Svečano obilježena 25. obljetnica HVU-a “Dr. Franjo Tuđman”

Središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održana je 20. prosinca u Velikoj dvorani Časničkog doma na HVU-u
Svečanosti je nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Davor Romić, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić, predstavnici sveučilišne zajednice te ostali visoki civilni i vojni uzvanici. Svečanosti su, uz bivše i sadašnje djelatnike HVU-a, nazočili i članovi obitelji hrvatskih velikana čija imena nose sastavnice HVU-a: obitelji Tuđman, Bobetko, Zadro, Matijaš i Tomljanović.
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što kao vrhovna zapovjednica OSRH može čestitati 25. obljetnicu osnivanja Učilišta, koje od 2015., kako je naglasila: “Primjereno nosi ime prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana, vizionara hrvatske državnosti.” “Takvo vizionarstvo neka i vama na HVU-u bude misao vodilja. Na vama je golema odgovornost za buduće naraštaje Oružanih snaga, a time i za budućnost naše domovine,” rekla je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši važne promjene koje su se dogodile na HVU-u zadnjih godina s razvojem i akreditacijom sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Dodala je kako vjeruje da će se taj proces nastaviti jednakom, ako ne i većom brzinom, jer predstavlja istinsku dodanu vrijednost sustava vojne izobrazbe.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u ime predsjednika Vlade RH i u svoje ime čestitao je 25. obljetnicu osnutka HVU-a i njegova doprinosa u jačanju razvoja hrvatskih Oružanih snaga i Ministarstva obrane. “Uloga Hrvatskog vojnog učilišta iznimno je važna u stvaranju suvremenih hrvatskih Oružanih snaga,” istaknuo je ministar te dodao da Učilište i dalje mora pratiti trendove i razvoj tehnologije, prilagođavati svoje programe i sadržaje uz primjenu najboljih svjetskih iskustava. “HVU je danas u novoj fazi razvoja jer imamo obrazovni sustav povezan sa sveučilišnom zajednicom i usklađen s bolonjskim procesom. Pokazali ste da ste spremni na nove izazove, razvijajte se i dalje, i ono što je važno, danas u svjetlu brzih promjena, prilagođavajte se,” zaključio je ministar i pritom poželio puno uspjeha u budućem radu.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov čestitao je te istaknuo kako je tijekom 25 godina HVU izrastao u odgojno-obrazovnu instituciju na koju su svi ponosni. “Danas, zahvaljujući osposobljavanju polaznika na HVU-u, naši pripadnici širom svijeta stoje rame uz rame s pripadnicima savezničkih i partnerskih oružanih snaga u operacijama i misijama potpore miru, uspješno provodeći zadaće na temelju suvremene obuke i iskustava iz Domovinskog rata,” naglasio je general Šundov. U svojem je obraćanju general-pukovnik Slavko Barić uputio iskrene čestitke svima koji su sudjelovali u procesu stvaranja HVU-a i svima koji nastavljaju izgradnju započetog te transformaciju HVU-a kao suvremene sastavnice sveučilišne zajednice. “HVU je danas jedinstvena organizacija u Republici Hrvatskoj posvećena izobrazbi kadeta i cjeloživotnom obrazovanju vojnih osoba. Sljedeći korak treba biti pretvaranje HVU-a u krovnu instituciju za edukaciju profesionalnog osoblja na svim područjima nacionalne sigurnosti,” poručio je general Barić te još jednom zahvalio svim dosadašnjim i sadašnjim djelatnicima HVU-a na njihovu doprinosu.
U sklopu svečanosti uručena su odlikovanja, nagrade i pohvale. Uoči samog početka prigodnog programa, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović svečano je otvorila Kadetski klub.

Petra Kostanjšak, foto Stjepan Brigljević