Svojim djelovanjem obilježio je povijesnu epohu

Ministar obrane Mario Banožić uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti generala Pavla Miljavca, bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora

“Sve nas je zatekla vijest o odlasku velikog čovjeka, generala i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca. Ne postoji način da se ublaži tuga kada odlaze naši najdraži, ali vjerujem kako je ponos što smo ga imali i sve što nam ostavlja u nasljeđe ono što će ga zadržati u našim srcima, molitvama i mislima. Postoje ljudi koji su u presudnim povijesnim vremenima svojim djelovanjem obilježili jednu epohu koja je zlatnim slovima upisana u hrvatsku povijest. Oni su postajali čvrsta točka naše odlučnosti i simboli naše borbe. Jedan od takvih ljudi, velikana, bio je i Pavao Miljavac. A uspomena na njega, njegova ostvarenja bit će nadahnuće kako se bori za hrvatske ciljeve i kako se ostvaruju zajedničke vizije,” napisao je ministar obrane Mario Banožić u brzojavu sućuti koji je uputio obitelji generala Pavla Miljavca.

General zbora Pavao Miljavac rođen je 3. travnja 1953. u Dugoj Resi. U obranu Republike Hrvatske uključio se kao dragovoljac od 19. studenog 1990. Od ožujka 1992. zapovjednik je 137. brigade HV-a Duga Resa do 11. ožujka 1993. kad je postavljen za zapovjednika Zbornog područja Karlovac. Tu dužnost obnaša do 12. srpnja 1994. te je imenovan za pomoćnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za domobranstvo. Za zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH postavljen je 12. ožujka 1996., a 16. studenog 1996. imenovan je na dužnost načelnika Glavnog stožera OSRH na kojoj ostaje do 14. listopada 1998. S te je dužnosti izabran u Vladu Republike Hrvatske kao ministar obrane Republike Hrvatske.

Dužnosti ministra obrane razriješen je 27. siječnja 2000. kad mu prestaje djelatna vojna služba i prelazi u privatni sektor. U čin general-bojnika promaknut je 20. svibnja 1994. na dužnosti zapovjednika Zbornog područja Karlovac, u čin general-pukovnika 12. ožujka 1996. na dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a u čin generala zbora 20. siječnja kao ministar obrane Republike Hrvatske. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina te medaljama ”Bljesak”, ”Oluja”,  Medaljom za iznimne pothvate i  Medaljom ”Ljeto ‘95”.

TEKST: OJI /FOTO: Mladen Čobanović