Taktička hodnja od Papuka do Psunja

Pripadnici Vojnoobavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade proveli su 20. i 21. prosinca taktičku hodnju u zimskim uvjetima. Trajala je 30 sati tijekom koje je svladano 50-ak kilometrara

Već tradicionalno, Vojnoobavještajna satnija Gardijske oklopno-mehanizirane brigade provela je taktičku hodnju, ove godine posebno zahtjevnom rutom na području slavonskih planina Papuka i Psunja u zimskim uvjetima.

Riječ je o zadaći, koja je trajala više od 30 sati, tijekom koje je svladano 50-ak kilometara, a osim elemenata hodnje uključivala je i brojne specijalističke zadaće iz područja vojnoobavještajnog roda. To uključuje izradu i kretanje rutom, uspostave promatračnice, izviđanja rute, prelazak opasnog područja, svladavanje teških uspona i terena uz pomoć specijalističke opreme, izrada patrol-baze, analiza terena (kopno/zrak) te različite reakcije na kontakt. Važno je napomenuti kako se sve navedeno odvijalo u kontinuitetu, u dnevnim i noćnim uvjetima, što je osim fizičkog i izniman psihički izazov za pojedinca i za tim te satniju u cjelini.

Hodnja je započela 20. prosinca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, ”Anđina baraka“ na Papuku i završila je 21. prosinca na Psunju, na dan kad se obilježava Dan vojnoobavještajnog roda. Zadaća je provedena u dvije etape. Prva je etapa uključivala pokret iz očekujućeg područja, tj. već spomenute lokacije, koja se nalazi jugozapadno od vrha Jankovac, preko Ivačke glave (913 mnv), a nakon prijeđenih 30-ak kilometara i dolaska na pogodno mjesto izrađene su patrol-baze.

Sposobnost samopreživljavanja

Druga etapa započela je tijekom noći, dva sata prije svitanja, s 244 metra nadmorske vidine preko Bukovika i Javorovice, koja se nalazi na 912 mnv. Takav uspon u zimskim uvjetima, nakon više od 20 sati hodnje, izniman je izazov jer je svaki pripadnik opterećen s 20-ak i više kilograma osobne i specijalističke opreme. Osim težine opreme, dodatno opterećenje bili su i teški vremenski uvjeti, vrlo niske temperature (do -10 stupnjeva Celzijusa), snijeg, vjetar, kao i zahtjevan brdsko-planinski reljef. Osim Vojnoobavještajne satnije, ovu kompleksnu zadaću uspješno su svladali i pripadnici izvidničkih vodova manevarskih bojni GOMBR-a: Tenkovske bojne Kuna, 1. mb Sokolova i 2. mb Puma. Vojnoobavještajna satnija ovakav tip zadaće provodi više puta godišnje pri čemu se ocjenjuje spremnost i sposobnost samopreživljavanja te održivosti u teškim terenskim i vremenskim uvjetima.

Tekst i foto: VOS GOMBR-a