TEPSO Konferencija o pripremama za međunarodne vojne operacije

TEPSO grupa objedinjava voditelje, odnosno zapovjednike središta za obuku za međunarodne mirovne vojne operacije iz članica NATO saveza i Partnerstva za mir. Njezin je cilj standardizacija preduputne obuke za mirovne vojne operacije, postizanje interoperabilnosti obučenih postrojbi i interoperabilnosti središta za obuku te promicanje suradnje u obuci pripadnika koji se pripremaju za međunarodne vojne operacije. Na Konferenciji održanoj u Zagrebu sudionici su raspravljali o više tematskih cjelina na kojima radi TEPSO, kao i o ažuriranju dijelova priručnika koji se koristi u preduputnoj obuci i izobrazbi za sudjelovanje u operacijama potpore miru…

NATO TEPSO Radna grupa obuke i edukacije za operacije potpore miru (NATO Training and Education for Peace Support Operations) održala je u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik od 6. do 8. ožujka Konferenciju čiji je domaćin bilo Središte za međunarodne vojne operacije (SMVO), smješteno u vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju.
TEPSO grupa objedinjava voditelje, odnosno zapovjednike središta za obuku za međunarodne mirovne vojne operacije iz članica NATO saveza i Partnerstva za mir (PzM). Njezin je cilj standardizacija preduputne obuke za mirovne vojne operacije, postizanje interoperabilnosti obučenih postrojbi i interoperabilnosti središta za obuku te promicanje suradnje u obuci pripadnika koji se pripremaju za međunarodne vojne operacije. Grupa je izvorno ustrojena 1970. godine. Od 1999. stalno je zastupljena u NATO-ovu Stožeru u sklopu IMS-a (International Military Staff). U sklopu transformacije NATO-ova Stožera od samita u Pragu 2002. stavljena je pod zapovijedanje Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (Allied Command Transformation – ACT).
Konferenciji su nazočila 22 predstavnika središta za preduputnu obuku za međunarodne mirovne vojne operacije, Zapovjedništva združenih snaga (JFC) Brunssum te Instituta za mirovne operacije KoV-a SAD-a. Raspravljalo se o više tematskih cjelina na kojima radi TEPSO, kao i o ažuriranju dijelova priručnika koji se koristi u preduputnoj obuci i izobrazbi za sudjelovanje u operacijama potpore miru. Obuhvaćene su sljedeće teme: istraga, pritvaranje, uhićenje; potpora humanitarnoj pomoći; informacije o području misije; etičke značajke i kodeks ponašanja; osposobljavanje vojnih ili sigurnosnih snaga; rodna perspektiva u operacijama potpore miru; razoružanje, demobilizacija i reintegracija; dodjela i kontrola oružja; oprema i infrastruktura. Oružane snage Republike Hrvatske već su jednom bile domaćin Konferencije, održane od 29. rujna do 3. listopada 2008. u Podstrani kod Splita.
Sudionike je pozdravio i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov. Nazočnima je prezentirao kratku povijest stvaranja Hrvatske vojske, kao i aktivnosti budućeg razvoja OSRH, s naglaskom stavljenim na trenutačne i nove sigurnosne izazove.
“Nakon donošenja Strategije nacionalne sigurnosti, naš parlament donio je Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, čiji je glavni cilj poboljšanje koordinacije svih mehanizama i tijela državne uprave koje Vlada ima na raspolaganju,” objasnio je načelnik Glavnog stožera. Domovinsku sigurnost, istaknuo je, čine obavještajni sustav, diplomacija, Oružane snage, javna uprava, gospodarstvo, nacionalni identitet, javnost, a svi ti mehanizmi moraju biti bolje koordinirani. Načelnik Glavnog stožera okupljene je podsjetio i na sve misije, operacije i aktivnosti u kojima sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH. Istaknuta je i njihova uloga u potpori civilnim institucijama, posebno u prošlogodišnjoj požarnoj sezoni.
“Tijekom kolovoza nije bilo dana da naši kanaderi ili helikopteri nisu bili angažirani u gašenju požara. U takvim situacijama jako je važna uloga Oružanih snaga jer nitko u sustavu nema toliki kapacitet da može pomoći civilima i civilnim institucijama. U proljeće su naši vojnici angažirani kod poplava, a zimi u slučajevima snježnog nevremena, posebno u planinskim područjima. Imamo ljude, a civilima je potrebna pomoć,” naglasio je general Šundov. Osim toga, objasnio je, vojska je angažirana tijekom cijele godine i za hitne medicinske letove, prilikom prijevoza organa za transplantaciju, sprovoda veterana Domovinskog rata, dostave vode, spašavanja… Sudionicima Konferencije predstavljeni su i budući projekti modernizacije Oružanih snaga RH, poput nabave novih borbenih zrakoplova, opremanja oklopnih vozila Patria, pune operativne uporabe haubica PzH 2000, helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, vozila MRAP i puškostrojnica, remonta transportnih helikoptera Mi-171Sh, razvoja i modernizacije vojnoobavještajnog sustava te gradnje obalnih ophodnih brodova u Splitu.
Načelnik Glavnog stožera izložio je i planove za postupak tranzicije Hrvatske vojske. “Predlažem tranziciju Oružanih snaga u dvije faze. Prva bi trebala trajati do 2025., i to je faza organizacijske i strukturne adaptacije, što podrazumijeva i modernizaciju. Druga faza, odnosno transformacija organizacijske strukture, trebala bi završiti do 2035. Naša je intencija imati fleksibilnu i prilagodljivu vojsku koja je sposobna odgovoriti na sve prijetnje, izazove i zahtjeve,” zaključio je general Šundov.

Martina Butorac, snimio Tomislav Brandt