Završni test sposobnosti i preciznosti

Specijalistička vojna obuka za tenkiste počela je početkom listopada, a 14. prosinca na slunjskom je poligonu održano završno bojno gađanje. Za mlade vojnike, njih 40, to je bio događaj prepun adrenalina, strepnje, ali, više od svega, točnih pogodaka

Polaznici specijalističke vojne obuke za tenkiste, koji se od početka listopada pripremaju za zadaće ciljača i vozača tenkova M-84, proveli su 14. prosinca na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kraj Slunja završni test svojih sposobnosti – bojno gađanje iz svih tenkovskih oružja: iz topa 125 mm, PKT-a i NSV-a 12,7. Bio je to predzadnji tjedan obuke u kojoj su mladi vojnici, uz pomoć svojih iskusnih instruktora iz Obučne bojne Pješačke pukovnije ZOD-a “Fran Krsto Frankopan” te instruktora pridodanih iz Tenkovske i Oklopne bojne GOMBR-a, svladavali moćne strojeve i, konačno, brojnim uspješnim pogocima u mete jasno dokazali svoju vještinu i spremnost.
Natporučnik Zdenko Valjetić, zapovjednik 3. obučne satnije Obučne bojne Pješačke pukovnije, i sam tenkist s 22 godine iskustva, objašnjava što je sve 40 polaznika obuke – 22 ciljača i 18 vozača tenka, trebalo proći prije nego što su pristupili bojnom gađanju. “Morali su završiti dragovoljno služenje vojnog roka. Specijalistička vojna obuka za njihove dužnosti počela je 4. listopada i obuhvaćala je tri razdoblja. Prvo je trajalo dva tjedna i tijekom njega trebali su obnoviti znanja svojih općih vojnih zadaća. U drugom, koje je trajalo osam tjedana, stjecali su specijalistička znanja, odnosno upoznavali su se s tenkom M-84 za obavljanje svojih dužnosti vozača i ciljača. U tom razdoblju naučili su voziti tenk, naučili su se služiti uređajima na mjestu ciljača, i konačno, obavili su školska gađanja na rednom broju 1, 3, 5 i 7. Sad, u jedanaestom tjednu obuke, trebaju provesti bojno gađanje i njemu nazočimo. Slijedi im još tjedan obuke u kojem će razdužiti opremu, dobiti zaključne ocjene i sl., nakon čega će im biti uručena rješenja o mjestima na koja će ubuduće biti raspoređeni, odnosno rješenja o mjestima postavljenja. Ovo je bojno gađanje zapravo završetak njihove obuke, to je za njih kao tenkiste neka vrsta mature koju polažu i nakon koje su spremni raditi taj posao,” objašnjava natporučnik Valjetić dok s osmatračnice istodobno nadzire točnost pogodaka mladih posada.
A pogodaka je bilo puno, jednako kao i adrenalinskog uzbuđenja, ali i sreće polaznika specijalističke obuke kojima su, u tjednu nakon uspješno provedenog završnog gađanja, uručene ocjene i rješenja o mjestima postavljenja na kojima će ubuduće raditi.
Narednik Mario Galić, instruktor oklopništva u Obučnoj bojni Pješačke pukovnije, 3. obučna satnija, pod čijim se budnim okom gađanje odvijalo, nije krio zadovoljstvo. Svaka je tenkovska posada gađala iz topa i PKT-a, trima projektilima u tri mete. Narednik Galić na kraju je zaključio: “Iznimno sam zadovoljan svim što su polaznici pokazali, zadovoljan sam tim kako su bili motivirani, kako su nas slušali i pamtili sve što smo od njih tražili.”


natporučnik Zdenko Valjetić, zapovjednik 3. obučne satnije Obučne bojne Pješačke pukovnije

Bio sam u tenku 22 godine i sad, na kraju obuke, mogu reći da sam zadovoljan – i gledajući rezultate gađanja i broj pogodaka, ali i što se tiče zalaganja i volje koje su polaznici pokazali. Motivacija im je izrazito visoka. Biti dobar tenkist sklop je nečega što mi je teško objasniti, to treba voljeti. Kad prvi put uđete u tenk doživite šok: toliko je tih uređaja i mehanizama kojima treba naučiti rukovati u vrlo kratkom vremenu. Jako sam zadovoljan jer dovesti ih do razine znanja i vještine koje danas pokazuju znači dovesti ih do razine na kojoj su operativno sposobni vojnici.
U radu s njima, osim nas, sudjelovali su i dočasnici pridodani iz STO-a te iz Tenkovske bojne i Oklopne bojne GOMBR-a. Zapovjednici desetina sudionici su Domovinskog rata, dakle ljudi koji su iskusni i stvarno sve dobro znaju.


narednik Mario Galić, instruktor oklopništva u Obučnoj bojni Pješačke pukovnije, 3. obučna satnija
Današnje bojno gađanje vrhunac je cjelokupne obuke koju smo provodili s polaznicima specijalističke vojne obuke na tenku M-84. Svaka posada ima tri projektila, a gađaju se tri cilja, iz topa i PKT-a. Ovo je događaj na kojem sve ono što su naučili tijekom zadnja tri mjeseca trebaju pokazati.
Kao instruktor iznimno sam zadovoljan svim što su polaznici pokazali, zadovoljan sam kako su nas slušali i pamtili sve što smo im govorili i pokazivali. Naučili su sve što je trebalo i dobri su.


vojnik Dominik Budisavljević
Ovdje sam na specijalističkoj vojnoj obuci za mjesto ciljača na tenku. Obuka je pri kraju. Danas smo imali bojno gađanje koje je prošlo u najboljem redu i zadovoljan sam. Ima u tome dosta adrenalina, dobar je osjećaj biti u tenku i gađati. Imali smo izvrsne instruktore koji su nas svemu naučili i za sve nas pripremili. Što se tiče složenosti čitavog obučnog procesa, za mene tu nije bilo iznenađenja: moj je otac bio u vojsci, znam što je vojska, upoznat sam s tim i očekivao sam da će biti zahtjevno. Nakon završetka obuke bit ćemo raspoređeni u postrojbe, ja ću vjerojatno u Đakovo, i nastavljam graditi vojnu karijeru.


vojnik Ante Bilić
Danas smo imali bojno gađanje iz tenka M-84. Na obuci sam za vozača i osjećaj je neopisiv. Koliko god sam iz priča slušao kako je voziti tenk – sasvim je poseban osjećaj to doživjeti. Adrenalina i strepnje bilo je dok smo čekali svoj red, ali kad smo krenuli sve je nestalo i ostala je samo zapovijed i zadaća koju treba izvršiti. Znali smo da će obuka biti naporna, da ćemo morati puno učiti, ali isplatilo se i upornim smo radom postigli što smo željeli. 


Lada Puljizević, Snimio Tomislav Brandt