Štit 23 – tradicija se nastavlja

Vježba je provedena u cilju jačanja interoperabilnosti s partnerima uvježbavanjem taktika, tehnika i procedura praćenja i nadzora zračnog prostora te identifikacije ciljeva i provedbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na malim visinama iz prijenosnih raketnih sustava protuzračne obrane na imitator zračnog cilja i iz protuzrakoplovnih topova na radio vođenu maketu zrakoplova

Već tradicionalno, i ove je godine na krajnjem jugu istarskog poluotoka, na rtu Kamenjak, provedena međunarodna vojna vježba Štit 23. Riječ je o vježbi s najduljom tradicijom u Hrvatskoj vojsci, koja je od 13. do 22. travnja 2023. na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” u Premanturi kod Pule obilježila svoje 35. izdanje. Vježba Štit međunarodni karakter dobila je 2014., zahvaljujući sudjelovanju pripadnika Slovenske vojske. Ove su godine, uz pripadnike Slovenske vojske te američke 173. zračno-desantne pješačke brigade Sky Soldiers, koji su sudjelovali drugu godinu zaredom, prvi put na vježbi sudjelovali pripadnici OS-a Poljske te, kao promatrači, pripadnici OS-a Francuske. Završni prikaz vježbe održan je 21. travnja. Ekipa Hrvatskog vojnika imala je priliku biti na pripremama dan prije, kad je pobliže mogla vidjeti suradnju i razmjenu iskustava između pripadnika OSRH i drugih nacija koje su sudjelovale. Na završnom prikazu vježbe bio je izaslanik ministra obrane i savjetnik ministra za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda Predsjednika Republike kontraadmiral Predrag Stipanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik slovenskog OS-a brigadni general Roman Urbanč, vojni izaslanici Poljske i Francuske te predstavnici Ureda za obrambenu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Na vježbi je sudjelovalo oko 300 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i zemalja partnera s raketnim i topničkim sustavima protuzračne obrane malog i srednjeg dometa. Pukovnija protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske i bitnice protuzračne obrane gardijskih brigada HKoV-a bile su nositelji cijele vježbe, uz sudjelovanje pripadnika zemalja partnera: OS-a Poljske, Slovenije, SAD-a te Francuske. Na vježbi su kao potpora sudjelovale i snage Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva za kibernetički prostor, Bojne NBKO i Pukovnije Vojne policije. Pripadnici Slovenske vojske uvelike su pridonijeli provedbi vježbe. U suradnji sa Zapovjednom bitnicom iz Pukovnije protuzračne obrane uspostavili su zajedničko operativno središte gdje su uvezali sve hrvatske i slovenske radarske sustave i time stvorili jedinstvenu sliku zračnog prostora, koja je bila funkcionalna i detaljna. U danima prije samog gađanja provodile su se standardne tehnike i procedure roda PZO uz pomoć naleta zrakoplova Pilatus PC-9M pri čemu su postrojbe mogle u realnom vremenu otkrivati cilj četrdesetak kilometara od samog paljbenog položaja.

Na vježbi smo prvi put vidjeli pripadnike OS-a Poljske, koji su dva dana zaredom gađali iz po dva laka prijenosna protuzrakoplovna sustava raketa Piorun. Dan prije završne vježbe imali su dva direktna pogotka u raketnu metu, odnosno u imitator zračnog cilja koji se ispaljuje iz raketnog lansera 107 milimetara. Drugog su dana imali jedan direktni pogodak, što znači da su od četiri rakete imali tri direktna pogotka u metu dugu jedan metar. Samim tim možemo zaključiti kako se radi o sofisticiranom oruđu, ali i o kvalitetno obučenom poslužitelju jer izravan pogodak u metu koja se u zraku kreće brzinom većom od 200 m/s nije nimalo lak zadatak.

Nakon što su pripadnici OS-a Sjedinjenih Američkih Država pokazali svoje sustave protiv bespilotnih letjelica i upravljanje dronom koji su ometali, na red je došlo topničko gađanje, koje su pripadnici Hrvatske vojske proveli iz samohodnog protuzrakoplovnog topa 20/3 mm. Bojno gađanje ciljeva u zračnom prostoru na radio vođenu maketu zrakoplova prvi je put provedeno bitnički, a ne vodno, kako je dosad bio slučaj. Bitno je napomenuti kako su zajedno gađali pripadnici Pukovnije PZO-a te bitnica protuzračne obrane sjeverne i južne brigade HKoV-a, a ulogu njihova glavnog zapovjednika na vježbi obnašao je satnik Predrag Franić, zapovjednik Samohodne topničke bitnice Pukovnije PZO-a. “Vidjeli smo rezultat višemjesečnog uvježbavanja i mogu samo reći da sam izrazito zadovoljan provedenim gađanjem na rednom broju šest”, rekao je satnik Franić, koji je prvi put bio u ulozi rukovatelja paljbom.

Bojno gađanje ciljeva u zračnom prostoru na radio vođenu maketu zrakoplova prvi je put provedeno bitnički, a ne vodno, kako je dosad bio slučaj. Bitno je napomenuti kako su zajedno gađali pripadnici Pukovnije PZO-a te bitnica protuzračne obrane sjeverne i južne brigade HKoV-a

Poručnik Josip Žerjav, zapovjednik voda u Raketnoj bitnici PZO-a Gardijske mehanizirane brigade, na vježbi je obnašao dužnost zapovjednika bitnice i bio je zadužen za koordinaciju između Pukovnije PZO-a i gardijskih brigada. “Ovo mi je druga godina na ovoj vježbi. Iznimno sam zadovoljan svojim pripadnicima, koji su dali maksimum i učinili da sve prođe uspješno”, rekao je. Međunarodna vojna vježba Štit provodi se uzastopno već 27 godina. S obzirom na to da se u početku provodila dva puta godišnje, sad je obilježila 35. izdanje. Još jednom je uspješno postigla zadani cilj i pokazala zavidne sposobnosti postrojbi protuzračne obrane u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru.

TEKST  Janja Marijanović Šaravanja; FOTO  Tomislav Brandt