obranu domovine, riskirali i žrtvovali svoje živote te zato što govori o najvažnijem događaju u novijoj povijesti. “Kad se želi reći da nešto traje vječno kaže se da je uklesano u kamenu. U ovom će kamenu biti vječno uklesano i vječno će ovdje stajati poruka koja nosi zahvalu svim hrvatskim braniteljima, svima koji su stali u obranu ove države i koji su pridonijeli da smo svi mi danas ovdje. Ovo je i poruka da je Domovinski rat bio početak i da naš posao nikad ne prestaje, da smo zaduženi stvoriti bolju budućnost djeci, budući da su njihovi rad, ljubav i trud utkani u ovaj spomenik”, istaknula je Stipčić Berić.

Autor spomenika Domagoj Brajković rekao je kako su nastojali na jednostavan način napraviti nešto upečatljivo što bi ispričalo cijelu priču. “Prvo mi je na pamet pao križ koji se prozire kroz dva glavna dijela koji simboliziraju žrtve koje su svojom krvlju natopile hrvatsko tlo na kojem je nastala država”, objasnio je.

Pripremio: Željko Stipanović

Foto: Domagoj Vlahović