Svečano obilježena 25-obljetnica formiranja OS RH i Dana HkoV-a

Postrojavanjem pripadnika OS RH, MUP-a i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata svečano obilježen Dan OS RH i Dan HKoV-a

Mimohodom svečanih postroja i ratnih zastava postrojbi OSRH-a na stadionu u Kranjčevićevoj, danas 28. svibnja 2016. godine, održana je središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske. Svečanosti su prisustvovali Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH-a Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar obrane Josip Buljević, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov te ostali visoki uzvanici, kao i građani koji su s tribina promatrali svečanost.

Početak svečanosti obilježilo je ispaljivanje 25 počasnih topničkih plotuna sa RŠC Jarun koje se moglo vidjeti na ekranima, a stadion u Kranjčevićevoj preletjela su i tri hrvatska borbena zrakoplova Mig-21 u čast svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata.

Nakon što je predsjednica RH dala odobenje za početak, na stadionu se postrojilo 16 svečanih postroja.  Pred okupljenima predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je vrijeme stvaranja samostalne i međunarodno priznate Republike Hrvatske, njezine obrane  i oslobađanja jedinstveno u našoj povijesti te kako su mnogi među prisutnima imali čast i povlasticu biti sudionicima i svjedocima toga istinski povijesnog vremena. 

„Dana 28. svibnja 1991. bio je veliki povijesni dan. Postrojena pred svojim predsjednikom, hrvatska je vojska bila jedna i jedinstvena. Morali  smo proći težak i pogibeljan put do svoje slobode i međunarodno priznate samostalnosti, a presudan doprinos tome dale su naše OSRH, utemeljene na današnji dan prije 25 godina“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala da su hrvatske oružane snage u iznimno kratkom vremenu stasale do organizirane i uvježbane vojne sile. „Hrvatska  je članica EU i NATO-a te uvažen subjekt na međunarodnoj sceni.  U svim međunarodnim misijama hvatski vojnik je iznimno cijenjen, ne samo zbog vojničkih znanja i vještina, već i zbog ljudskih vrlina. OS RH i danas imaju veliki ugled u društvu i povjerenje hrvatskog naroda, a ja ću raditi na tome da se to povjerenje i ugled ne samo očuvaju nego i povećaju“, zaključila je predsjednica u svom obraćanju. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner istaknuo je veliku važnost smotre Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj prije 25 godina. „Smotra ZNG-a na stadionu NK Zagreb pred oko 15 tisuća ljudi bila je tada nepohodno važna jer je dala potrebnu nadu hrvatskom narodu da se može obraniti od postojećih prijetnji  daleko nadmoćnijeg  neprijatelja, da ima svoje oružane snage i da one imaju svoje unifome jer su to bile prve uniforme naših snaga“, rekao je Reiner i naglasio da je tada izravan prijenos smotre na Hrvatskoj televiziji ohrabrio i potaknuo motivaciju hrvatskog stanovništva te je upravo zato taj dan proglašen Danom OS RH-a i Hrvatske kopnene vojske.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković rekao je kako su hrvatske oružane snage bile sastavljene od Hrvata  iz domovine i dijaspore koji su zajedničkim trudom i doprinosom uspjeli pobijediti u ratu za slobodu i neovisnost. „Hrvatska vojska je pobjednička vojska, a hrvatski narod je pobjednički narod. Nakon pobjede nastavili smo graditi naše oružane snage i Hrvatska je danas važna članica NATO-a i najmlađa članica EU. Od zemlje koja je 90-ih tražila pomoć drugih, postali smo aktivni subjekt izgradnje globalne sigurnosti“, istaknuo je premijer Orešković.

Mnistar obrane Josip Buljević ovaj je svečani dan nazvao danom za povijest, trenutkom za ponos i  razlogom za nadu. „Čestitam vam vaš dan, Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske. Prije 25 godina na ovom istom mjestu prvi predsjednik Republike Hrvatske Fanjo Tuđman uručio je ratne zastave postrojbama zbora narodne garde. Bilo je to u vremenu u kojem se mlada hrvatska država našla pred iskušenjem“, rekao je ministar Buljević u svom obraćanju. „Ovom prigodom se prije svega sa zahvalnošću moramo prisjetiti svih naših prijatelja branitelja koji su za obranu  domovine založili svoje živote. Zahvaljujući našim braniteljima stvorili smo vojsku koja je prvi put u hrvatskoj povijesti pod vodstvom predsjednika Tuđmana bila bitke za suverenu i slobodnu Hrvatsku. Stvorili smo našu vojnu silu u ratu, izgrađivali je u miru i transformirali smo oružane snage prema novim zahtjevima. Pripadnici pobjedničke vojske danas su širom svijeta cijenjeni  i poštovani kao pouzdani saveznici“, zaključio je ministar obrane.

Načelnik Glavnog  stožera OSRH-a general zbora Mirko Šundov čestitao je 25. obljetnicu ustrojavanja Oružanih snaga RH. „Početak stvaranja samostalne i neovisne Republike Hrvatske bio je obilježen agresijom i borbom hrvatskog naroda za nacionalnu opstojnost. Narod koji vjeruje, koji se bori za svoju slobodu i svoju domovinu ne može biti pobijeđen. Ustrojavanje pvih postrojbi u okviru Zbora narodne garde pokazalo je odvažnost, odlučnost i uspješnost organiziranja oružane sile što je dovelo do obrane i zaustavljanja napredovanja agresora na bojištima od Vukovara pa do Dubrovnika. Nakon toga hrvatska vojska se još bolje organizira, oprema i osposobljava i uspješno provodi oslobodilačke operacije. Nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja OS RH su se preustrojile  u manje brojnu , ali efikasnu i profesinalnu organizaciju koja se uspješno integrirala u NATO i EU“ istaknuo je načelnik GS OSRH-a general Šundov. 

Svečanost obilježavanja Dana oružanih snaga RH i Dana HKoV-a nastavljena je na zagrebačkom Jarunu. Pred visokim uzvanicima i brojnim posjetiteljima, u okviru prigodnog programa, predstavljen je djelić impresivnih sposobnosti pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova. Publika je tako imala prilike vidjeti padobranske skokove pripadnika specijalnih snaga koji su iskakali iz helikoptera Mi-171Sh, te  je na kraju jedan od padobranaca, pripadnik ZSS-a, stožerni narednik Zlatko Vicencinović, doskočio pred svečanu tribinu i predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović uručio zastavu Republike Hrvatske.

U nastavku programa predstavljene su sposobnosti borbenih ronioca, pripadnika 2. Grupe specijalnih snaga, ZSS je demonstrirao neke od tehnika i procedura iz bliske borbe, kao što su prikaz upada u prostoriju i izvođenje tehnika tranzicije prema sekundarnom oružju, prikaz reakcija prilikom iznenadnih napada, obrane improviziranim predmetima ili goloruka borba protiv jednog ili više napadača.

Pripadnici Specijalne policije MUP-a demonstrirali su situacije napada na štićenu kolonu i reakcije zaštitnog tima zaduženog za odbijanje napada i postupanje u takvim situacijama.

Snažan pljesak i ovacije okupljenih izazvao je nastup akrobatske skupine „Krila Oluje“ iz sastava Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. U devetminutnom nastupu, šest pilota u avionima Pilatus PC-9M prikazalo je dio svog letačkog programa po kojem su postali svjetski poznati: petlju, desni zaokret, bačvasti valjak, desnu kosu petlju, vertikalni valjak i kovit, pojedinačne valjke, trostruko ogledalo te završni razlaz.

U okviru programa na Jarunu predstavljen je i TT zbor tehnike i naoružanja, borbene i neborbene tehnike te demonstracija sposobnosti i vještina pripadnika OSRH I MUP-a. Izloženi su eksponati Vojnog muzeja, prezentiran je progam „Kadet“ i studijski programi HVU-a, Hrvatska vojna glasila predstavila su svoja tiskovna, video i cd izdanja, a u nastavku programa, u 17 sati, održat će se koncert Orkestra OSRH i Klape Sv. Juraj HRM-a i gostiju.

P.Kostanjšak, L.Puljizević

Foto: T.Brandt, J.Kopi