Središte za besposadne zrakoplovne sustave

Prikupljanjem podataka i informacija o besposadnim zrakoplovnim sustavima te njihovom distribucijom prema krajnjem korisniku Središte za besposadne zrakoplovne sustave osposobljeno je za obavljanje širokog spektra vojnih zadaća i onih iz područja sustava domovinske sigurnosti …

U vojarni ”Hrvatski branitelji Istre“ u Puli, koja je otvorena u studenom 2019., smješteno je Središte za besposadne zrakoplovne sustave, u okviru Obavještajne pukovnije (OP) GS OSRH. Središte je ustrojeno transformiranjem Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD) u OP. Sukladno projektu Vlade RH, povratka Hrvatske vojske u gradove, OP-u je pripala čast realizacije na zadnjoj destinaciji projekta. Velik doprinos djelatnicima ZzP-a i HKoV-a u uređenju objekata za smještaj pripadnika Središta za besposadne zrakoplovne sustave, dali su i pripadnici OP-a.

Samozatajni, prisutni svugdje gdje trebaju biti, pripadnici Središta unutar Oružanih snaga surađuju s Hrvatskom ratnom mornaricom, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i  Hrvatskom kopnenom vojskom, a posebno su aktivni u onim situacijama u kojima svojim sposobnostima pridonose civilnoj zajednici.

Zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave bojnik Zvonimir Mravunac objašnjava kako Središte obuhvaća više besposadnih zrakoplovnih sustava i ljudi obučenih za rukovanje. Osim sustava Orbiter, na raspolaganju je i izvidnička minibespilotna letjelica Skylark 1 te školske bespilotne letjelice Bojnik i VX II (ŠKBL) na kojima se provode brojne obuke i uvježbavanja. Među zadaćama koje obavljaju bojnik Mravunac posebno ističe one koje pridonose međuresornoj suradnji. ”Prikupljanjem podataka i informacija o besposadnim zrakoplovnim sustavima te njihovom distribucijom prema krajnjem korisniku osposobljeni smo za obavljanje širokog spektra vojnih zadaća i onih iz područja sustava domovinske sigurnosti. Surađujemo s Ministarstvom poljoprivrede u nadzoru morskih područja ribolova i ZERP-a, migracija i komunikacija, sposobni smo intervenirati u slučajevima elementarnih nepogoda, poplava, ekoloških incidenata – svuda gdje je potrebno brzo i precizno do detalja sagledati situaciju na širem području,” navodi bojnik Mravunac.

Osposobljeni za brzo reagiranje i postupanje u kriznim situacijama, pripadnici Središta bespilotnu letjelicu Orbiter koristili su kad je nakon velikog potresa u ožujku u Zagrebu trebalo iz visine snimiti stanje područja epicentra potresa,  a jednako tako su važan i nezamjenjiv dio snaga koje se bore protiv požara.

”Dajemo potporu civilnim strukturama tijekom protupožarne sezone i pomažemo im u koordinaciji. Naše letjelice mogu nadzirati kritična područja na kojima postoji velika mogućnost od izbijanja požara, ali one su korisne i za nadziranje opožarenog područja, detektiranje dubokih tinjajućih točaka iz kojih bi se požar mogao ponovno razbuktati. Time besposadni sustavi mogu značajno pridonijeti očuvanju ljudskih života, smanjenju opterećenja letačkih posada aviona koji sudjeluju u gašenjima požara te smanjenju ukupnih troškova gašenja požara,” naglašava zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave i zaključuje: ”Besposadni sustavi imaju velike mogućnosti, snažno se razvijaju i sasvim su sigurno tehnologija budućnosti.”      


Besposadna letjelica Orbiter teži oko 30 kg. U zraku može provesti šest sati, a operativni je domet unutar kojeg se letjelicom može upravljati do 120 km. Letjelica ima delta krila, izrađena je od kompozitnih materijala zbog čega nije uočljiva na radarima, vrlo je tiha i nema svoj toplinski odraz, a u stvarnom vremenu šalje videosignal. U stealth načinu rada gotovo je zanemarivog radarskog  i eletromagnetskog odraza i tad ne šalje videosignal, ali snima.


Bojnik Zvonimir Mravunac rođen je u Vukovaru 1977. godine. Provodeći godine progonstva u Rovinju, vrlo je rano, već u prvim razredima osnovne škole naumio postati vojni pilot. Kasniji životni odabiri, jedan za drugim, dječački san približavaju životnom pozivu i profesiji. Nakon završene Prirodoslovne matematičke gimnazije u Rovinju pa onda Fakulteta prometnih znanosti (smjer Aeronautika) u Zagrebu, Zvonimir Mravunac 2002. postaje pilot, a od 2004. služi svoj poziv u Eskadrili borbenih aviona u Puli, 2011. odlazi u Zadar i radi kao nastavnik letenja u 93. zb u Zemuniku. Od 2015. postaje član elitne letačke akrobatske grupe ”Krila Oluje“, a u studenom 2019. dolazi u Pulu i postaje zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave u okviru OP-a. 


Temelji onog što Središte za besposadne zrakoplovne sustave OP-a u Puli danas radi postavljeni su ratne 1993. godine kad je 11. ožujka u Zagrebu utemeljen 280. Vod bespilotnih letjelica Glavnog stožera OSRH. Njihov operativan rad započeo je u Slavonskom Brodu desetinom koja je postizala uspjehe unatoč svim poteškoćama vezanim uz ratno doba i ograničene tehničke resurse. Polovinom 1994. uvode se operativne desetine u Zagrebu i Sinju te desetina za izradu, obradu i interpretaciju u Zagrebu. Time unapređen sustav na operativnoj razini i dalje se razvija tako da su podaci prikupljeni radom 280. VBL GS OS RH bili iznimno korisni u pripremama VRO Bljesak i VRO Oluja. Također, pomoću njih utvrđena su i mjesta masovnih grobnica temeljem čega su poslije provođene ekshumacije.


 

Lada Puljizević; Foto: Mladen Čobanović