Streljaštvo – kralj vojnih sportova

Streljaštvo je zahvalno za komentiranje jer na kraju se sva preciznost, smirenost i dobar vid svedu na vrlo jasne brojeve. 24. Prvenstvo Hrvatske vojske bilo je puno vrlo zanimljivih, pa i rekordnih brojeva

U Hrvatskoj vojsci sve je više iznimno dobrih natjecateljskih strijelaca, prvi je zaključak koji se može donijeti kad se baci pogled na rezultate koje su pokazale natjecateljice i natjecatelji na 24. Prvenstvu Hrvatske vojske u streljaštvu održanom od 10. do 13. lipnja. To nije niti čudno jer raste i interes: na Automatskom strelištu “Vrapčanski potok” nikad se nije okupilo više sudionika, ukupno 134. U 14 ženskih ekipa bile su 42 natjecateljice. Od muških ekipa, u 16 u pištolju bila su 52 natjecatelja, a u 13 u puški njih 40. Već uobičajeno, djelatnici Strelišta, koje djeluje pod Zapovjedništvom za potporu, potpomognuti suradnicima iz civilnih streljačkih saveza i klubova i ove su godine natjecanje pomaknuli korak naprijed. Pomak se ogledava u podatku da je “staru” pušku VHS-D1 zamijenila modernija VHS-D2. Taj je potez opravdan zato što danas većina postrojbi i vojnika duži upravo “dvojku”.

Streljaštvo je zahvalan sport za komentiranje jer na kraju se sva preciznost, smirenost i dobar vid svedu na vrlo jasne brojeve. A oni su ove godine vrlo zanimljivi i mogu se opisati u dvije riječi: velika konkurencija. Naime, nikad liste najboljih, tj. osvajača medalja, nisu bile toliko podijeljene među tolikim brojem pojedinaca i postrojbi, vojnicima, vojnim policajcima, zrakoplovcima i mornarima, dočasnicima i časnicima… Najveće priznanje, tj. veliki pehar za ukupnu pobjedu zaslužila je ekipa Pukovnije Vojne policije.

Ukupni pobjednici- Pukovnija Vojne policije

 

Drugoplasirani HVU, trećeplasirani ZzP

Zanimljivo je da nisu osvojili niti jedno od 15 zlata “raspoloživih” u raznim kategorijama, a prednost nad drugoplasiranim HVU-om, prošlogodišnjim pobjednikom, iznosi tek deset krugova. Trećim mjestom zadovoljio se ZzP, koji je u pet natjecanja prije 2018. ostvario stopostotnih pet uzastopnih pobjeda. Vojna policija imala je izvrstan tim, teško da ga je ikad dosad netko složio od toliko natjecatelja ujednačeno kvalitetnih u svim konkurencijama. Pobjeda uz četiri srebra i dvije bronce više je no zaslužena. HVU je bio blizu, no ne treba zaboraviti da njegovu ekipu velikim dijelom čine kadetkinje i kadeti, koji kad završe školovanje odlaze u nove ustrojstvene cjeline. “Rezultat HVU-a čak je vredniji od prošlogodišnjeg. Skupili su više ukupnih bodova, a i promovirali neke nove strijelce,” rekao nam je naš uobičajeni sugovornik voditelj natjecanja i Strelišta satnik Željko Posavec. U vojarni na Črnomercu je streljana za zračno oružje, koje je temelj za natjecateljsko streljaštvo bilo kojim oružjem, a kadeti je očito dobro koriste. U vježbanju preciznosti pomaže im i iskusni natjecateljski strijelac stožerni narednik Tihomir Perišić. Ukratko, HVU je prvi po broju zlatnih i ukupno osvojenih medalja, njih četiri, odnosno devet.

Razvodnik Darko Vladić pištoljem je postavio teško dostižan rekord

Druga su značajka ovog izdanja natjecanja “ti ludi rekordi”. Srušeno ih je čak osam od 12 mogućih. U pištolju ih je srušeno pet od osam, što nije niti tako čudno jer se po sadašnjem sustavu pišu tek od prošle godine, kad su pravila modificirana da budu “vojničkija”, tj. u korist paljbe s dvjema rukama i veće brzine između hitaca. Međutim, s “dvojkom” u rukama raspoloženi su strijelci iz puške srušili tri od moguća četiri rekorda, što je izvanredno jer ti se rekordi broje već više godina. Satnik Posavec iznimno je zadovoljan rezultatima: “Natjecatelji su u prosjeku pokazali dobru pripremljenost, bez obzira na ekstremno visoke temperature zabilježene tijekom gađanja.” U prvi je plan stavio rekord pozornika Darka Vladića iz HRM-a u pištolju po pravilima CISM-a te istaknuo: “Vjerujem da jako dugo neće biti srušen.” Osvrnuo se i na kadetkinju Lauru Jovanović, koja je debitirala na natjecanju, osvojila tri zlata, postavila državni rekord te je proglašena najboljom pojedinkom u gađanju iz pištolja.

I još nekoliko riječi o konkurenciji: više je zlata otišlo u vitrine izvrsnog SOD-a, ekipno dominantnog u gađanju puškom te u HRZ, koji je složio dobru ekipu za pištolj, sastavljenu isključivo od časnika. Nadalje, naslov iz 2018. uspjela je obraniti tek ženska ekipa HVU-a u gađanju iz pištolja po ISSF-u. Nismo vidjeli neke od natjecatelja koji su se istaknuli prijašnjih godina, no to je posljedica misija, vježbi i drugih važnih zadaća. Satnik Posavec kaže da Strelište može organizirati i natjecanje s puno više sudionika pa bismo kao ljubitelji streljaštva i vojnog sporta izrazili želju da se to i dogodi. Sjajna prilika moglo bi biti iduće, jubilarno 25. Prvenstvo. Bilo bi lijepo na jednom mjestu vidjeti sve strijelce koje pratimo već više godina, a sigurno je da će opet biti novih lica. Konačno, svaki sport u vojsci jednako je bitan, no samo je jedan kralj vojnih sportova: streljaštvo.

Izvrsna debitantica- kadetkinja Laura Jovanović

Vojne igre u Wuhanu

Prvenstvo HV-a u streljaštvu bilo je i svojevrstan uvod u sudjelovanje streljačkog predstavništva Hrvatske vojske na Svjetskim vojnim igrama u kineskom gradu Wuhanu (14. – 30. listopada 2019.). Naše vojnikinje i vojnike (njih šest, odnosno 3 + 3) priprema upravo satnik Posavec, koji je uvjeren da će svi dostojno predstavljati HV i Hrvatsku. Svakako će ciljati na što bolji rezultat, no ne treba biti preoptimističan i očekivati medalje. Naime, na tamošnjim strelištima gađat će svjetska imena, istaknuti sudionici olimpijskih igara i svjetskih prvenstava, zaposleni u oružanim snagama.

Prvenstvo je zatvorio izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske brigadir Ivan Anton Žlimen. Ceremoniji zatvaranja nazočio je izaslanik načelnika GS OSRH brigadir Ivan Jušić te brojni zapovjednici i predstavnici postrojbi HV-a, kao i civilnih sportskih organizacija koje su sudjelovale u organizaciji i provedbi natjecanja: Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski streljački savez, Streljački savez Zagreba i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


REZULTATI

Ukupno ekipno

 1. PVP 4010
 2. HVU 4000
 3. ZzP 3845

Najbolji pojedinac u gađanju iz puške

 1. nnr Goran Hadeljan (SOD) 444
 2. ds Ivan Milašinović (SOD) 426
 3. sk Josip Cebić (ZzP) 416

Najbolji pojedinac u gađanju iz pištolja

 1. pz Darko Vladić (HRM) 538
 2. bjn Zdenko Košutić (HRZ) 524
 3. sžn Anto Majdandžić (PVP) 516

Najbolja pojedinka u gađanju iz pištolja

 1. kd Laura Jovanović (HVU) 496
 2. kd Rea Tomina Skender (HVU) 488
 3. sžn Marijana Špirelja (ZzP) 468

 


Pobjednici

Pištolj žene ekipno (ISSF): HVU (državni rekord HV-a)

Pištolj žene ekipno (CISM): HVU (državni rekord HV-a)

Pištolj žene pojedinačno (ISSF): kd Laura Jovanović (HVU – državni rekord HV-a)

Pištolj žene pojedinačno (CISM): sžn Marijana Špirelja (ZzP)

Pištolj muški ekipno (ISSF): HRZ

Pištolj muški ekipno (CISM): HRZ (državni rekord HV-a)

Pištolj muški pojedinačno (ISSF): pk Borislav Mamut (HRZ)

Pištolj muški pojedinačno (CISM): pz Darko Vladić (HRM – državni rekord HV-a)

Puška muški ekipno (ISSF): SOD (državni rekord HV-a)

Puška muški ekipno (CISM): SOD (državni rekord HV-a)

Puška muški pojedinačno (ISSF): pz Denis Novak (Inž. pukovnija)

Puška muški pojedinačno (CISM): nr M. K. (ZSS – državni rekord HV-a)


 

Medalje

Postrojba        Z         S          B         Ukupno

HVU               4          3          2          9

SOD                3          3          1          7

HRZ                3          2          1          6

HRM               2          0          2          4

ZzP                  1          1          3          5

Inž. puk.          1          0          0          1

ZSS                 1          0          0          1

PVP                 0          4          2          6

PZB                 0          1          3          4

MORH            0          1          1          2

 

Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Josip CEBIĆ, Filip KLEN