Svečano otvoren kongresni centar

MORH, OSRH i Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman“ otvorenjem Kongresnog centra dobili su jedinstveno mjesto za održavanje konferencija i drugih okupljanja takvog tipa, uz korištenje trenutačno najnaprednijih multimedijskih i tehničkih sustava podrške

Svečanost otvorenja Kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu održana je 31. kolovoza 2023. Nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministri u Vladi RH i drugi. U sklopu svečanog otvorenja Kongresni centar blagoslovio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH.

S obzirom na to da Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska nisu imali adekvatan prostor za organizaciju i održavanje većih domaćih i međunarodnih konferencija koji udovoljavaju današnjim standardima, a koji uključuju održavanje i NATO-ovih ili EU-ovih klasificiranih sastanaka, seminara ili poslovnih susreta, tijekom 2020. godine započet je projekt rekonstrukcije i opremanja Časničkog doma (objekt 62) u moderni multifunkcionalni kongresni centar. Zbog potresa u ožujku i prosincu 2020., radovi rekonstrukcije obuhvatili su cjelovitu konstrukcijsku obnovu koja se odnosi na ispunjavanje temeljnog zahtjeva u pogledu mehaničke otpornosti i stabilnosti građevine, te izvođenje svih završno-obrtničkih i instalaterskih radova.

Radovi rekonstrukcije i opremanja Kongresnog centra završeni su u svibnju 2023. i zgrada udovoljava svim standardima u pogledu sigurnosti te pruža izvrsne uvjete za boravak i rad te bolju kvalitetu korištenja prostora. Ukupna vri- jednost investicije iznosila je 7,6 milijuna eura (57,26 milijuna kuna). Iz Fonda solidarnosti EU-a financiran je dio konstrukcijske obnove potresom oštećenih građevina u iznosu oko pola milijuna eura, a ostatak je financiran iz proračuna Ministarstva obrane. Ukupna kvadratura dvorana, uredskih prostora, sanitarija i komunikacijskog prostora je 4400 m² te dodatno 2300 m² tehničkog negrijanog prostora.

U sklopu projekta izvršeno je i opremanje namještajem svih prostora građevine te obuka predstavnika korisnika za upravljanje ugrađenim sustavima i održavanje građevine. Uspješno je izvršen tehnički pregled izvršenih radova 17. svibnja 2023. i ostvareni su svi uvjeti za primopredaju građevine korisniku, HVU-u “Dr. Franjo Tuđman“, Zagreb. Zbog prilagođenosti različitim postavima, dvorane su idealne za organizaciju domaćih i međunarodnih konferencija, seminara, poslovnih susreta, simpozija, edukacija, sportskih događanja te drugih protokolarnih događaja. Ovim su projektom MORH, OSRH i Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman“ dobili jedinstveno mjesto za održavanje konferencija i drugih okupljanja takvog tipa, uz korištenje trenutačno najnaprednijih multimedijskih i tehničkih sustava podrške.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković na otvorenju Kongresnog centra istaknuo je: “Čestitam ministru Banožiću na ovom postignuću i ulaganju vrijednom sedam milijuna eura, velebnom Kongresnom centru na Črnomercu, čime Sveučilište obrane i sigurnosti i Hrvatska vojska dobivaju prestižne prostore za odvijanje nastave, brojnih stručnih simpozija, obrazovnih ciklusa i konferencija koji se i inače odvijaju u okviru Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.“ Kazao je također kako je Hrvatska vojska stup države, naših institucija, našeg naroda i našeg društva i zato je cijeli obrazov- ni segment, koji je s kreiranjem Sveučilišta obrane i sigurnosti, pokušaj da dignemo na višu razinu sve ono što se u pogledu obrazovanja hrvatskih vojnika i časnika i obrazovanja časnika iz drugih država učinilo u proteklih tridesetak godina.


“Uistinu je impresivno svjedočiti transformaciji nekadašnjeg Časničkog doma u moderan multifunkcionalan Kongresni centar koji će koristiti Hrvatska vojska i Sveučilište obrane i sigurnosti ‘Dr. Franjo Tuđman’,“ rekao je ministar obrane Mario Banožić istaknuvši uvjerenje kako će novi Kongresni centar biti mjesto održavanja brojnih uspješnih konferencija, seminara, simpozija i edukacija. “Ovim modernim Kongresnim centrom dobili smo jedinstveno mjesto koje će koristiti trenutačno najnaprednije tehno- logije i informatičke sustave. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 7,5 milijuna eura, a otvorenje Centra označava početak jedne nove etape u modernizaciji sustava vojnog obrazovanja, koji smatram temeljem za stvaranje moderne i uspješne vojske,“ istaknuo je ministar te dodao kako je početak rada Sveučilišta obrane i sigurnosti povijesni trenutak ne samo za sustav vojnog obrazovanja već i akademsku zajednicu u cijelosti. Rekao je također kako se na ovaj način stvaraju ključni uvjeti za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti te zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji projekta.


Pripremila: Janja Marijanović Šaravanja; Foto: Filip Klen