Svečana promocija drugog naraštaja pilota iz Sultanata Omana

U Zadru je sredinom prosinca održana svečana promocija drugog naraštaja pilota iz Sultanata Omana koji su uspješno završili letačku obuku u Eskadrili aviona 93. zb HRZ-a i PZO-a u vojarni “Zemunik”. Školovanje je uspješno završilo deset omanskih pilota na avionu Pilatus. Svi su polaznici ostvarili nalet od 150 sati kroz šest razdjela letačke obuke. Treći će naraštaj omanskih pilota svoju letačku obuku započeti u veljači 2016…

U zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je 14. prosinca svečana promocija drugog naraštaja pilota iz Sultanata Omana koji su 8. prosinca uspješno završili letačku obuku u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni “Zemunik”. Uz brojne pripadnike 93. zb, promociji su nazočili načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Dražen Ščuri, zapovjednik omanske zrakoplovne baze “Masirah” i izaslanik zapovjednika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Sultanata Omana brigadir Naser Said Al Saaidi, predstavnik Islamske zajednice u RH imam Ćamil efendija Bašić te predstavnici Grada Zadra.
Pozdravljajući okupljene i čestitajući pilotima Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Sultanata Omana na uspješno završenoj letačkoj obuci na avionima Pilatus PC-9, načelnik GS OSRH rekao je: “Današnji je dan poseban i zauvijek će ostati u vašem sjećanju zato što ste ovdje, u Zadru, u Hrvatskoj, i službeno postali članovi ekskluzivnog kluba – kluba profesionalnih vojnih pilota.” General Lovrić također je čestitao i instruktorima koji su bili uključeni u obuku omanskih pilota jer su u vrlo kratkom vremenu stručno i iznimno uspješno prenijeli na polaznike svoja znanja, vještine i iskustvo.
General Ščuri naglasio je čestitajući i polaznicima i instruktorima kako su tijekom obuke koja je obuhvatila ostvarivanje 150 sati naleta svi demonstrirali visoku razinu stručnosti, motivacije i profesionalnosti te je obuka završila bez ijednog incidenta. Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Željko Harapin istaknuo je kako je uspješan završetak obuke potvrda visokih standarda i sposobnosti koje je Eskadrila HRZ-a i PZO-a razvila u školovanju pilota.
Brigadir Naser Said Al Saaidi zahvalio je pripadnicima OSRH na stručnosti i profesionalnosti koje su pokazali tijekom provedbe obuke. “Sa zadovoljstvom ćemo nastaviti izobrazbu nakon povratka u Oman, vlastitim snagama, zahvaljujući profesionalnosti koju je pokazala hrvatska škola pomažući nam da dosegnemo tražene standarde,” rekao je brigadir Al Saaidi naglasivši zadovoljstvo što su omanski polaznici imali priliku i upoznati se s ovdašnjom kulturom: “Postoje mnoge podudarnosti između hrvatske i omanske kulture. Parafrazirajući egipatsku poslovicu, kažem kako tko jednom proba hrvatsku vodu i udahne morski zrak, taj se uvijek vraća u Hrvatsku.”
Školovanje je uspješno završila druga generacija od deset omanskih pilota na avionu Pilatus. Svi su polaznici ostvarili nalet od 150 sati kroz šest razdjela letačke obuke (temeljno i akrobatsko, instrumentalno, navigacijsko, noćno i grupno letenje te završna kombinacija svih profila obuke), a svečanosti u Zadru nazočili su i pripadnici trećeg naraštaja omanskih pilota koji će obuku započeti u veljači 2016. godine.


Promocija u zadarskom HNK-u bila je prilika i za predstavljanje pilotskih kaciga oslikanih tehnikom zračnog kista (airbrush), autora Jurja Kovačevića, pilota i nastavnika letenja u 93. zb. “Ovo je moja prva izložba, a održana je u sklopu promocije povodom završetka obuke omanskih pilota – dijelom kako bi upotpunila svečanost same promocije, a dijelom i zato što su ih tijekom obuke koristili instruktori omanskih pilota,” rekao nam je u kratkoj izjavi autor koji u zb “Zemunik” godinama oslikava pilotske kacige.


Lada Puljizević, Snimio Josip Kopi