Vojni vremeplov

Prije 8 godina

9. siječnja 2009.
Povratak prvog HRVCON-a iz misije UNDOF

U vojarni “Bosut” u Vinkovcima 9. siječnja 2009. službeno su dočekane vojnikinje i vojnici, pripadnice i pripadnici prvog hrvatskog kontingenta u misiji UNDOF. Tijekom šest mjeseci u misiji na Golanskoj visoravni, 95 pripadnika naših Oružanih snaga izvršilo je oko 1000 različitih ophodnji, pješačkih i motoriziranih, oko 200 stalnih i privremenih promatračkih postaja i kontrolnih točaka, a usporedno s redovitim dužnostima provodili su i obuku održavanja borbene spremnosti.


Prije 6 godina

10. siječnja 2011.
Vrhunski sportaši na služenju vojnog roka

U vojarni u Požegi 10. siječnja 2011. počelo je dragovoljno služenje vojnog roka za vrhunske sportaše koji su s MORH-om, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, potpisali Ugovor o službi u OSRH. Od 20 vrhunskih sportaša koji su potpisali ugovor, njih 16, među kojima i četiri žene, prošlo je obuku dragovoljnog služenja vojnog roka, dok su četiri kandidata već prije odslužila vojni rok. Iako je većini to bio prvi susret s vojskom, uspješno su svladali velik dio temeljnih zadaća koje mora poznavati svaki vojnik.


Prije 3 godine

10. siječnja 2014.
Sporazum o ustrojavanju novih vojnih studija

Predstavnici Vlade Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu potpisali su 10. siječnja Sporazum o ustrojavanju posebnih studijskih programa za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske. Tako su od rujna akad. god. 2014./2015. novi sveučilišni studiji Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo primili prve polaznike, nakon što je za upis na njih pokazan iznimno velik interes tadašnjih maturanata.


Prije 2 godine

Prosinac/siječanj 2014./2015.
Prvi naraštaj pilota iz Sultanata Omana završio letačku obuku

Drugi naraštaj pripadnika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Sultanata Omana (RAFO), koji je činilo 12 polaznika, počeo je 16. siječnja 2015. školovanje za pilote na avionu Pilatus PC-9M u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni “Zemunik”. Dolaskom drugog naraštaja pilota iz Sultanata Omana nastavljen je obučni ciklus koji je započeo u ožujku prethodne godine. Prvi naraštaj omanskih pilota uspješno je završio školovanje u prosincu 2014., a dolazak drugog naraštaja bila je potvrda uspješno provedene obuke s prvom skupinom.


SVIJET:
9. siječnja 1951. – U New Yorku službeno otvoreno sjedište Ujedinjenih naroda.
7. siječnja 1992. – Avion JNA oborio je kod Novog Marofa helikopter s promatračima iz Europske zajednice. Poginulo je svih pet osoba koje su se nalazili u helikopteru.
31. prosinca/1. siječnja 1992./1993. – Službeno je prestala postojati Čehoslovačka. Njezine su sljednice Češka i Slovačka.


Pripremila: Petra Kostanjšak