Studenti Filozofskog fakulteta posjetili HVU

Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su upisali izborni kolegij Vojna psihologija posjetili su 7. svibnja Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” i Središnjicu za upravljanje osobljem. Voditelj Odsjeka na Katedri taktike brigadir Miroslav Kuhar i kadeti studija Vojno inženjerstvo, smjer oklopništvo, studentima su pokazali i objasnili primjenu pješačkog naoružanja i oklopnih vozila koja se nalaze na Učilištu. Studenti su zainteresirano pratili izlaganje, a posebno im je bilo zanimljivo razgledavanje naoružanja i oklopnih vozila. Zainteresirani su bili i za život i rad u vojsci te posebnosti kadetskog života, o čemu su mogli saznati iz razgovora s kadetima.

Časnice za vojnu psihologiju u Središnjici za upravljanje osobljem bojnica Ida Šintić Verem i bojnica Marcela Kovačić Tomac prikazale su povijest uspostave i primjene Psihologijske računalne testiraonice, jedine takve u Republici Hrvatskoj. Studentima je demonstriran suvremeni postupak rada s kandidatima koji dolaze na psihologijsko testiranje, a mogli su i sami isprobati neke od računalnih psihologijskih testova.

Kolegij Vojna psihologija utemeljen je na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu sa svrhom upoznavanja, primarno studenata psihologije ali i drugih studijskih smjerova, s temeljnim spoznajama iz suvremene vojne psihologije kao i obrambenim sustavom Republike Hrvatske. U provedbi nastave sudjeluju i vojni psiholozi Hrvatske vojske, a u praktičnom dijelu studenti se izravno upoznaju s radom vojnih psihologa u okviru poslova psihologijske selekcije i klasifikacije u Hrvatskoj vojsci.

HVU / Zdravko Lovašen

Foto: HVU / Suzana Filjak