Talent i preciznost odlikuju dobrog strijelca

Razvodnik Darko Vladić, pripadnik Hrvatske ratne mornarice, već se godinama ističe kao jedan od najboljih strijelaca iz pištolja u Hrvatskoj vojsci. Zahvaljujući mirnoći i talentu tri puta je na prvenstvima Hrvatske vojske u streljaštvu osvojio prvo mjesto kao najbolji pojedinac u gađanju iz pištolja

Kako je počela vaša priča sa streljaštvom? Koje su najbitnije karakteristike dobrog strijelca?

Streljaštvom sam se počeo baviti s trinaest godina kad sam se učlanio u privatni klub i ostao u njemu sedam godina. Kad sam ušao u vojsku, prijavljivao sam se na natjecanja i nakon osvojenih nekoliko značajnijih mjesta shvatio sam kako mi taj sport leži i da mu se želim više posvetiti. Uložio sam više vremena i volje u sve to, pa sam se čak vratio i treniranju u privatnom klubu kako bi imao što više vremena za uvježbavanje i rad na sebi. Dobar strijelac treba imati talent, ali i mirnoću i preciznost bez kojih talent nema smisla. Streljaštvo je jedan od bitnih sportova u vojsci i zahtijeva rad na sebi, konstantno treniranje i uvježbavanje ako se žele postići neki značajniji rezultati.

Pripadnik ste Protuminskog divizijuna Flote HRM-a na motornoj roniteljskoj barkasi MRB-83. Je li posao dinamičan i uspijevate li izdvojiti vrijeme za streljaštvo?

Nakon tri godine provedene u Gardijskoj motoriziranoj brigadi vrlo brzo sam se uklopio u rad mornarice. Posao mi je zanimljiv i dinamičan, tu sam se pronašao i s obzirom na to da i sam dolazim s otoka Čiova rad na moru mi nije nepoznat. Vrijeme za streljaštvo uvijek uspijem izdvojiti zahvaljujući svojim zapovjednicima koji mi pružaju veliku potporu u svemu. Koristim sve prilike koje mi se nude kad je streljaštvo u vojsci u pitanju, a civilni klub služi mi za dodatno treniranje i uvježbavanje.

Kako ste se odlučili za vojni poziv? Po čemu se razlikujete od drugih pripadnika na natjecanjima u streljaštvu?

Otac mi je dragovoljac Domovinskog rata i on mi je oduvijek bio glavni motiv za vojsku. Zahvaljujući njemu stekao sam ljubav prema streljaštvu jer se i on tijekom 90-ih godina natjecao i ostvarivao dobre rezultate. Želio sam ići njegovim stopama i drago mi je da sam se odlučio na vojni poziv jer sam se pronašao ovdje i imam priliku za ostvarivanje nekih svojih ciljeva. Mislim da se ne razlikujem previše od drugih natjecatelja u streljaštvu, ali sigurno je da postoji određeni talent, imam disciplinu u treningu i neprestano radim na sebi što dovodi do toga da ostvarujem iznimne rezultate.

Na natjecanjima Hrvatske vojske u streljaštvu osvojili ste tri puta prvo mjesto kao najbolji pojedinac u gađanju iz pištolja. Koji su planovi za budućnost u streljaštvu?

Tako je, tri puta bio sam najbolji u gađanju iz pištolja, 2019., 2021. i ove godine na zadnjem natjecanju. Trenutačno se pripremam za svjetsko prvenstvo u streljaštvu iz pištolja koje se održava u rujnu u Riju de Janeiru u sklopu Svjetskih vojnih igara, a sa mnom idu još dva pripadnika OSRH. To će mi biti prvo natjecanje s pripadnicima drugih nacija tako da očekujem dobru konkurenciju, ali i dobre rezultate nas koji predstavljamo Hrvatsku vojsku.

Koji biste natjecanje posebno izdvojili? Obraćate li pozornost na rezultate drugih natjecatelja kako biste znali kakvi su vam protivnici?

Izdvojio bih natjecanje 2019. godine kad sam prvi put osvojio prvo mjesto u streljaštvu i ujedno postavio novi vojni rekord (285 krugova od mogućih 300) u disciplini vojnički pištolj CISM MRF. Tijekom natjecanja uvijek sam fokusiran samo na sebe i na svoje rezultate, a svake godine bude netko drugi tko se posebno istakne tako da mi je praćenje vlastitih rezultata najbitnije.

Primjećujete li mlađe pripadnike na natjecanjima? Imaju li potencijala?

Uvijek bude netko od mladih pripadnika tko se istakne svojom talentiranošću i smatram kako imaju dosta potencijala nametnuti se na sami vrh streljaštva. Ali bitno je naglasiti kako je potrebno dosta treninga i rada kako bismo održavali svoje sposobnosti.

Postali ste počasni građanin grada Trogira 2019. godine. Kako komentirate to što su vas odlučili počastiti takvom nagradom?

Nakon osvojenog prvog mjesta na ovogodišnjem natjecanju dobio sam poziv iz Ureda gradonačelnika Trogira jer su odlučili i ove godine nagraditi me i uručiti mi nagradu Grada Trogira. Velika mi je čast primiti takve nagrade od grada i to pogotovo dva puta. To je dokaz da se cijeni sve što sam postigao u vojnoj karijeri i samim time što prezentiram grad Trogir kao njegov građanin. To mi je također i dodatna motivacija za daljnje uspjehe.

RAZGOVARALA  Janja Marijanović Šaravanja; FOTO  Janja Marijanović Šaravanja, Josip Cebić / ZzP