Promocija trećeg naraštaja omanskih pilota

“Uspješan završetak letačke obuke još jednog naraštaja omanskih pilota potvrda je visokih standarda i sposobnosti koje je Eskadrila aviona HRZ-a i PZO-a razvila u školovanju pilota,” istaknuo je pukovnik Damir Barišić

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru održana je 16. prosinca promocija trećeg naraštaja pilota Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Sultanata Omana (Royal Air Force of Oman – RAFO) koji se školuju u Zemuniku. Promociji su nazočili zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika GS OSRH, zapovjednik omanske zrakoplovne baze “Masirah” i izaslanik zapovjednika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Sultanata Omana brigadir Naser Said Al Saaidi i drugi.
Brigadni general Miroslav Kovač istaknuo je kako je zajednički projekt rezultat napora, rada i profesionalnosti i omanske i hrvatske strane. “Upravo je partnerski pristup rezultirao uspješno provedenom obukom bez ijednog izvanrednog događaja,” naglasio je general Kovač. Također je uputio čestitke pilotima, zrakoplovnim tehničarima, nastavnicima letenja i ostalom osoblju koje je sudjelovalo u obuci omanskih pilota.
Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić istaknuo je kako je uspješan završetak letačke obuke još jednog naraštaja omanskih pilota potvrda visokih standarda i sposobnosti koje je Eskadrila aviona HRZ-a i PZO-a razvila u školovanju pilota. Naglasio je da za pilotsko zvanje nisu dovoljne samo sposobnosti i znanja, nego je to poziv pun izazova koji traži stalno usavršavanje i učenje.
Predstavnik Pilotske škole pukovnik Tomislav Pušnik osvrnuo se na postignute rezultate svih uključenih u dosadašnje školovanje omanskih pilota i naglasio važnost međusobnog uvažavanja i suradnje bez kojih rezultati ne bi bili na tako zavidnoj razini.
Prigodnim riječima nazočnima se obratio i brigadir Naser Said Al Saaidi. Izrazio je zahvalnost pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na stručnosti i profesionalnosti koje su pokazali tijekom provedbe letačke obuke. Istaknuo je kako su omanski polaznici imali priliku ne samo steći nova znanja i vještine koji će pridonijeti borbenoj spremnosti omanskog zrakoplovstva, nego i steći neprocjenjiva iskustva u svakodnevnim društvenim kontaktima i upoznati se s ovdašnjom kulturom i običajima.


U trećem je naraštaju omanskih pilota školovanje na avionu Pilatus PC-9 u 93. zb uspješno završilo osam polaznika. Letačka obuka obuhvaćala je šest razdjela: temeljno i akrobatsko, instrumentalno, navigacijsko, noćno i grupno letenje, kao i završnu kombinaciju svih profila obuke. U obuci omanskih polaznika sudjelovalo je 18 pilota Eskadrile aviona, koji su i ovaj put pokazali kako su u potpunosti osposobljeni za provedbu letačke obuke pripadnika stranih oružanih snaga.


OJI, Foto HRZ i PZO