Svjetska elita u Abu Dhabiju

Nedavno završene vojne izložbe IDEX i NAVDEX u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zajedno su privukle čak 1235 domaćih i stranih tvrtki iz obrambene industrije sa svih kontinenata. Teško da je izostalo i jedno u svijetu relevantno ime. Bilo je noviteta i drugih zanimljivosti, posebno na području kopnenih sustava, a sklopljeni su i neki unosni poslovi…

Prvi IDEX održan je 1993., a s vremenom je izrastao u jedan od najuglednijih sajmova te vrste u svijetu. UAE i susjedne zemlje privlačno su tržište za brojne namjenske tvrtke (Foto: Hrvatska gospodarska komora)

Ovogodišnje 13. izdanje IDEX-a, najveće izložbe obrambene industrije na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, u tzv. MENA (Middle East and North Africa) regiji, održano je u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 19. do 23. veljače. Često se čuje procjena da će do 2020. godine zemlje MENA-e na obranu izdvajati oko 180 milijardi dolara, što je tvrtkama osnovna motivacija za izlaganje na IDEX-u.
Uz IDEX 2017, održana je četvrti put i izložba pomorske obrane i sigurnosti NAVDEX 2017 (Naval Defence Exhibition). S dijelom izložbenog prostora na rubu pristaništa, NAVDEX omogućuje i demonstracije te obilazak ratnih brodovaIzložbe su zajedno privukle čak 1235 specijaliziranih domaćih i stranih tvrtki iz obrambene industrije. Najveći svjetski proizvođači grupirani su u nacionalne paviljone, od kojih je površinom prednjačio njemački (4500 m²), pratili su ga turski, kineski, francuski, američki i ruski.

Minobacač u kontejneru
Što se tiče noviteta, finska Patria predstavila je prvi u svijetu minobacački sustav 120 mm integriran u kontejner. Patria Nemo uključuje svu opremu potrebnu za minobacačku poslugu u jednom paketu. Pruža zaštitu za posadu i služi kao spremnik za streljivo, a ima vlastiti agregat i klimatizacijski uređaj. Uz pristupni, ima i otvor koji služi kao izlaz u nuždi. Kontejner je proizvod tvrtke Nokian Metallirakenne Oy, a Patria ugrađuje minobacač i sve potrebno za njegovo funkcioniranje: računalo, kontrole, kabele i sjedala. Prilikom prijevoza može se u cijelosti skriti ceradom.
Kupac može odabrati NBK sustav za filtriranje kao i željenu balističku zaštitu, izrađenu od čeličnih ploča ili keramičkog oklopa. Visokootporna čelična oplata debljine od 8 do 10 mm dodaje se na kontejner odnosno oko njega, što povećava masu za tri tone. U kontejner se može spremiti sto minobacačkih mina (trenutno-fugasne, dimne, osvjetljavajuće). Domet je 10 km. Kupola je električna i okreće se u svih 360 stupnjeva, a zauzima elevaciju od –3 do +85 stupnjeva. Ima sposobnost istodobnog djelovanja više projektila na jedan cilj MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact). Poslugu čine tri člana, i to ciljač/zapovjednik te dva poslužitelja. Osnovna je prednost Patria Nemo kontejnera pojednostavnjena mobilnost, koja je jedinstvena za minobacačke sustave tog kalibra.

Na otvorenju IDEX-a našla se i hrvatska zastava. Naša se obrambena industrija predstavila zahvaljujući dobro poznatim, ali i nekim tvrtkama koje su prvi put došle u UAE (Foto: Hrvatska gospodarska komora)

Nadograđeni AMV
Kontejner se može lako postaviti na brodove ili na vozila i djelovati s njih, kao i s tla, što je odlično rješenje za zaštitu vojne baze. Može se kupiti i kao zasebna cjelina, bez oružja, što je isplativo postojećim korisnicima minobacača Nemo (Saudijska Arabija i UAE).
Patria je predstavila i novu inačicu oklopnog modularnog vozila na kotačima AMV 28A. Riječ je o nadograđenoj inačici vozila 8 x 8. Novo vozilo ima produljeno tijelo i poboljšanu zaštitu, a opremljeno je i daljinski upravljanom oružnom stanicom Kongsberg MCT-30 s topom 30 mm Bushmaster MK44 montiranim u kupoli. Na krovu kupole nalazi se daljinski upravljana oružna stanica Protector M153 OWS sa strojnicom 12,7 mm M2HB i protuoklopnim sustavom Javelin.

Ukrajinska premijera
Nove je zanimljivosti prikazala i Ukrajina: Bogdan Corporation razvio je novo višenamjensko oklopno vozilo za sve terene koje je premijeru imalo na IDEX-u. Bars-8 koristi podvozje vozila Dodge Ram 4 x 4 koje omogućuje visoku mobilnost. U inačici oklopnog prijevožnjaka može prevoziti deset vojnika, uključujući zapovjednika, vozača i ciljača. Bars-8 može biti opremljen širokim rasponom oružnih sustava, uključujući otvorenu krovnu ručnu kupolu ili daljinski upravljanu oružnu stanicu koja se može naoružati strojnicom do kalibra 12,7 mm. Vozilo ima 6,7 litreni turbodizelski motor Cummins od 385 KS i postiže najveću brzinu na cesti od 110 km/h. Ukupna borbena masa vozila iznosi 8,5 t, a nosivost 2 t. Protuminska i balistička zaštita u skladu je sa STANAG-om 4569, razinom 2.
Državna tvrtka Kharkiv Morozov Machine Building Design Bureau (KMDB) predstavila je novu inačicu borbenog prijevožnjaka BTR-4 s naoružanjem koje mu povećava paljbenu moć. Inačica povećava obitelj vozila na kotačima konfiguracije 8 x 8, koja je trenutačno u serijskoj proizvodnji. Novi je prototip naoružan daljinski upravljanom oružnom stanicom BM2-30 koja ima dva automatska topa 30 mm, zatim spregnutom strojnicom 7,62 mm i dvjema protuoklopnim raketama. Takva koncepcija omogućuje povećanje gustoće paljbe i bitno poboljšava vjerojatnost pogađanja prvim metkom.

Češki SVLR Vampir nadograđena je inačica izvornog RM-70 nekadašnje čehoslovačke vojske, odnosno teža inačica poznatog BM-21 Grad (Foto: Excalibur Army)

Teško naoružani Fantomi
Ukrajinska državna tvrtka SpecTehnoEksport predstavila se najnovijim besposadnim višenamjenskim vozilom Fantom. Riječ je o daljinski upravljanom vozilu koje se koristi za različite namjene: izviđanje, paljbenu potporu, prijevoz ozlijeđenih, održavanje, kao izvor napajanja (kako bi se osvijetlio prostor ispred vozila), za opskrbu streljivom… Može biti opremljeno različitim vrstama strojnica, kao i protuoklopnim oružjem velike preciznosti Barrier. Potonje je laserski navođeno, a postiže najveći domet od 5000 m. Tandem visokoeksplozivna protuoklopna bojna glava (HEAT) služi za neutraliziranje oklopnih vozila opremljenih eksplozivnim reaktivnim oklopom (ERA). Testno gađanje teškom strojnicom 12,7 mm, provedeno na vojnom poligonu, pokazalo je visoku razinu pogađanja različitih ciljeva u pokretu i iz mjesta u različitim vremenskim uvjetima. Platforma ima pogon 6 x 6 preko hibridnog motora, neovisni ovjes te hidraulički sustav kočenja što osigurava visoku razinu performansi izvan ceste, čak i na pijesku. Fantomom se upravlja preko sigurne radiostanice s najvećim dometom deset kilometara od operatera ili preko optičkog kabela do pet kilometara udaljenosti od operatera.

SVLR iz Češke
Češki Excalibur Army pokazao je svoj novi samohodni višecijevni lanser raketa (SVLR) RM-70 Vampir 4D. Posrijedi je nadograđena inačica izvornog RM-70 bivše čehoslovačke vojske, odnosno teža inačica poznatog BM-21 Grad. U odnosu na prethodnika, koji je uveden 1972. godine, ima poboljšane taktičko-tehničke značajke. Excalibur nudi Vampir “kao moderan sustav s visokom borbenom učinkovitosti i primjerenom cijenom”. Dizajniran je kako bi se koristio protiv grupe pješaštva, topničkih oružja, motoriziranog pješaštva, tenkova i drugih borbenih vozila. Raketni lanser s automatskim punjačem montiran je na novo podvozje Tatra Force 8 x 8. Oklopna kabina ima ugrađenu zaštitu od biološkog i kemijskog oružja te omogućuje instalaciju dodatne balističke zaštite. Ciljanje se vrši i neovisnom ciljničkom napravom PG-1M. Paljba iz lansera može biti rafalna ili pojedinačna, a domet je 20,4 km. Masa vozila iznosi 25 t s kompletom od 80 raketa. S motorom od 270 kW, Vampir postiže najveću brzinu do 90 km/h uz najveći doseg oko 1000 km. Izgradnja prvog prototipa započela je u veljači, a uspješno testiranje provedeno je u listopadu 2015. godine. Dosad su proizvedene dvije kompletne bitnice, uključujući dva bitnička zapovjedna vozila i zapovjedno vozilo bojne. Vozila su povezana u vlastiti sustav za upravljanje paljbom, a svaka bitnica dolazi opremljena kompletom za prednjeg motritelja.

Inačica Patrijina oklopnog vozila AMV 28A s Kongsbergovom daljinski upravljanom oružnom stanicom MCT-30 s topom 30 mm (Foto: Patria)

Morska zmija
Njemački Rheinmetall Defence izložio je novorazvijeni pomorski višenamjenski topnički sustav Sea Snake-27. Riječ je o nasljedniku u svijetu poznatog MLG-27. Novi automatski top ispaljuje streljivo kalibra 27 x 145 mm. Optimiziran je za samoobranu broda protiv različitih standardnih ili asimetričnih prijetnji. Opremljen je vlastitim optoelektroničkim senzorom i daljinski upravljan. Obrambeni sustav u cijelosti je stabiliziran, a može djelovati samostalno ili integriran u centralni brodski sustav zapovijedanja i nadzora. Niske je siluete, lagan, a robustan, te jednostavan za integraciju na palubu. Krasi ga visoka brzina paljbe: više od 1600 metaka u minuti, te najveći učinkoviti domet do 4 km. Postoji mogućnost opremanja sustava Sea Snake-27 laserskim efektorom (topom). Morska zmija dizajnirana je, među ostalim, kao primarno oružje manjih površinskih brodova kao što su brzi napadački brodovi ili brzi ophodni brodovi. Može poslužiti i kao sekundarno oružje za veće brodove, počevši od korvete.
Osim mornaričkih, Rheinmetall je pokazao i druge skupine proizvoda: top 20 mm Fieldranger, prvi iz nove obitelji oružnih stanica za borbena vozila, Oerlikon automatski protuzračni top Mk3, NBK inačicu oklopnog vozila na kotačima Fuchs 2, tenk Leopard 2 PL, transportna vozila TGS i HX77, simulator Leopard Gunnery Skills Trainer, borbeno oklopno vozilo na gusjenicama Wiesel 2, simulacijski sustav Legatus…

Turska ponuda
Što se tiče turskih tvrtki, Roketsan je u Abu Dhabiju objavio tehnički opis novog balističkog raketnog programa imena Khan. Projektil Khan može se koristiti protiv visokoisplativih ciljeva, promjer mu iznosi 610 mm, ukupna masa 2500 kg, a masa bojne glave 470 kg. Može biti lansiran iz Roketsanovih oružnih sustava te drugih platformi, ali uz pomoć primjerenog sučelja i integracije.
Roketsanovi sunarodnjaci iz Otokara predstavili su najnoviju konfiguraciju borbenog prijevožnjaka Tulpar-S, opremljenog Başok daljinski upravljanom oružnom stanicom (RCWS) sa strojnicom 7,62 mm. Posadu čine dva člana, a prevozi osam vojnika. Masa vozila iznosi 15 t, a pokreće ga motor od 360 KS. Najveća brzina iznosi 70 km/h, a brzina plovidbe 6 km/h. Tulpar-S ima elektroničku arhitekturu, što ga čini lakšim za ponovnu konfiguraciju za različite borbene misije, kao i za integriranje novih tehnologija. Opremljen je gumenim gusjenicama, koje su ne samo lakše od konvencionalnih čeličnih, nego i znatno tiše, stvaraju manje vibracija te pružaju manji otpor prilikom okretanja. Prema Otokaru, Tulpar-S ima visoku razinu balističke i protuminske zaštite i s malo pripreme postaje amfibijsko vozilo. Tvrtka je pokazala i niz drugih oklopnih borbenih vozila u svojoj rastućoj floti, uključujući i najnovije Arma (6 x 6), te MRAP-ove Cobra II (4 x 4) i Kaya II (4 x 4).

Minobacački kontejner Patria Nemo uključuje svu opremu potrebnu za minobacačku poslugu u jednom paketu (Foto: Patria)

U društvu tenkova
Turska tvrtka FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. predstavila je novu generaciju borbenog oklopnog vozila Kaplan-20 koje se može operativno kretati zajedno s glavnim borbenim tenkovima te ima omjer snage i mase 22-25 KS/t. To mu omogućuje kretanje na svim terenima, a ima i amfibijske sposobnosti (ne treba pripremu, nego se može i zakrenuti i ići unatrag u vodi). Najveća brzina iznosi 70 km/h. Glavno je oružje top 30 mm, a pomoćno je spregnuta strojnica 7,62 mm. Borbeni prijevožnjak, osim tri stalna člana posade, prevozi i osam vojnika (s kupolom šest vojnika). Arhitektura vozila uključuje sustav zaštite protiv mina, protuoklopnih raketa i kumulativnih projektila. Osim toga, dosad su integrirani elektronički podsustavi zajedno s visokim performansama Power Packa, teškim ovjesom i gusjenicama što omogućuje nadogradnju vozila topom 105 mm.

Robotske mete
U Abu Dhabiju je izložbeni prostor imala i australska tvrtka Marathon Targets, prva i jedina u svijetu koja proizvodi autonomne robotske mete u ljudskom obliku, postavljene na podvozje besposadnog vozila na kotačima.
Robotske mete služe za obuku na suho, kao i za borbenu obuku uživo, tako što izgledaju, kreću se i ponašaju slično kao pravi ljudi. Njima se ne upravlja s pomoću joysticka, nego ih usmjerava vlastiti softver, u koji su unesene karakteristike borbenog djelovanja potencijalnog protivnika. Sustav ima senzore koji prepoznaju gdje se nalaze i druge mete dok se kreću na vojnom poligonu odnosno strelištu, čime se uvelike poboljšavaju vještine vojnika u gađanju u realnom okružju.
Spomenuti su roboti već u uporabi više vojski, uključujući američku vojsku i Marinski korpus, kao i vojsku UAE-a. Marathon mete služe za taktičke vježbe s bojnim gađanjem i vježbe manevra za razne borbene elemente, od pojedinačnih borbenih timova ili desetina sve do formacije veličine bojne.

Ukrajinski SpecTehnoEksport pohvalio se maketom najnovijeg besposadnog višenamjenskog vozila Fantom (Foto: UkrOboronProm)

Najnaprednije u klasi?
Američki je General Dynamics Land Systems (GDLS) prvi put pokazao svoje najnovije lako oklopno vozilo LAV 700 (Light Armored Vehicle), za koje u tvrtki kažu da je najnaprednije u klasi. Pokazana je konfiguracija zapovjednog vozila CP (Command Post), što je jedna od mnogih inačica koje su trenutačno u proizvodnji za neimenovanog stranog kupca. LAV 700 naprednija je inačica vozila LAV 6, razvijenog u skladu sa zahtjevima kanadske vojske. Kao i Stryker (8 x 8), koji koristi američka vojska, LAV 700 ima prepoznatljivu nadogradivu balističku zaštitu od eksplozije u vidu dvostrukog V tijela. Vozilo je opremljeno sjedalima za apsorbiranje udara i sustavom laserskog upozorenja. Naoružano je Kongsbergovom Protector daljinski upravljanom oružnom stanicom, koja ima obično stabiliziranu tešku strojnicu .50 M2HB i strojnicu 7,62 mm. S obiju se strana nalaze bacači dimnih kutija koje su spojene na laserske detektore. Visoka razina pokretljivosti omogućena je ugradnjom neovisnog hidropneumatskog ovjesa s promjenjivom kontrolom visine. Vozač može odabrati normalni, transportni ili visoki klirens (položaj u odnosu na tlo), pri čemu potonji osigurava bolju zaštitu od minsko-eksplozivnih sredstava. Kamere pružaju informacije o stanju oko vozila (situacijska svijest) u svih 360 stupnjeva, a otvorena elektronička arhitektura omogućuje brzu instalaciju novih podsustava. Osim CP inačice, postoji i ambulantna, borbeni prijevožnjak, vozilo paljbene potpore, protuoklopno, policijsko, izvidničko i logističko za popravak i izvlačenje.

Haubica na Humveeju
AM General, američki proizvođač legendarnog Humveeja, predstavio je AM General M1152A1 (4 x 4). Riječ je o inačici Humveeja, dakle visokomobilnom višenamjenskom vozilu na kotačima (HMMWV), ali s Mandus Hawkeye haubicom 105 mm MWS (Mobile Weapon System) integriranom na stražnjoj platformi vozila. Ta je haubica već bila instalirana na vozilu Mack Sherpa (4 x 4), američkoj inačici vozila Sherpa koje proizvodi Renault Trucks Defense. Hawkeye je razvila tvrtka Mandus, na temelju cijevi M20 koju masovno koristi američka vojska. Vozilo joj osigurava veliku pokretljivost, brzo zauzimanje i napuštanje paljbenog položaja (shoot and scoot), a helikopterom ili zrakoplovom lako se može prebaciti u područje operacije. Posadu čine četiri člana, a za razliku od teških haubica, ne zahtijeva veliku logističku potporu. Polje djelovanja iznosi 360 stupnjeva, a može zauzeti elevaciju od –5 do +72 stupnja. Kako bi se osigurala stabilna platforma pri djelovanju, na tlo se postavljaju četiri hidraulički upravljana stabilizatora (dva sprijeda i dva straga). Najveći domet ovisi o kombinaciji projektila i punjenja: s trenutno-fugasnim projektilom M1 najveći domet iznosi 11,6 km, a s raketno potpomognutim projektilom M913 povećava se na 19,5 km. Osim što je Hawkeye opremljen standardnim ciljničkim sustavom, ima i digitalni sustav za upravljanje paljbom FCS M9000. FCS uključuje Northrop Grummanov LN-270 inercijski navigacijski sustav, Weibel Scientificov radar, ciljnički sustav za izravno djelovanje MVR-700C, sustav za globalno pozicioniranje (GPS) i topnički zaslon za ciljača.

Jedna od IDEX-ovih međunarodnih premijera: ukrajinsko višenamjensko oklopno vozilo Bars-8 (Foto: Facebook/Bogdan Corporation)

Domaći aduti
Domaći izlagači također su predstavili svoje proizvode. Tawazun je izložio oklopno vozilo Rabdan koje je razvio Al Jasoor, zajednička tvrtka Tawazuna i Otokara UAE, podružnice turskog Otokara. Vojska UAE-a već dugo ima potrebu za novim vozilom kojim bi zamijenila gusjenična vozila BMP-3 (600 vozila). Inače, namjerava ih zamijeniti vozilima na kotačima konfiguracije 8 x 8. Potvrđeno je da je vojska UAE-e upravo na sajmu IDEX 2017 naručila 400 vozila Rabdan s ruskom borbenom kupolom Bahča (naoružana topom 100 mm 2A70, topom 30 mm 2A72 i strojnicom 7,62 mm PKT/PKTM).
S druge strane, na sajmu je potvrđeno da će vojska UAE-a naručiti čak 1500 oklopnih vozila Jais koja proizvodi domaći NIMR Automotive. Riječ je o novoj generaciji visokomobilnog oklopnog MRAP vozila koje osigurava potrebnu ravnotežu između paljbene moći i preživljavanja, a koristi se za moderne, konvencionalne i asimetrične operacije. Mogućnost preživljavanja posade povećana je zahvaljujući borbeno dokazanom sustavu zaštite posadne citadele, zaštiti od mina, improviziranih eksplozivnih naprava i balističkih prijetnji. Arhitektura vozila omogućuje opremanje različitom opremom i za različite misije. Može biti vozilo motoriziranog pješaštva, s ručnom kupolom ili daljinski upravljanom stanicom, služiti za izviđanje, ophodnje te logističke zadaće, a može poslužiti i kao ambulanto vozilo. Modularni dizajn u konfiguracijama 4 x 4 i 6 x 6 osigurava da se svi aspekti održavanja i popravaka mogu lako obaviti i na terenu.

Rheinmetallova premijera u UAE-u: Sea Snake-27, pomorski višenamjenski topnički sustav (Foto: Rheinmetall)

Novi BRDM
Bjeloruska tvornica Repair Plant izložila je moderniziranu inačicu sovjetskog izvidničkog vozila na kotačima BRDM-2 pod nazivom Kajman. Novi motor ugrađen je na stražnjem dijelu vozila, a koristi neovisan torzijski ovjes. Vozilo može postići najveću brzinu na cesti od 110 km/h, uz najveći doseg od 1000 km. U cijelosti je amfibijsko, s tim da umjesto jednog propelera koji ima izvorni BRDM-2, ima dva, montirana na svakoj strani na stražnjem dijelu. Bjeloruska tvrtka Volat predstavila je novo lako oklopno vozilo MZKT-490100, konfiguracije 4 x 4, mase 11 t i korisne nosivosti 1,5 t. Dizajnirano je kao platforma za razvoj specijaliziranih taktičkih vozila i može se koristiti kao borbeni prijevožnjak, zapovjedno, izvidničko, vojno, policijsko, logističko i sanitetsko vozilo. Postiže najveću brzinu od 105 km/h i najveći doseg od 1000 km. Tvrtka Minotor-Service debitirala je s novim Vitim lakim višenamjenskim amfibijskim oklopnim vozilima konfiguracije 4 x 4 i 6 x 6. Prema navodima tvrtke, oklopno tijelo štiti posadu od ručnih bombi, kao i od plastičnog eksploziva ekvivalenta 0,5 kg TNT-a. Neobična značajka Vitima je da može biti pripremljen za amfibijske operacije u manje od deset minuta, nakon čega se može kretati u vodi najvećom brzinom do 5 km/h.
Ruska je obrambena industrija prikazala 983 različita eksponata iz 38 tvrtki. Među ostalim, predstavljeni su modernizirani tenk T-90MS, naoružana borbena platforma za neposrednu paljbenu potporu tenkovskih postrojbi BMPT, oklopni transporter BTR-80/82A i modernizirano borbeno oklopno vozilo BMP-3M.

Foto: Hrvatska gospodarska komora

Hrvatski nastup
Hrvatske su tvrtke bile najbrojnije dosad. U organizaciji Hrvatske gospodarske komore stiglo je 16 izlagača: Galeb, Galko, Odjeća, Šešir, Kap-ko, DOK-Ing, Šestan-Busch te Agencija Alan koja je zastupala HS Produkt, INKOP, M ADLER D, JLM Perković, Scam Marine, Jelen Professional i Borovo. Tvrtka Brodosplit izlagala je zasebno na NAVDEX-u i predstavila, među ostalim, svoj najnoviji proizvod, obalno-ophodni brod.

Ivan GALOVIĆ