Temelj za europski vrh izobrazbe dočasnika

Analiza i evaluacija prošlogodišnjeg međunarodnog pilot-tečaja za najviše dočasničke dužnosti pokazala je da ambicije organizatora nisu bile prevelike, a najbolji je dokaz činjenica da je od 20. do 31. kolovoza na Hrvatskom vojnom učilištu održano njegovo drugo izdanje

Tečaj CSEL prošle je godine održan u prvom, pilot-izdanju. U takvim situacijama organizacija, provedba, ali i budućnost neke aktivnosti obično se provodi i planira oprezno, uz zadršku, jer već sama riječ pilot znači da je, prije svega, riječ o ispitivanju terena. Međutim, organizatori tečaja iz Hrvatskog vojnog učilišta i Ureda prvog dočasnika OSRH već su tad visoko postavili letvicu, jasno isticali želju da međunarodni tečaj za najviše dočasničke dužnosti, od razine prvog dočasnika bojni naviše te za najviše dočasničke dužnosti u nacionalnim i multinacionalnim združenim zapovjedništvima, ima kvalitetu dostojnu čak i renomiranih NATO-ovih institucija poput škole u Oberammergauu. Namijenjen minimalno prvim dočasnicima razine bojne ili višim, trebao bi u budućnosti prerasti i u svojevrsnu novu razinu izobrazbe, a sve na međunarodnoj razini. Onoj koja bi nadmašila okvire zemalja Američko-jadranske povelje (A-5), na čijoj je konferenciji u studenom 2016. i iniciran.
Analiza i evaluacija pilot-tečaja pokazala je da ambicije nisu bile prevelike, a najbolji je dokaz činjenica da je od 20. do 31. kolovoza održano drugo izdanje. Nakon evaluacije, krajem listopada prošle godine u Sarajevu je održana konferencija dočasnika zemalja članica A-5 i ondje je potvrđeno da tečaj ide dalje. “Pilot-tečaj ocijenjen je kao iznimno kvalitetan i koristan,” rekao je za Hrvatski vojnik njegov voditelj časnički namjesnik Ivan Grudenić, prvi dočasnik HVU-a. A najzanimljivije je što doživljava najavljenu ekspanziju jer su mu se ove godine na HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu pridružili i polaznici te predavači iz još dviju zemalja koje nisu uključene u A-5, Mađarske i Austrije. Jedan od polaznika došao je iz Sjedinjenih Američkih Država, zemlje koja je prošle godine sudjelovala samo s predavačima.
Iako je Hrvatska vojska nositelj tečaja, on u svim svojim segmentima ima istaknutu međunarodnu komponentu. Polaznici dolaze iz devet zemalja (uz Hrvatsku i tri već spomenute zemlje tu su i Crna Gora, Slovenija, Kosovo, Makedonija i BiH), no gotovo sve, njih osam, daju i predavače. “Želimo da svatko da svoj doprinos, a upravo povećanje broja sudionika, dakle interesa, pokazuje da smo na dobrom putu,” dodaje Grudenić.
Kako je cilj tečaja osposobljavanje za rad u međunarodnom okruženju na operativnoj, ali i na strategijskoj razini, među predavačima ima dočasnika, ali i časnika. Izlaganja su imali i zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen i zamjenica direktora RACVIAC-a brigadna generalica Gordana Garašić, prvi dočasnik Savezničkog zapovjedništva za operacije NATO-a časnički namjesnik Davor Petek, prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Mario Mateljić… Teme pokrivaju široko područje, od međunarodnog ratnog prava, preko raznih teorija vođenja, uloga prvih dočasnika, komunikacijskih vještina sve do razmatranja direktiva i smjernica NATO-a vezanih uz dočasnike. Teme su slične onima od prošle godine, a promjene se uglavnom odnose na praktični dio. Naime, polaznici su u početku tečaja bili podijeljeni u nekoliko radnih skupina i dobili su određene zadaće, čije su izvršavanje prezentirali i branili u završnim radovima.
Ambicija HVU-a jest da na četvrtu, koja je zasad najviša razina dočasničke izobrazbe, doda još jednu razinu. Sadašnji CSEL mogao bi biti polazište za petu razinu, koja bi se provodila isključivo na engleskom jeziku, a podrazumijevala i da HVU ustroji odjel za međunarodnu dočasničku izobrazbu ili sličnu cjelinu. “Sve je to još u povojima, no ako nastavimo s načinima izobrazbe poput CSEL-a, uključimo strane predavače i instruktore, tad to sigurno nije nešto što HVU ne bi mogao napraviti. Učilište već sad ima izvrsne ljude na Odjelu visoke dočasničke izobrazbe koji su osposobljeni za takav koncept. Kombinacija njih i stranih kolega, koji bi se rotirali, činila bi tu ustrojbenu cjelinu i razinu,” kategoričan je prvi dočasnik HVU-a. Taj plan, koji bi HVU doveo na europski vrh što se tiče izobrazbe dočasnika, ima potrebnu potporu, što se da naslutiti iz pozornosti koju visoki časnici Glavnog stožera i HVU-a, pa i NATO-a već drugu godinu zaredom posvećuju tečaju CSEL. Podsjetimo, prošle je godine predavanje održao i zapovjednik ACO-a, američki general Curtis M. Scaparrotti, zajedno s prvim dočasnikom ACO-a Petekom, koji je tad potvrdio da je tečaj usklađen sa smjerom razvoja Dočasničkog zbora kako ga vidi NATO. Međunarodna razina izobrazbe, međunarodni odjel, najviši NATO-ovi standardi… za hrvatske dočasnike i HVU itekako dostižno…

Domagoj VLAHOVIĆ
Snimili: Tomislav Brandt, Marija Sever


RIJEČ POLAZNIKA
stožerna narednica Lidija LUKŠA, HV, Zapovjedništvo za potporu
Ove sam godine završila Visoku dočasničku izobrazbu i tečaj za najviše dužnosti zaista mi je brzi skok na još višu razinu. Teme su slične kao na VDI-ju, no nadograđene. Velik dio tečaja zapravo je međunarodna razmjena iskustava među kolegama te uključuje korisne rasprave i prijedloge. Moram reći da je najzanimljivije saznati s čim se sve na tim dužnostima možete susresti kad ste u međunarodnim misijama.


časnički namjesnik Matthew ERICKSON, OS SAD, Nacionalna garda Minnesote
Smatram da je najbolji dio tečaja interakcija s ostalim polaznicima, međusobno upoznavanje i razumijevanje zemalja i vojski iz kojih potječu. Primjerice, često razgovaramo o raznim problemima koje možemo susresti u svojem poslu ili o dočasničkim činovima, zadaćama i ustroju. Ovdje ima više zemalja, s različitom razinom razvoja Dočasničkog zbora i lanca potpore. Što se tiče sličnosti u odnosu na dosadašnje razine izobrazbe koje sam pohađao, najviše ih vidim kad usporedim CSEL s američkom Akademijom za visoke dočasnike (Sergeants Major Academy).


časnički namjesnik Johann RUDELSTORFER, OS Austrije
Austrija nije u NATO-u, no članica je Partnerstva za mir i u našoj je vojsci mnogo sličnosti u odnosu na vojske članice Saveza. Mnogo radimo zajedno u NATO-ovim, EU-ovim, UN-ovim i drugim međunarodnim aktivnostima. Prvi sam put u Hrvatskoj i nisam imao posebna očekivanja od tečaja, stigao sam otvorenog uma i nisam razočaran, sve ide baš kako treba. Mislim da ću mnogo toga što sam ovdje naučio moći uporabiti i kao časnički namjesnik i kao instruktor na našoj dočasničkoj školi.


stožerni narednik Ivan PLAŠĆ, bojna Tigrovi, Gardijska mehanizirana brigada
Tečaj je prava nadogradnju koju dobivam ne toliko iz znanja, koliko iz iskustava instruktora koji imaju bogat staž rada u višenacionalnim visokim zapovjedništvima, na strateškoj razini. Mislim da je Hrvatskoj vojsci tečaj apsolutno potreban zbog samog razvoja Dočasničkog zbora. Vjerujem da će tečaj postati nova razina dočasničke izobrazbe. Moramo uvijek težiti višem, a to je za mene rad u međunarodnom okruženju.