Više od dvadeset godina uspješnih natjecanja u streljaštvu

Do početka Olimpijskih igara preostalo je još nekoliko natjecanja koje će odrediti konačan popis putnika za Tokio. Odlasku u japansku prijestolnicu nada se i satnik Hrvatske vojske Željko Posavec koji se već više od dvadeset godina uspješno natječe u streljaštvu. Nedavno je na Prvenstvu Hrvatske u streljaštvu osvojio dvostruki naslov prvaka u disciplini pištolj malog kalibra, kao i u zračnom pištolju

Sportaši diljem svijeta u pandemijskoj godini sitno broje do početka Olimpijskih igara u Tokiju, a dotad je preostalo još nekoliko natjecanja koje će odrediti konačan popis putnika za Japan. Šanse za odlazak u japansku prijestolnicu ima i satnik Hrvatske vojske Željko Posavec koji se već više od dvadeset godina uspješno natječe u streljaštvu. Nedavno je održano i Prvenstvo Hrvatske u streljaštvu na kojem je satnik Posavec osvojio dvostruki naslov prvaka u disciplini pištolj malog kalibra, kao i u zračnom pištolju. Za Hrvatski vojnik otkrio je što ga očekuje u nastavku sezone, kako usklađuju vojne obveze sa sportskim te kakvi su dojmovi s netom održanog prvenstva. Inače, satnik Posavec u Hrvatsku je vojsku došao kao ročnik 1992., potom je kraće vrijeme bio u pričuvnoj postrojbi, a zatim od 1994. do 2008. pripadnik  je 7. gardijske brigade Puma. Nakon toga prelazi u Zapovjedništvo za potporu i zadnjih pet godina zapovjednik je strelišta Vrapčanski potok. 

Na strelištu se uvijek nešto događa, objašnjava nam satnik Posavec, bilo da je riječ o svakodnevnom  gađanju postrojbi ili natjecanjima vikendom. Streljanu koriste pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatski streljački savez, Hrvatski lovački savez, kao i brojni streljački klubovi. Satnik Posavec ispričao nam je svoj put u streljaštvu te kako se rodila ljubav prema ovom sportu. Od 2000. sam u streljaštvu, a krenuo sam kroz vojno streljaštvo 1999. Prvi nastup imao sam na prvenstvu OSRH u Osijeku i nakon toga zainteresirao sam se za taj sport, nakon čega sam se priključio civilnom klubu  i od tada sam dio reprezentacije u streljaštvu. U reprezentaciji sam, dakle, već punih dvadeset godina. Natječem se u disciplini zračni pištolj i pištolj slobodnog izbora odnosno malokalibarski pištolj. Zračni pištolj puca se na 10 metara u zatvorenom prostoru, a malokalibarski pištolj na 50 metara na otvorenom prostoru. Malokalibarski je 22LR poznat kao Flobert,” pojašnjava satnik Posavec.

Potpora Hrvatske vojske

Već smo spomenuli kako je ovaj pripadnik Hrvatske vojske iznimno uspješan u svojoj sportskoj karijeri. Višestruki je državni prvak  Hrvatske u zračnom pištolju i malokalibarskom pištolju, a prošlog mjeseca postao je i prvak Hrvatske u zračnom pištolju na prvenstvu u Dubrovniku. Na tom je prvenstvu s klubom osvojio ekipni naslov prvaka te bio najuspješniji pojedinac Hrvatske lige.

Satnik Posavec član je kluba Streljačko društvo Dalmacijacement iz Solina čiji je član već osam godina. U objema disciplinama u kojima nastupa državni je prvak. Na međunarodnim natjecanjima najzapaženije rezultate ima u disciplini pištolj malog kalibra u kojoj je na trima europskim prvenstvima zauzeo peto, šesto i sedmo mjesto. Na svjetskom prvenstvu najbolji mu je rezultat 13. mjesto 2014. kad su mu dva kruga nedostajala za ulazak u finale, odnosno do borbe za olimpijske kvote. Uskoro bi na rasporedu trebalo biti i europsko prvenstvo koje se održava u Osijeku. Satnik Posavec trebao bi nastupiti u objema disciplinama, u zračnom pištolju kao i u malokalibarskom pištolju. Ono što je najvažnije jest da u disciplini zračni pištolj postoji mogućnost osvajanja olimpijske kvote, odnosno mogućnost za plasman na Olimpijske igre u Tokio što bi mu, ističe satnik Posavec, bilo veliko zadovoljstvo.

”Navršio sam 48 godina. Nisam mislio da ću u ovim godinama loviti kvotu za Olimpijske igre. U disciplini zračnih pištolja dijele se dvije kvote i postoji nada u plasman na Olimpijske igre,” kaže satnik. Posebno napominje koliko mu pomaže Hrvatska vojska u svemu i koliko mu potpora Hrvatske vojske znači u ostvarivanju svih ovih uspjeha.

”Na nacionalnoj razini najbolji su natjecatelji Uroš Kačevenda, Vlado Cindrić član SK Policajac iz Karlovca. Mi stariji još uvijek se ne damo. Puno mi pomaže to što nadređeni imaju mnogo razumijevanja za moje treninge te mi izlaze u susret. Međutim, posao je tu ipak broj jedan i on se odrađuje profesionalno i savjesno. Kad treba, zapne se. Vremena za treninge trebalo bi imati svaki dan, no obveze to nekad ne dopuštaju,” kaže Posavec.

Pištolj zahtjevniji od zračne puške

Kad je riječ o državnom prvenstvu u Dubrovniku, natjecanje je održano u dva dana – prvog je dana na rasporedu bilo natjecanje u zračnoj puški, a drugog dana u zračnom pištolju. ”Nisam najbolje krenuo u natjecanje. Na početku, u osnovnom meču, imao sam peti najbolji rezultat, a osam najboljih ulaze u finale. Pravila su takva da se u finalu puca 24 hitaca, prvih 12 pucamo svi zajedno, a nakon svakog sljedećeg po jedan ispada. U finalu se puca na decimalu. Ja sam odradio taj drugi krug zaista odlično, dobro sam se osjećao i niti u jednom trenutku pobjeda nije bila ugrožena,” prisjetio se satnik Posavec.

Streljaštvo je vojni sport, a i u ovom sportu trening je jedna od najvažnijih stavki za uspjeh. ”Kod pištolja malog kalibra velik utjecaj kod gađanja imaju vremenske prilike. Kad je oblačno vrijeme, vidimo crni krug veći pa kad pucamo u nju, mete nam se čine većima i onda su pogodci često lošiji. Kad je sunčano vrijeme, sužava nam se vidno polje i automatski bolje gađamo. Pištolj je mnogo zahtjevniji od zračne puške. Kod puške imate nekoliko oslonaca, možete se osloniti na ruke, imate zaštitni oklop koji vam pomaže, lakše je biti precizan. Za dobrog streljača najvažniji su upornost i trening,” zaključuje Posavec. Satnika Posavca uskoro očekuje i nastup na Europskom prvenstvu u Osijeku na kojem se nada dobrom nastupu, a u lipnju i 25. po redu prvenstvo Oružanih snaga RH.

Ivan Šurbek

Foto: Mladen Čobanović