Strong Bastion 23

U vojarni “7. gardijske brigade Puma“ u Varaždinu održana je treća i zadnja faza ocjenjivačkog procesa u kojem su ocjenjivani svi pripadnici multinacionalnih oružanih snaga koji su vodili simulacijsku vježbu pod nazivom Strong Bastion 23.

Tri srednjoeuropske države pokrenule su prije više od dvije godine važan projekt kako bi pridonijele ukupnim sposobnostima NATO-a, jačanju regionalne sigurnosti i kako bi na taj način pokazale svoju spremnost i odlučnost učinkovito odvratiti svakog protivnika i obraniti istočne granice Saveza. Zbog toga su Hrvatska, Mađarska i Slovačka, kao pokretači inicijative, inicirale osnivanje stožernog multinacionalnog divizijskog centra, koji je element zapovijedanja i kontrole na taktičkoj razini divizije. Njegova je uloga integriranje svih NATO-ovih pridruženih postrojbi u veću taktičku formaciju te osiguranje zapovijedanja i kontrole u cijelom spektru kopnenih operacija u cilju doprinosa savezničke i regionalne sigurnosti.

Rezultat te inicijative bilo je potpisivanje Sporazuma o uspostavi sjedišta divizije u ožujku 2020., a za sjedište Stožera odabran je grad Székesfehérvár u Mađarskoj. Mađarskom osnovnom timu pridružio se najprije kontingent iz Hrvatske u kolovozu 2020., nakon čega su inicijativu podržale Njemačka, Italija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Turska i Velika Britanija tako što su poslali svoje kontingente u Mađarsku.

Dokazivanje u brojnim međunarodnim vježbama

Pozicije zapovjednika, zamjenika zapovjednika i načelnika Stožera rotiraju se među trima okvirnim zemljama pa je tako trenutačno zapovjednik Stožera MND-C (Multinational Division Centar – Multinacionalni divizijski centar) general-bojnik Denis Tretinjak (HV), zamjenik zapovjednika Stožera MND-C brigadni je general Tibor Králik (Slovačka), a načelnik je Stožera MND-C general-bojnik László Garas (Mađarska). Stožer je dobio i službeni status Međunarodnog vojnog stožera u strukturi NATO-ovih snaga 3. svibnja 2022.

MND-C je sudjelovao u brojnim međunarodnim vježbama (Swift Sword 2020 – 2022, Brave Warrior 2020., Defender Europe 2021., Aligator Sword 2021., Slovak shield 2022., Brave unity 2022., Loyal Leda 2022. i Madrigal 2023.), u Mađarskoj i izvan nje u svrhu obuke i širenja sposobnosti, a Stožer šalje NATO-ove promatrače kako bi podržali vježbe drugih entiteta i država. Nadalje, HQ MND-C redovito provodi i vlastite treninge (New Bastion Battle Staff Training).

Na inicijativu glavnog zapovjednika Stožera u listopadu 2022. donesena je i deklaracija o početnoj operativnoj sposobnosti koju su potpisali načelnik Glavnog stožera OSRH, admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Mađarskih obrambenih snaga, general-pukovnik Romulusz Ruszin-Szendi i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Slovačke, general Daniel Zmeko. Stožer je 6. veljače 2023. primio i službeni dokument od glavnog savezničkog zapovjednika za Europu (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) s izjavom o početnoj operativnoj sposobnosti.

Službeno dokazana sposobnost hrvatskih časnika

Stožer je 29. lipnja prošao proces ocjenjivanja borbene spremnosti (CREVAL), koji je započeo u veljači 2023. Najznačajniji događaj CREVAL procesa vježba je Strong Bastion 2023 koja se u lipnju održala istodobno u Hrvatskoj i Mađarskoj. Vježba se temelji na članku 5 NATO-a i simulirana je operacija visokog intenziteta. Prema fiktivnom scenariju, Stožer HQ MND-C planira, organizira i usmjerava operacije vojnog elementa razine divizije. U vježbi je sudjelovalo više od 220 pripadnika Stožera MND-C, a njihove aktivnosti ocjenjivao je tim od 50 NATO-ovih ocjenjivača. Osoblje Stožera NATO Rapid Deployable Corps – Španjolska (HQ NRDC-ESP) ima ulogu elementa više kontrole (HICON), a stožer postrojbe niže kontrole (LOCON) sastoji se od slovačkih, hrvatskih i mađarskih vojnika.

Riječ je o distribuiranoj računalno potpomognutoj vježbi na zapovjednom mjestu MND-C, tijekom koje je planirano izmještanje prednjeg zapovjednog mjesta u Hrvatsku s ciljem ocjenjivanja Stožera MND-C tijekom samog izmještanja te upravljanja operacijama nakon njega. Vježba se izvodila istodobno na dva mjesta, u Hrvatskoj i Mađarskoj. Prva i druga faza ocjenjivačkog procesa završena je u veljači tijekom kojih je donesena odluka o  provedbi operacija, a sad su u trećoj fazi i proveli tu odluku u praksi. Ono što je važno istaknuti kod ove vježbe jest da se ovim ocjenjivačkim procesom želi i formalno potvrditi već odavno poznata činjenica da su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske sposobni provoditi operacije na razini divizijskog zapovjedništva. To se i u praksi pokazalo kao činjenica jer je s multinacionalnim divizijskim središtem upravo i zapovijedao Hrvat, general-bojnik Denis Tretinjak koji je izjavio kako je u ovaj  CREVAL postupak (Combat Readiness Evaluation – Procjena borbene spremnosti) uključeno više od 600 ljudi s tim da je u vojarni u Varaždinu bilo u postupku ocjenjivanja njih 40.

General-bojnik Tretinjak istaknuo je da je njegova privilegija što je ovaj smjer razvoja proveden pod njegovim zapovjedništvom. “Čvrsto vjerujem,“ nastavlja general-bojnik, “da će ova koalicija u Stožeru MND-C uvijek biti inovativna, hrabra i zajedno ćemo uvijek biti spremni odvratiti, razuvjeriti i, ako je potrebno, poraziti svakog protivnika koji želi poreći naše vrijednosti ili slobode. To se, međutim, ne može ostvariti bez potpore obitelji i, također, bez zajednice u kojoj žive,“ ističe i dodaje kako je na ovoj potpori zaista zahvalan jer pripadnici savezničkih naroda, civili i vojnici zaista su jači kad su zajedno. NATO-ova zapovjedna struktura postala je potpuna s ovim multinacionalnim divizijskim središtem koje će krajem ove godine postići punu operativnu sposobnost (Full Operational Capability FOC – Puna operativna sposobnost).

 

Tekst: Tomislav Vidaković

Foto: MDC