Središte za međunarodne vojne operacije provelo S.E.R.E. obuku

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja provedena je od 27. ožujka do 8. travnja prva ovogodišnja S.E.R.E. obuka razine “C” (preživljavanje, izbjegavanje/bijeg, otpor, izvlačenje). Uz S.E.R.E. instruktore SMVO-a “Josip Briški”, potporu provedbi obuke dali su pripadnici HRZ-a, GOMBR-a i GMBR-a te Pukovnije Vojne policije. Obuku je uspješno završilo 12 polaznika.

Završnu vježbu ovog obučnog ciklusa pratili su i S.E.R.E. specijalisti američkog zrakoplovstva u cilju evaluacije interoperabilnosti u budućim zajedničkim vježbama i operacijama.

Obuka S.E.R.E. razine “C” namijenjena je ponajprije pripadnicima OSRH koji se upućuju u područje operacija na dužnosti povećanog rizika od izolacije i/ili zarobljavanja – vojnim pilotima i zrakoplovnim posadama, pripadnicima specijalnih snaga i postrojbi za dubinsko izviđanje, CIMIC i PSYOPS timovima.

Polaznici stječu znanja i sposobnosti koje im omogućavaju da, slijedeći S.E.R.E. taktike, tehnike i procedure, povećaju vjerojatnost preživljavanja u prijetećem okružju, povratka pod nadzor prijateljskih snaga te reintegracije u privatni i profesionalni život nakon eventualne situacije izolacije.

Voditeljica obuke bojnica Renata Koković Novosel i S.E.R.E. instruktori SMVO-a “Josip Briški” ističu da su polaznici pokazali velik interes i angažman, koji su posebno došli do izražaja tijekom završne vježbe.  

Tekst i foto: SMVO “Josip Briški”