Svečana promocija 4. naraštaja omanskih pilota

U Zadru je održana svečana promocija četvrtog naraštaja omanskih pilota. Polaznicima su tom prigodom uručene diplome o završetku letačke obuke te RAFO-ov letački znak. “Ovo je omansko-hrvatski projekt u koji su obje strane uložile zajedničke napore, pokazujući težak rad i profesionalnost…” istaknuo je tom prigodom brigadni general Mato Mikić

U Kneževoj palači u Zadru održana je 19. prosinca središnja svečanost povodom završetka letačke obuke pripadnika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Omana (Royal Air Force of Oman – RAFO) u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani. Riječ je o četvrtom naraštaju omanskih pilota, koji se od 2014. školuju u 93. zrakoplovnoj bazi.
Uz polaznike obuke, nastavnike letenja i druge djelatnike 93. zb i Središta za obuku HRZ-a i PZO-a te predstavnike RAFO-a, svečanosti su nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera OSRH zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Mato Mikić, izaslanik zapovjednika RAFO-a brigadir Said Al Bimani, zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev, zapovjednik 93. zb pukovnik Mario Pleša, predstavnici državnih, županijskih i gradskih institucija, MUP-a, Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, civilnih obrazovnih te znanstvenih institucija i drugi.
Središnji dio svečanosti bilo je uručenje diploma o završetku letačke obuke te RAFO-ova letačkog znaka. Na školovanju, koje je počelo 9. ožujka, bilo je osam omanskih polaznika te nastavnik letenja u ulozi časnika za vezu i koordinatora obuke. Obuka se provodila na avionima Pilatus PC-9M. Riječ je o nastavku školovanja na komercijalnoj osnovi. Obučni ciklus obuhvaća temeljno i akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje. Najboljem polazniku, poručniku Omaru Yasseru Al Maqbaliju, uručena je i nagrada Ministarstva obrane. S druge strane, i predstavnici RAFO-a su uručenjem nagrada zahvalili hrvatskim nastavnicima iz Eskadrile aviona te drugim pripadnicima 93. zb i Središta za obuku koji su sudjelovali u obučnom ciklusu.
“Ovo je omansko-hrvatski projekt u koji su obje strane uložile zajedničke napore, pokazujući težak rad i profesionalnost. Partnerski pristup rezultirao je uspješnim završetkom obuke bez ikakvih incidenata. Koristim priliku kako bih izrazio zahvalnost pilotima, zrakoplovnim tehničarima, nastavnicima letenja i svim ostalim koji su sudjelovali u obuci, posebno polaznicima koji su uspješno završili program letačke obuke i opravdali povjerenje naših nastavnika letenja i povjerenje svoje zemlje,” istaknuo je brigadni general Mato Mikić u prigodnom govoru.
Brigadir Said Al Bimani istaknuo je da na polaznike ne gleda samo kao na pilote, nego i kao na buduće zapovjednike i donositelje odluka. “Vrlo smo zadovoljni kvalitetom obuke u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, to smo znali i vidjeli od samog početka,” rekao je brigadir, naglasivši da se kvaliteta ogledala i u instruktorima i u svim segmentima rada tijekom obuke.
Brigadir Branko Plazanić, zapovjednik Pilotske škole Središta za obuku HRZ-a i PZO-a “Rudolf Perešin”, zahvalio je polaznicima i nastavnicima na izvanrednom radu tijekom cijelog razdoblja školovanja. “Vi ste kompaktna skupina koja je postigla iznimno dobre rezultate,” poručio je pripadnicima RAFO-a te dodao da se nada da su se u Zadru i Hrvatskoj osjećali ugodno i dobrodošlo.
Pukovnik Željko Harapin, zapovjednik Eskadrile aviona, rekao je da je dan svečane promocije poseban za polaznike, dan kad im treba čestitati: “Obuka je bila vrlo intenzivna, bilo je lakših i težih dana, no na kraju smo postigli cilj: zaslužili ste svoja krila.”
U ime polaznika nazočnima se obratio natporučnik Abdulah Abdulrahim Al Farsi. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u obuci, a najviše nastavnicima, na pomoći, potpori i ohrabrivanju. “Teško smo radili za ovaj trenutak,” istaknuo je natporučnik Al Farsi, zaključivši da se pokazalo da oni koji su uporni uvijek dosegnu cilj.

Domagoj Vlahović, snimio Tomislav Brandt