Sudjelovanje u pričuvnom sastavu HV-a daje mi sigurnost za budućnost

Visašica Ana Šimić (28), osvajačica europske bronce i zlatna s Mediteranskih igara 2013., zagrebačku adresu zamijenila je splitskom, gdje se priprema za novu atletsku sezonu na otvorenom. Ugovornoj pričuvnici OSRH na treninzima u Splitu savjete daje i Joško Vlašić, otac i trener jedne od naših najboljih sportašica i rekorderke u skoku u vis Blanke Vlašić

Kad je prije četiri godine pobijedila na natjecanju Dijamantne lige u Šangaju pa potom s Europskog prvenstva u Zürichu donijela brončanu medalju sa svojim osobnim rekordom od 199 centimetara, a na mitinzima Dijamantne lige redovito skakala uz bok našoj najtrofejnijoj visašici Blanki Vlašić, Zagrepčanka Ana Šimić (28) više nije bila samo mlada talentirana atletičarka iz Hrvatske, nego ozbiljna konkurentica za najsjajnija odličja. Međutim, zaredale su se ozljede i veliki su rezultati nakon toga izostali. Ana Šimić stoga je napravila velik zaokret u karijeri. Trener joj je postao njezin dotadašnji liječnik Zoran Tocilj, koji joj je i uspio izliječiti tešku ozljedu. Osim toga, visašica je promijenila i adresu pa tako sad veći dio vremena provodi trenirajući u Splitu s obzirom na to da u Zagrebu jedno vrijeme nije imala ni dvoranu za trening.
“Zoran Tocilj uspio mi je izliječiti tešku ozljedu pa smo nakon cjelokupnog programa rehabilitacije nastavili surađivati,” objašnjava atletičarka. U zimskim mjesecima koristi dvoranu u kojoj trenira i Blanka Vlašić, a premda dosad nisu imale zajedničkih treninga, njezin joj otac Joško Vlašić rado udijeli i dobar savjet ako se to od njega traži. No, treninzi su ipak individualni, kao uostalom i sama disciplina skok u vis. Kod tog su je sporta privukli individualnost i sloboda prilikom skakanja, priznaje Ana Šimić. Zanimljivo je da je skok u vis dugo godina trenirala sa sestrom blizankom.
“Atletiku sam počela trenirati s devet godina, zajedno sa sestrom. Istodobno sam trenirala više sportova, odbojku, košarku, ali ubrzo sam primijetila da mi se puno više sviđa individualni sport pa sam se na kraju odlučila samo za atletiku, odnosno skok u vis, koji mi je najbolje išao. Sa sestrom sam uživala trenirati i provoditi vrijeme, osobito zato što smo blizanke i jako smo vezane jedna za drugu,” govori visašica. Sestra Ivana odustala je zbog bolesti od skoka u vis, a Ana se nada da će ponovno ostvarivati onako dobre rezultate kakve je imala prije nego što su se zaredale ozljede. Uz brončanu medalju s Europskog prvenstva, atletičarka ističe da joj je najveći uspjeh zlatno odličje s Mediteranskih igara 2013. te sudjelovanje na Olimpijskim igrama.

“Sva su natjecanja po nečemu posebna, no ona na kojima ostvarimo najveći uspjeh ipak ostaju u najljepšem sjećanju,” iskrena je atletičarka. Osim trenera, Anu Šimić za Split odnedavno veže još jedna važna stvar u njezinu životu, a to je fakultet. Kaže kako je svjesna da trenira slabo plaćen sport od kojeg teško može živjeti nakon završetka profesionalne karijere pa je završila trogodišnji studij upravnog prava, a sad nastavlja školovanje na Sveučilištu u Splitu.
“Nakon završetka profesionalne sportske karijere vidim se kao pravnica, kako radim u uredu. Mislim da je obrazovanje iznimno važno, posebno za manje, odnosno slabije plaćene sportove,” kaže atletičarka. Upravo zbog toga što se bavi sportom u kojem nema pretjerano velike zarade, atletičarki i olimpijki puno znači što je uvrštena na popis vrhunskih sportaša u pričuvnom sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske, sukladno Sporazumu o suradnji, unapređenju i razvoju sporta koji je u veljači 2015. sklopljen između Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora.
“Puno nam znači podrška Ministarstva obrane. Moj sport nije toliko profitabilan, a ulažemo puno napora. Program sudjelovanja u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske daje nam podršku za nastavak bavljenja sportom što duže možemo, ali i određenu sigurnost za budućnost. To je znak da nam je vojska otvorena i da nas podržava na našem putu,” smatra hrvatska olimpijka. Kao i ostali sportaši koji su ugovorni pričuvnici u MORH-u, i atletičarka je prošla dragovoljno osposobljavanje u Požegi.
“Obuka je bila kratka, učili smo kako stupati, maskirati se, trenirali smo, učili gađati. Narednici su bili dosta blagi prema nama i to je svakako bilo jedno novo i zanimljivo iskustvo,” prisjetila se kroz smijeh. Za novu atletsku sezonu na otvorenom i nova natjecanja Ana je formu većinu vremena brusila u Splitu, a prvo veće natjecanje, najavila nam je talentirana visašica, bit će Europsko prvenstvo u Berlinu.

Martina Butorac
snimio Mladen Čobanović