Stabilnost 21/1 – obučeni i spremni za zadaće u misijama

Uoči upućivanja 8. HRVCON-a u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” provedeno je završno bojno gađanje iz samohodnih višecijevnih lansera Grad BM-21. Ujedno je na vojnom poligonu “Gašinci” provedeno ocjenjivanje operativnih sposobnosti HKoV-ove sastavnice 36. HRVCON-a u misiji KFOR, koja se upućuje na Kosovo

Vojni poligon “Eugen Kvaternik”

Na Slunju se gađalo iz četiri lansera BM-21 Grad, a u Poljskoj će pripadnici kontingenta koristiti lansere M92 Vulkan koji se već nalaze u području aktivnosti

Sunčano jutro, bez ijednog oblaka na slunjskom poligonu “Eugen Kvaternik” 21. travnja bilo je idealno za bojno gađanje topnika i završno ocjenjivanje ukupno 80 pripadnika 8. hrvatskog kontingenta koji će se tijekom srpnja uputiti u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.

Bojno gađanje provedeno je iz topničkog naoružanja, samohodnih višecijevnih lansera raketa Grad BM-21 (SVLR Grad BM-21) i dio je završnog ocjenjivanja borbene spremnosti postrojbi te prvi dio vježbe Stabilnost 21, dok se drugi dio vježbe zbog epidemioloških mjera provodi na vojnom poligonu “Gašinci”. Nositelj vojne vježbe je Hrvatska kopnena vojska, a na vježbi će ukupno sudjelovati do 400 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor. Vježba Stabilnost 21 provodi se u okviru niza vojnih vježbi povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske pod nazivom Hrvatski bedem 1991. – 2021.

Dok promatramo kako pripadnici kontingenta užurbano provode zadnje pripreme oko četiri lansera uoči ispaljivanja raketa, primjećujemo uigranost topnika. Šestomjesečne pripreme uoči polaska i intenzivna obuka u trajanju od oko tri mjeseca očito su bili dobro provedeni, a uigranosti pripadnika sigurno ide u prilog što se radi o zadaćama koje se i inače provode u okviru Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Upravo pripadnici te postrojbe čine glavninu kontingenta, a uz bitnicu samohodnih višecijevnih lansera raketa 122 mm kontingent čine i pripadnici Gardijske mehanizirane brigade, Topničko-raketne pukovnije, Bojne veze HKoV-a, Vojne policije i Zapovjedništva za potporu.

Tijekom bojnog gađanja ispaljeno je ukupno 20 raketa, a prema riječima sudionika, sve su pogodile cilj, udaljen oko 10 kilometara.

Pružanje vatrene potpore

O budućim zadaćama kontingenta razgovarali smo s njegovim zapovjednikom satnikom Dariom Bilješkovićem, kojem ovo neće biti prvi odlazak u misiju u Poljsku.

Zapovjednik 8. HRVCON-a satnik Dario Bilješković već je jednom zapovijedao kontingentom u Poljskoj

“Iznimno sam zadovoljan provedenim bojnim gađanjem koje označava krunu zadaće kontingenta, a to je pružanje vatrene potpore u području aktivnosti,” rekao nam je odmah na početku razgovora. “Zadaće našeg kontingenta neće se previše razlikovati od zadaća naših prethodnika. Uglavnom se provodi zajednička obuka s multinacionalnim snagama koje su ondje stacionirane, a tu su i vježbe različitog tipa. Uz pripadnike našeg kontingenta, u Poljskoj će biti ojačana mehanizirana bojna Američke vojske, koja je ujedno i vodeća nacija u aktivnosti, a sudjeluje i ojačana bitnica iz Rumunjske sa sustavima protuzračne obrane te ojačana izvidnička satnija iz Ujedinjenog Kraljevstva,” objašnjava zapovjednik 8. HRVCON-a.

Dok se na Slunju gađalo iz lansera BM-21 Grad, u Poljskoj će pripadnici kontingenta koristiti lansere M92 Vulkan koji se već nalaze u području aktivnosti. “Znam već što me ondje čeka i očekujem da ćemo i ovu zadaću izvršiti na iznimno visokoj razini,” zaključio je satnik Bilješković.

Zapovjednik Zapovjednog voda 8. HRVCON-a poručnik Igor Jerković ističe kako je svih 20 raketa pogodilo cilj

Ni zapovjedniku Zapovjednog voda 8. HRVCON-a poručniku Igoru Jerkoviću, pripadniku Topničko-raketne bojne, ovo neće biti prvi odlazak u Poljsku. Kao i sad, Zapovjednim vodom zapovijedao je u 5. HRVCON-u i kaže kako je današnje ispaljivanje 20 raketa prošlo besprijekorno.

“Iz područja operacije imam samo pozitivna iskustva, a suradnja u međunarodnom okruženju i s ostatkom Borbene grupe bila je odlična. Radujem se ponovnom odlasku,” rekao je poručnik Jerković.

Razmjena iskustava

Pripadnica 8. HRVCON-a vojnikinja Anđela Ćurić veseli se odlasku u međunarodnu operaciju

Vojnikinja Anđela Ćurić također je pripadnica Topničko-raketne bojne i poslužiteljica na lanseru Grad. Istaknula je kako se veseli skorom odlasku u misiju u Poljsku: “Budući da prvi put odlazim u međunarodnu operaciju, očekujem usvajanje i razmjenu novih iskustava s pripadnicima drugih nacija te dobru suradnju. Drago mi je da sam dobila priliku biti dio ovog tima.”

Da je bojno gađanje provedeno bez ikakvih poteškoća, potvrdio je i direktor vježbe Stabilnost 21/1 bojnik Marijan Žukina. Istaknuo je kako su pripadnici kontingenta pokazali glavnu zadaću koja proizlazi iz njihove misije: “Radi se o pružanju vatrene potpore manevarskim snagama u provedbi njihovih operacija. To je naša temeljna zadaća u Poljskoj. Vidjeli smo danas motivirane, opremljene i obučene pripadnike, koji su spremni za izvršenje svih zadaća.” Bojnik Žukina inače je zapovjednik Topničko-raketne bojne GMBR-a, a i sam je predvodio kontingent u prijašnjim rotacijama. Vezano uz sudjelovanje u toj misiji, istaknuo je kako je ona iznimna prilika da u međunarodnom okruženju prikažemo gdje smo, tko smo i što znamo.

“Sve povratne informacije govorile su da su pripadnici hrvatskih kontingenata na vrlo visokoj razini,” zaključio je bojnik Žukina.

_______________________________________________________________________________________________________________________

brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik GOMBR-a

Pripreme za odlazak u misiju u Poljsku traju šest mjeseci, no kroz cijeli ciklus obuke pripadnici se pripremaju za ovakve zadaće jer su one dio naših tradicionalnih zadaća. U području operacije kontingent će provesti šest mjeseci, a bit će upućen u srpnju. Uoči ocjenjivanja pripadnici su proveli sve potrebne pripreme tako da ne sumnjam da će ocjene biti dobre.

_______________________________________________________________________________________________________________________

bojnik Antun Pavošević, član ocjenjivačke skupine na vježbi Stabilnost 21/1

Vježba je počela 19. travnja i trajala je tri dana u kontinuitetu. Gađanje je kruna i završna faza vježbe. Vojnici su dosad pokazali visok stupanj motiviranosti i profesionalnosti, a ocjenjivanje smo provodili u dvije faze: in barracks (administrativna spremnost) te in field (na zemljištu).

_______________________________________________________________________________________________________________________

nadnarednik Roman Breitenbach, prvi dočasnik 8. HRVCON-a ePF BG POL

Ovo mi je drugi odlazak u Poljsku, a već sam bio i u Siriji i Afganistanu. Prvi sam put u Poljskoj bio u ulozi zapovjednika desetina i sad mi je velika čast što ću predstavljati Dočasnički lanac potpore u međunarodnom okruženju. Moji prethodni boravci u misijama bili su znatno drugačiji od ove u Poljskoj. Ondje sam bio u nestabilnom području, zadaće su se razlikovale. Sad nismo u borbenim uvjetima, nego se radi o klasičnom uvježbavanju taktika, tehnika i procedura u skladu s NATO-ovim standardima s članicama Saveza.

_______________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vojni poligon “Gašinci”

Nove dužnosti u misiji KFOR

Drugo poprište vježbe Stabilnost 21/1 bio je vojni poligon “Gašinci” kod Đakova. Ondje je od 26. do 30. travnja provedeno ocjenjivanje operativnih sposobnosti HKoV-ove sastavnice 36. hrvatskog kontingenta u misiji KFOR, koja se upućuje u misiju u Republiku Kosovo. Redni broj kontingenta ističe činjenicu da Hrvatska vojska već ima puno iskustva u toj misiji: prvi je upućen 1. srpnja 2009. godine. Međutim, jezgru naših kontingenata sastavljenih od nekoliko desetaka vojnika uglavnom su činili pripadnici HRZ-a sa svojim višenamjenskim helikopterima Mi-8 i Mi-171. Od ove godine, tj. od 35. kontingenta koji će uskoro na Kosovo, kontingenti će biti brojčano veći, a najviše vojnika dolazit će iz postrojbi Hrvatske kopnene vojske. U skladu s Odlukom Hrvatskog sabora od 27. studenog 2020. godine, u 2021. i 2022. godini u KFOR se upućuje do 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske s do dva helikoptera HRZ-a, uz mogućnost rotacije.

Najveći brojčani udio u ljudstvu 36. kontingenta ima sastavnica otprilike na razini satnije koju čine pripadnici 1. mehanizirane bojne Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR). Prema informacijama koje smo dobili na Gašincima, kako Hrvate u sklopu misije KFOR čekaju nove dužnosti, ključno je bilo generirati postrojbu koju će činiti i pripadnici s iskustvom u misijama potpore miru. Obuka sastavnice planirana je kroz dvije faze. Prva je bila usmjerena prema utvrđivanju zadaća iz domene temeljnih vojničkih vještina i specijalističkih vojnih zadaća.

U drugoj fazi sastavnica je uvježbavala konkretne zadaće koje će izvršavati u području operacije, poput provedbe ophodnji, uspostave privremene kontrolne točke, uspostave prednje operativne baze i sl. Sastavnica je uspješno svladala obuku, posebno izazovnu u uvjetima pandemije COVID-19, te je kroz desetinsko, vodno i satnijsko ocjenjivanje stekla sve preduvjete za provedbu glavnog obučnog događaja, vježbe Stabilnost 21/1, čijoj smo prezentaciji na Gašincima nazočili 27. travnja. Događaju su nazočili i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić i drugi predstavnici OSRH i Ureda Predsjednika.

Vještine, sposobnosti i uvježbanost pripadnika vidjeli smo s povišenog položaja zvanog Malo Nabrđe. Iz daljine, među slabo vidljivim vojnim odorama na kišnom i blatnom poligonu isticali su se narančasti prsluci ocjenjivača HKoV-a koji ocjenjuju sastavnicu po sustavu CREVAL. Akciju smo gledali uz izravan komentar zapovjednika Sokolova pukovnika Roberta Poljaka i zapovjednika ocjenjivane sastavnice natporučnika Marka Adžijevića, također pripadnika Sokolova.

Zadaće širokog spektra

Događaji su se odvijali velikom brzinom i bilo ih je teško “pohvatati”. Ukratko, jedan vod s nekoliko vozila M-ATV (MRAP) išao je u ophodnju u blizini malog naselja. Prvo vozilo naišlo je na improviziranu eksplozivnu napravu (IED). Vojnici su se ubrzo sabrali i počeli protu-IED aktivnosti, postavljen je svojevrstan kordon, a dva su MRAP-a blokirala prometnice. Pješaštvo je izišlo iz vozila i počelo “češljati” teren, a cijelo se vrijeme održavala veza s nadređenim zapovjedništvom. Kako je u komentaru istaknuo natporučnik Adžijević, upravo su ta stalna veza i prijenos informacija ključni čimbenici za uspješnu reakciju na izvanredni događaj. No, kako bi se situacija dodatno komplicirala, odjednom je ophodnju pješačkim oružjem napala i skrivena pobunjenička skupina (suprotna strana, tj. OPFOR). Hrvatski vojnici uzvratili su žestoko, i iz osobnog naoružanja, i iz teških strojnica instaliranih na MRAP-ovima. Međutim, suprotna je strana bila brojnija i napala je i iz drugog smjera. To je bio “okidač” da zapovjednik voda traži pomoć snaga za brzu reakciju (Quick Reaction Force). Trebalo im je samo nekoliko minuta za dolazak i kraj nas su uskoro prošla još četiri MRAP-a koja su se zaputila prema području u kojem se već neko vrijeme intenzivno čulo štektanje jurišnih pušaka i strojnica. Napadnuti vod i QRF brzo su se uvezali i počeli sinkronizirano djelovanje, što je bila loša vijest za napadače. Potisnuti su prema naselju pa je akcija nastavljena urbanom operacijom “čišćenja” pobunjeničkih snaga po objektima. Minutu po minutu, vatra je postajala sve slabija dok nije potpuno utihnula. Situacija je riješena, protivnik neutraliziran. Zalihe streljiva ostale su na otprilike 50 posto. Još je bilo potrebno pokupiti protivničko naoružanje, no to je trebalo učiniti brzo jer je jedan ranjeni pripadnik trebao relativno brzu evakuaciju natrag u bazu. U svakom slučaju, zadaća je uspješno izvršena!

Planiranju obuke i generiranju snaga 36. kontingenta za KFOR pristupilo se još sredinom listopada 2020. pa ne iznenađuje da su pripadnici HKoV-a na Gašincima pokazali kako su skladna cjelina sposobna izvršiti sve postavljene zadaće. Njima će se pridružiti i pripadnici HRZ-a, ZzP-a i drugih postrojbi koji također prolaze ocjenjivanja. Kako je nakon vježbe izjavio admiral Hranj, na terenu se moglo vidjeti da se sastavnica uvježbava za zadaće širokog spektra. “Vježba je uspjela i pokazala da je Satnija spremna za rotaciju u koju će ići u studenom ove godine,” zaključio je načelnik GS OSRH. General-pukovnik Šerić dodao je da u sklopu Hrvatskog bedema HKoV provodi kompleksne vježbe, a Stabilnost 21/1 upravo je jedna takva. “Ono što smo danas vidjeli samo je jedan segment obuke i ocjenjivanja. Samo danas pripadnici sastavnice odgovorit će na petnaestak incidenata,” rekao je zapovjednik HKoV-a.

Podvukavši crtu pod sve što su pokazali pripadnici sastavnice, natporučnik Adžijević izrazio je ponos što zapovijeda vojnikinjama i vojnicima koji su zadaće obavili vrhunski. Na ocjenjivanju imaju priliku pokazati što su naučili na obuci. “Sve je prošlo besprijekorno, od protoka informacija pa nadalje. Svi smo znali što se događa na terenu. Po dosad viđenom uopće ne sumnjam da prolazimo s najvišom razinom uvježbanosti,” rekao je.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Predsjednik Zoran Milanović rekao je nakon prezentacije da hrvatski vojnici rade iznimno težak posao i izrazio im priznanje što su se za njega odlučili: “To je naša vojska bez koje ne bi bilo ni naše države.”

_______________________________________________________________________________________________________________________

“U okviru Hrvatskog bedema obilježavamo 30. obljetnicu Hrvatske vojske, ali isto tako ocjenjujemo i njezinu spremnost za pojedine misije i zadaće. Danas smo vidjeli, kao što se i očekivalo, da je spremnost pripadnika hrvatskog kontingenta za misiju KFOR na nivou i siguran sam da će biti jako dobro pozicionirani među našim partnerima i saveznicima,” rekao je ministar Banožić. U tom se smislu osvrnuo i na brojne međunarodne aktivnosti i vježbe u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske te istaknuo da su među saveznicima i partnerima uvijek iznimno cijenjeni. Ministar je posebno naglasio i opremljenost pripadnika Hrvatske vojske opremom domaćih proizvođača, čime Ministarstvo obrane izravno daje podršku hrvatskoj vojnoj industriji i promovira je.

_______________________________________________________________________________________________________________________

vojnikinja Tatjana ŠARONJA, 1. omb Sokolovi, 36. HRVCON KFOR

Pripreme traju dugo, ali mislim da možemo biti zadovoljni. Vidi se da smo se uvježbali kako je od nas i očekivano. Odlazak u međunarodnu misiju bio je jedan od motiva za moje odlučivanje za vojni poziv i njim ostvarujem dio svojih ambicija. Slično razmišljaju i drugi u Satniji, dobar smo i usklađen kolektiv i super se slažemo.

_______________________________________________________________________________________________________________________

razvodnik Loreto FLAJC, 1. omb Sokolovi, 36. HRVCON KFOR

Ekipa u Satniji spoj je mladosti i iskustva koji uspješno izvršava zadaće. U OSRH sam petnaest godina i KFOR će mi biti treća međunarodna misija. Dvaput sam bio u Afganistanu. Obuka je bila zanimljiva i dinamična, puna izazova. Svaki put uoči misije pred nas se postavljaju nove zadaće i stječemo nova iskustva.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Tekst: Martina Butorac, Domagoj Vlahović
Foto: Mladen Čobanović